Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal na Ivanje

Gorjet će tri krijesa! Neće Šumarija slagati što je stoljećima naše

'23.06.2010.,Karlovac- Zapaljeni krijes sa strane Banije u sklopu Ivanjskih krijesova. Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
21.06.2011.
u 09:50

Skupljaju ormare, palete... To je reakcija dijela građana na odluku Vijeća Gradske četvrti da Hrvatske šume naprave krijes za Gazu

Oni koji u četvrtak krenu na Ivanjski krijes, najstariju karlovačku manifestaciju, umjesto uobičajena dva krijesa, banijanski i gažanski, gledat će kako gore tri: Gažani će paliti dva! Dio građana, naime, nezadovoljan odlukom Vijeća Gradske četvrti da krijes slažu Hrvatske šume, napravit će “svoj”, desetak metara dalje od “službenog”.

 – Rečeno nam je da će Šumarija slagati krijes i na Baniji i na Gazi, a onda je ispalo da će samo kod nas! Vijeće je to odlučilo bez građana! Ne želimo prekidati tradiciju i zato ćemo, koliko stignemo u dva dana, složiti drugi. Njihov ne doživljavamo, nećemo ga ni pogledati – priča Ivan Škrtić. Dodaje da je u slaganju krijesa pomagao još dok je bio dijete, da ono za Gažane ima veliko značenje i da tradiciju dužu od dva stoljeća ne žele prekidati.

 – Javljaju nam se Karlovčani iz svih dijelova grada, nudeći pomoć, a prijatelji s Banije bili su među prvima! Skupljamo stare ormare, trupce, palete i složit ćemo ga! Neka građani ne očekuju puno, nećemo se moći natjecati s Banijom, ali ćemo pokazati da ne želimo krijes koji radi tvrtka – kaže Škrtić, napominjući da su u gradskoj upravi dobili njihovo prosvjedno pismo, ali ništa im nisu odgovorili.

 Denis Tot, predsjednik Vijeća GČ, kaže da su odluku da se za pomoć u slaganju krijesa angažiraju Hrvatske šume vijećnici, iz svih stranaka, donijeli jednoglasno.

 – Krijes slažu i građani, a troškovi će biti sedam do osam tisuća kuna, što je 50 posto manje nego lani – tvrdi Tot. Sumnja da iza nezadovoljnika stoji neka politička stranka koja želi poljuljati vlast u njihovoj četvrti.

 – Glavno je da se krijes održi. Ali, od onog koji oni rade ograđujemo se i ne možemo preuzeti odgovornost za njegovo paljenje – napominje Tot.

 Dva, odnosno tri krijesa, prekosutra će Gažani i Banijanci paliti u 22 sata. Prije je nogometna utakmica, a poslije koncert.

Ključne riječi

Komentara 1

GL
GlogovKolac
12:42 21.06.2011.

Eto ti...Politika otima i tradiciju.Koliko će se uz ovih 8000 kuna još i \"zamračiti\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije