Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazni rezultati

Gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije i dalje na dnu

Mama Zalac
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/2
15.05.2013.
u 13:22

U Vukovarsko – srijemskoj županiji posluju 1523 tvrtke i ustanove od kojih je njih tijekom prošle godine 580 poslovalo negativno.

Gospodarstvo Vukovarsko – srijemske županije i dalje je, prema svim pokazateljima, na samome dnu Hrvatske, rekla je Vinka Ivanković, predsjednica Županijske komore Vukovar na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća na kojoj su predstavljeni i rezultati poslovanja.

Govoreći o gospodarskoj situaciji Ivanković je rekla da u Vukovarsko – srijemskoj županiji posluju 1523 tvrtke i ustanove od kojih je njih tijekom prošle godine 580 poslovalo negativno.

Tijekom protekle godine tvrtke i ustanove zabilježile su rast prihoda, koji je narastao na 9,6 milijardi kuna, ali je još veći rast rashoda koji je dosegao 9,8 milijardi kuna. Negativni rezultati bilježe se u gotovo svim djelatnostima pa čak i u trgovini koja je prošle godina zabilježila gubitak od 18 milijuna kuna.

Priču o lošem stanju u gospodarstvu i lošim trendovima koji se nastavljaju i u tekućoj godini upotpunjuju i podaci o visini prosječne plaće. Ivanković kaže da prosječna plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prošloj godini iznosila 3628 kuna, na razini Hrvatske ona iznosi 4500 kuna dok je u gradu Zagrebu prešla pet tisuća kuna. Martinović osobno smatra da je najveći uzrok činjenici što se županija i dalje nalazi na dnu ta što nedostaje strategija razvoja.

– Osobno držim da je naš najveći problem što nedostaje strategija razvoja kao države što bi bila Biblija i čega bi se svi morali držati. U njoj bi imali definirane projekte i smjer razvoja i oni bi se provodili bez obzira tko je na vlasti.

Od 1. srpnja, kada RH uđe u EU, imat ćemo na raspolaganju znatno veća sredstva ali ako nema projekata ta činjenica nam ništa ne znači. To se ne radi preko noći. Potrebno je učiniti mnogo toga da projekt zadovoljava sve kriterije, da bude u GUP-u, riješena sva imovinsko pravna pitanja, da se provede referendum ako je potrebno, da pristane lokalna zajednica i sl, rekla je Ivanković.

>>Natječaj za ugradnju solarnih sustava u kućanstvima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije