Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Grad Koprivnica od 1. siječnja više neće financirati Sveučilište Sjever

Zeljeznjak
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
16.10.2014.
u 14:00

U tijeku su pregovori o tome da sveučilište postane javno i da ga financira država - kazala je gradonačelnica V. Želježnjak

Izjava da Grad Koprivnica od Nove godine više neće financirati Sveučilište Sjever, koju je jučer za Radio Dravu dao Zoran Gošek, šef Gradskoga vijeća, odjeknula je poput bombe. Takošto gradska vlast, predvođena SDP-om i HNS-om, nije dala naslutiti, iako se znalo da je suočena s velikim problemima u krojenju proračuna za 2015. godinu.

- Točno je, predložit ću proračun bez stavke za Sveučilište Sjever. U tijeku su pregovori o tome da sveučilište postane javno i da ga financira država - potvrdila je gradonačelnica Vesna Želježnjak, ne ulazeći u potankosti. U ovome trenutku takav potez gradske vlasti čini se iznimno neodgovornim jer u pitanje dovodi funkcioniranje nastave u studijskome centru Koprivnica, koji je Grad dosad financirao s oko sedam milijuna kuna na godinu. Prelazak na “državne jasle” gradski oci, doduše, najavljuju, mjesecima, ali zasad nema ama baš nikakve potvrde iz službenih izvora da će do toga doista i doći.

S druge strane, poznato je da je upravo zbog velikih ulaganja u razvoj sveučilišta nastao višemilijunski deficit u koprivničkome proračunu, a on je, sada se čini, tolikih razmjera da ga gradska uprava više ne može tolerirati i dopuštati novo gomilanje duga.

Financijskim problemima nimalo nije pomogla porezna reforma zbog koje će Koprivnica, prema nekim izračunima, iduće godine ostati bez prihoda između pet i deset milijuna kuna.

I bivši ministar obrazovanja i znanosti Željko Jovanović i njegov nasljednik Vedran Mornar dosad su se izbjegavali decidirano izjasniti je li država spremna preuzeti i financirati Sveučilište Sjever. Postojale su jedino naznake da lokalni SDP-ovci “pritišću” premijera Zorana Milanovića da “riješi” problem Sveučilišta Sjever. Je li što “ispod stola” i riješeno, zasad nije poznato.

Komentara 3

SB
Sinisa_Bosanac
15:39 16.10.2014.

Grad Koprivnica s jedne strane vodi pregovore a dogradonacelnica Varazdina s druge srane daje prijedlog zakona u sabor. Jesu li te dvije aktivnosti uskladjene ili baba sumom deda drumom?

DU
Deleted user
14:00 17.10.2014.

Momak i dijevojka se jako vole i odluce da vode seks. Djevojka ostne trudna i odluci roditi dijete. Kad se dijete rodilo, momak i djevojka odluce da dijete odaju drugim roditeljima, Dijete je sveuciliste Sjever, a roditelji ...

KA
kafka
22:10 19.10.2014.

A novca nema, nema pa nema. . . . . . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije