Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović otkrila planira li se kandidirati za Pantovčak i vraća li se u politiku

KATAR 2022 - Kolinda Grabar Kitarović na utakmici između Hrvatske i Belgije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
08.03.2023.
u 23:43

Vezano uz nagađanja da je u kampanji za novi mandat na Pantovčaku, Kolinda Grabar Kitarović ističe kako na to ne može utjecati. "Odgovorna sam samo za ono što kažem, a ne za ono što netko misli da sam rekla ili napravila", tvrdi.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je, povodom Dana žena, je li ju se procjenjivalo istim kriterijima kao muške kolege, poziciju žena u Hrvatskoj, ali i ima li ambicija za povratak u politiku. "Nikada nećete čitati kao prvu vijest nekog državnog posjeta što je obukao neki predsjednik države ili vlade. Jesam li bila žrtva? Neću to reći. Nikad se ne želim smatrati žrtvom, svatko od nad odgovara za ono što radi i svatko je kovač svoje sudbine. Ali da sam se susretala s ogromnim predrasudama, jesam", rekla je za RTL Direkt.

"Pokušala sam to mijenjati koliko sam mogla. Nekako očvrsnete, naučite se nositi. Ali uvijek me zabrinjavalo kako takva retorika, ako je usmjerena prema ženama, utječe na opće stanje u društvu, kako to djeluje kao presedan kako će se kolege ponašati prema kolegicama, ili članovi obitelji prema ženama. Bojim se da smo zadnjih godina napravili puno koraka unatrag. Tome nije kriva samo pandemija, nego i razina rasprave u društvu", dodala je.

Kad su u pitanju žene u Hrvatskoj, ističe koji su ključni problemi s kojima se hitno treba pozabaviti. "To su oni koji se odnose na najveći postotak stanovništva, na sve žene. Neki govore da to nije tako, ali nema žene koja se nije susrela s nekom vrstom seksualnog ili drugog zlostavljanja. Naše kavalirsko društvo misli ako date nekom kompliment, ako malo ženu zagrlite i potapšate ju po ramenu da je to znak bliskosti. Ne, to može biti vrlo uvredljivo. I nasilje, seksualno, ekonomsko, verbalno, zlostavljanje najveći problem. Time se moramo jako pozabaviti, ne samo po pitanju žene nego i ostatka društva", rekla je.

Kolinda Grabar-Kitarović otkrila planira li se kandidirati za Pantovčak i vraća li se u politiku

Vezano uz nagađanja da je u kampanji za novi mandat na Pantovčaku, ističe kako na to ne može utjecati. "Odgovorna sam samo za ono što kažem, a ne za ono što netko misli da sam rekla ili napravila", tvrdi. 

Na pitanje ima li ambicije za povratak u politiku, odgovara: "Da li neki priželjkuju to je stvar osobnog izbora. U ovom trenutku nemam nikakvih ambicija po pitanju unutarnjo-političke scene, ali i dalje gajim velike ambicije da za hrvatsko društvo i državu napravim što je bolje moguće. Pa i moje sudjelovanje na Investicijskom samitu sutra u Parizu u tom je pravcu". Također, ističe kako joj politika ne nedostaje.

VIDEO Održan sedmi Noćni marš na Trgu žrtava fašizma povodom Dana žena

Komentara 50

Avatar tarana
tarana
08:01 09.03.2023.

Ako može Kolinda može onda i Maja Šuput....

PV
prcko.vita
10:00 09.03.2023.

Al smo se usrećili s predsjednicima, svaka nam čast.

DU
Deleted user
10:18 09.03.2023.

Ne prođe dan a da nema clanka o njoj.Sjašite vise. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije