Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEFTINIJE PREKO GRANICE

Gorivo u Hrvatskoj najskuplje u povijesti. Kolike su cijene u susjedstvu?

Bosanski Brod: Po jeftinije gorivo Hrvati odlaze na crpke u susjednu državu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
12.10.2021.
u 22:48

Od susjeda se zbog veće cijene goriva izdvaja samo Italija

I dok litra benzina u Hrvatskoj od danas prelazi 11 kuna i 30 lipa, a litra dizela 11 kuna i 40 lipa, u gotovo svim zemljama našeg okruženja gorivo je jeftinije.

U susjednoj Bosni i Hercegovini u prosjeku je jeftinije za dvije i pol kune po litri. Spremnik se isplati napuniti i u Mađarskoj za prosječno kunu i pol manje po litri. U Sloveniji je benzin jeftiniji za dvije kune, odnosno kunu po litri dizela. Nešto manju razliku imamo sa Srbijom, u kojoj su cijene manje za 80-ak lipa. Od susjeda se zbog veće cijene goriva izdvaja samo Italija, javlja Dnevnik.hr.

>> VIDEO Udar na džepove građana: Gorivo je od danas znatno poskupjelo!

Od cijene litre motornog benzina država uzima fiksni iznos od 3 kune i 86 lipa na ime trošarine. Taj novac ide Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ Infrastrukturi, a dio direktno odlazi u državni proračun. 

Podsjetimo, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je danas da je Vlada svjesna negativnog učinka skupog goriva na standard građana te da će, bude li potrebno, djelovati na trošarine ili PDV.

U cijeni litre goriva, benzinskog i dizela, preko pet kuna je za trošarine i PDV i ako se nastavi trend rasta, a ne vraćanje na niže razine, premijer je dao jasne smjernice, naglašava Ćorić, “da se analiziraju opcije utjecaja na pojedine troškovne elemente u samoj cijeni”.

 

Komentara 2

NO
nogogaz
20:36 04.11.2021.

Hrvatska je najbogatija u susjedstvu!

ML
Mladjan
07:20 14.10.2021.

Uhljebe iz Hepa, ne interesira cijena goriva. Oni službenim vozilima, voze supruge na pazar, djecu na trening, puni e doktoru...., barem u Kninu, dok veliki dio gradjana preživljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije