Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI SDP – MOST

Lovrinović: Šteta što se Most nije pojavio prije, sada svi ubrzano pristaju na reforme

Most i SDP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
23.11.2015.
u 13:45

Rekao je da se treba osnovati poseban odjel za upravljanje javnim dugom i da je jednostavno nevjerojatno što Hrvatska nema jasnu politiku upravljanja duga te da će Most inzistirati na tome

Nakon pregovora s delegacijom SDP-ove koalicije, glavni pregovarač Mosta iz područja financija Ivan Lovrinović rekao je kako mu imponira spremnost i SDP-a i HDZ-a na promjene i da je stoga šteta što se Most nije pojavio prije jedno osam do deset godina jer, kaže, sada vidimo da svi ubrzano pristaju na reforme.

Rekao je da se treba osnovati poseban odjel za upravljanje javnim dugom i da je jednostavno nevjerojatno što Hrvatska nema jasnu politiku upravljanja duga te da će Most inzistirati na tome. Kaže da je potrebno otvoriti javnu raspravu o mirovinskom sustavu i poziciji drugog stupa i da se to hitno mora staviti na dnevni red.

Što se tiče porezne politike, Lovrinović je rekao kako se ona mora kombinirati s monetarnom politikom, da treba doći do rasterećenja plaća, odnosno do povećanja neoporezivog dijela dohotka, a da se s druge strane poduzetnike treba stimulirati tako da im se dobit ne bi oporezivala ako se reinvestira.

Nema ukidanja devizne štednje

Nikakva devalvacija kune ne dolazi u obzir, nijedan ozbiljan ekonomist u Hrvatskoj više se ne zalaže za devalvaciju i iskoristit ću ovu priliku da građanima jasno poručim: nema nikakvog govora o ukidanju devizne štednje, devizna štednja je bila, jest i bit će zagarantirana.

Novinari su Lovrinovića pitali da komentira kako pregovarači Mosta s jedne strane govore o što manjoj ulozi države i o štednji, a s druge strane zalažu se za šire i veće subvencije pa i za osnivanje poljoprivredne banke, što bi također opteretilo državni proračun.

– Nije čudno ako se pojave neke sitnice ili nesporazumi, ali nema govora o povećanju poreznog opterećenja i treba izvršiti reviziju svih dosadašnjih subvencija – rekao je Lovrinović. 

Lovrinovića su novinari pitali hoće li navečer otići na osnivačku skupštinu HRID-a, nove stranke Drage Prgometa.

– Mogu govoriti samo o gospodarskim temama, a sada idem na razgovore u HDZ – kazao je Lovrinović.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je kolegama iz Mosta prezentirao trenutno stanje državnog proračuna i upoznao ih s našim obvezama prema Europskoj komisiji što se tiče procedure prekomjernog deficita.

Lalovac kaže da je veliki naglasak bio i na monetarnoj politici, da su suglasni kako bi u budućnosti voljeli vidjeti više stambenih kredita u kunama. Napomenuo je i kako poslovne banke trenutno nude kune po povoljnijoj kamati nego eure, rekao je da se razgovaralo i o problemima zaduženih u švicarskom franku, a da problemi nekih dužnika u toj konverziji proizlaze upravo iz vrlo visokih kamata u eurima.

Rusak: Ne govorimo o svjetonazorima

Glavna pregovaračica Mosta za područje znanosti i obrazovanja Gordana Rusak rekla je kako su danas razgovarali o 13 konkretnih prijedloga, odnosno reformi, a izdvojila je stipendiranje studenata, smanjivanje uloge politike u sustavima obrazovanja i znanosti te jačanje obrazovnih područja koja mogu pridonijeti jačanju hrvatskog gospodarstva.

Novinare je zanimalo, budući da je Most okupio pojedince s vrlo različitim svjetonazorom, smatra li Rusak da bi u škole trebalo uvesti i kreacionizam kao tumačenje u biologije te je li im prihvatljiv građanski odgoj u školama.

– Ovdje nismo da govorimo o različitim svjetonazorima, kad bih ja sad o tome govorila, iznosila bih samo svoje mišljenje, a o ovim pitanjima koja me sada pitate nismo prodiskutirali na platformi Mosta pa Most o tome još nema stav. Naša platforma su reforme, reforme o kojima se slažemo i koje mogu pomoći društvu da se izvučemo iz ove situacije. Pustimo sada sa strane ova pitanja o kojima se nismo odgovorili – rekla je Rusak i ponovila, na inzistiranje novinara, još jednom da ne može imati stav Mosta oko građanskog odgoja jer ga nisu prodiskutirali te da može iznositi samo vlastite stavove koji, po njezinu mišljenju, u ovom trenutku nisu bitni jer je ona samo dio Mosta. 

Novinare je zanimalo da Rusan točno pojasni koja je točno uloga Nacionalnog vijeća Mosta.

Mi smo sad otišli dalje od današnje teme – rekla je Rusan, a gotov identičan odgovor dala je kada su novinari zamolili da komentira otvoreno pismo Drage Prgometa u kojemu on problematizira ulogu Nacionalnog vijeća.

Novinari su je pitali kakav je stav Mosta oko vjeronauka u školama.

– Nismo raspravljali o tome. Koliko se sjećam, gospodin Petrov je dao intervju u kojemu je rekao da je za vjeronauk u školama, a da treba vidjeti treba li ga ocjenjivati – rekla je Rusan i dodala da se slaže s tim stavom.

Novinare je zanimalo hoće li ona večeras doći na osnivačku skupštinu stranke HRID Drage Prgometa.

– Bez komentara, dopustite da su danas na prvom mjestu obrazovanje i znanost – rekla je Rusan, a na inzistiranje može li kratko reći da ili ne, Rusan je ponovila da inzistira na temama obrazovanja i znanosti.

Glavnog pregovarača za znanost i obrazovanje SDP-ove koalicije Roka Andričevića novinari su pitali kako idu pregovori, ako o ključnim pitanjima Most nema stav.

– Obrazovanje i znanost je sustav koji godišnje stoji oko 12,5 milijardi kuna pa stoga ima drugih pitanja mimo građanskog odgoja. Ono što je ključno u pregovorima jest da su predložili 13 reformi, da se mi s njim apsolutno slažemo i ne samo da se slažemo, već smo većinu tih prijedloga ugradili u program koji će SDP-ova vlada provoditi ako dobije drugi mandat. Dodatna ulaganja u znanost neminovno će se dogoditi ako ova vlada ostane u mandatu. Tu smo se u potpunosti složili s kolegama iz Mosta. Sada ostaje usuglasiti hodogram o provedbenim rokovima pojedinih reformi. Pismeno ćemo im se očitovati na 13 pitanja koja su dostavili – kazao je Andričević.

>> Velika koalicija? Zašto ne, volja birača tako bi se pretočila u vladu

>> Drago Prgomet: Žao mi je što je Božo Petrov izmanipuliran. Udruga HRID postat će politička stranka

Komentara 43

NO
nonasur
10:40 23.11.2015.

Ja sam glasao za Most, a sad je moj glas završio kod Prgometa s čim se nikako ne slažem! A još manje bi želio da se i drugi zastupnici s liste Mosta pridruže Prgometu. To bi tek smatrao izdajom.

ZG
zgblabla
11:19 23.11.2015.

...a tko je taj prgomet čini se da iskače iz svake paštete u hrvatskom mediskom prostoru 99% mjesta zauzimaju:sever, puhovski,kolarić,prgomet,razno razni likovi za "sigurnost"......

DU
Deleted user
10:33 23.11.2015.

Ne mogu se oteti dojmu da se Most ne snalazi. Iznenadio ih je vlastiti uspjeh na izborima i sad dalje ne znaju kud i kako. Slusala sam prije nekoliko dana u radijskoj emisiji gdu iz Mosta. Ona o nicemu nemaa jasno definiran stav. Inzistirati na Vladi HDZ/SDP/Most znajuci da je to u realnom zivotu nemoguce, djeluje neozbiljno. Hrvatska vise nema vremena. Nije isto voditi manji grad ili lokalnu zajednicu i drzavu. Most za to nazalost nema ni znanja i ljudskih potencijala. Trebaju nam novi izbori, jer ovo ne vodi nicemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije