Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Za jedinstvenu EU'

Grabar-Kitarović u Rumunjskoj: Protiv smo Europe više brzina

Kolinda Grabar-Kitarović
Ured predsjednice
02.10.2017.
u 21:23

- Izrazito smo protiv Europe više brzina, Europe koja bi imala jezgru i periferiju, protiv bilo kakve Europe koja ne bi svima pružala jednake šanse za razvoj. Zato smo i pokrenuli Inicijativu triju mora. Ta je inicijativa prije svega usmjerena na koheziju europskog prostora - kazala je predsjednica.

Hrvatska i Rumunjska zalažu se za jedinstvenu Europsku uniju i protiv su Europe više brzina, a važnu ulogu u europskoj koheziji predstavlja inicijativa tri mora.  

Ustvrdili su to danas u Bukureštu predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i njezin rumunjski kolega Klaus Iohannis. - Izrazito smo protiv Europe više brzina, Europe koja bi imala jezgru i periferiju, protiv bilo kakve Europe koja ne bi svima pružala jednake šanse za razvoj. Zato smo i pokrenuli Inicijativu triju mora. Ta  je inicijativa prije svega usmjerena na koheziju europskog prostora - kazala je
predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u trodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj.

Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more ključna "za razvoj infrastrukture u našoj regiji"

U Europi se šire razlike između takozvane stare i nove Europe ili između europskoga istoka i zapada. Te razlike treba doslovno izbrisati i na samom ovom prostoru kroz izgradnju temelja za gospodarski razvoj i veću kompetitivnost naših gospodarstava, kroz izgradnju prometne infrastrukture, energetske infrastrukture ali i kroz digitalizaciju i širenje širokopojasnog interneta, kazala je Grabar-Kitarović.

Iohannis je naglasio da je Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more ključna "za razvoj infrastrukture u našoj regiji". 

- Kad kažem regiji, mislim na sve države koje su nedavno postale članicama Europske unije i kojima su još uvijek potrebni važni impulsi za razvoj - rekao je Iohannis te istakao kako obje države žele postati članice Schengena te da obje države žele imati na raspolaganju europske strukturalne fondove. 

Predsjednica podržala ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengen

Rumunjski mediji prenose kako je predsjednica K. Grabar - Kitarović podržala ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengen, ali i ukidanje nadzora EU zbog manjkave vladavine prava. Nad Rumunjskom i Bugarskom je odmah po ulasku u EU 2007. uveden mehanizam za praćenje tzv. Mehanizam za verifikaciju i suradnju (CVM) s obzirom na to da je ocijenjeno da na području pravosuđa, naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te države nisu ispunjavale tražene standarde.

Sutra bi se predsjednica K. Grabar - Kitarović i predsjednik Iohannis trebali obratiti hrvatskim i rumunjskim gospodarstvenicima. Na gospodarskom će forumu sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki. Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK-a Luka Burilović, a u njemu između ostalih sudjeluju AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar i IGH.

Cilj foruma je jačanje suradnje između hrvatskih i rumunjskih tvrtki, pronalaženje mogućnosti ulaganja, povećanje
robne razmjene između dvije države te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

- Prostor za suradnju je ogroman, od IT tehnologija, preko obnovljivih energija, do ulaganja u infrastrukturu. Hrvatske tvrtke dobre su u izgradnji prometne infrastrukture, ali i u području željeznica, lokomotiva i željezničkih vagona, niskopodnih tramvaja - rekla je jučer hrvatska predsjednica.  Program posjeta Rumunjskoj uključuje i sastanak s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom,  predavanje na Bukureštanskom sveučilištu te posjet Hrvatima koji u Rumunjskoj žive od 13. stoljeća.

Komentara 34

DU
Deleted user
21:47 02.10.2017.

ne razumin..pjesnika..clanka..sta bi on ..htio..biti..sporiji ili brzi..a za iste novce..

Avatar Becarina
Becarina
23:46 02.10.2017.

Samo sto dalje od Balkanskih saveza i komsija.

Avatar ivek
ivek
07:23 03.10.2017.

Bugarska Hrvaska i rumunja su nosioci Eu,,ak bi jedna clanice od naveden 3 drzave istupila eu to bi bilo kraj Eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije