Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ČAST

Goran Granić dobio priznanje za razvoj vjerskih i građanskih sloboda

Zagreb: Udruga za vjersku slobodu dodijelila  godišnje priznanje "dr. Branko Lovrec"
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
30.01.2024.
u 15:26

"Ukazivanje na tuđe nesavršenosti, a glorificiranje svojih vrijednosti nije put prema Bogu, nego od Boga", smatra Goran Granić, koji se vjerskim slobodama bavi cijeli svoj život

Svoju znanstvenu karijeru dr. sc. Goran Granić (1950.) posvetio je energetici, kao političar djelovao je od 1992. do 2004. zastupajući liberalne vrijednosti, a vjerskim slobodama bavi se cijeli život. Prepoznala je to i Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj te mu je, u povodu Svjetskog dana vjerske slobode i 30. obljetnice svoga djelovanja, dodijelila priznanje za izniman doprinos razvoju vjerskih i građanskih prava i sloboda.

U pismu zahvale Granić je naglasio da se vjerske slobode ubrajaju u primarne ljudske slobode iz kojih se granaju sve ostale slobode i sva prava.

"Sloboda izbora vjeroispovijesti svake osobe, bez obzira na nacionalnost, političku orijentaciju, boju kože i bilo koji drugi oblik razlikovanja, jedna je dimenzija slobode, a druga dimenzija je da tu istu slobodu ima i bilo koja druga osoba u mojoj blizini, mom gradu, državi ili bilo kojem mjestu na svijetu, što implicira da vjerska sloboda podrazumijeva nužno visoku razinu tolerancije, prihvaćanja različitog, bez osude ili suđenja drugima", napisao je Granić.

On smatra da "prikriveno političko djelovanje putem molitvenih skupova, a sadržajem suprotnim od temelja vjerskih i ljudskih vrijednosti, sloboda i dostojanstva osoba, ne doprinosi potrebnoj toleranciji u društvu" te da "ukazivanje na tuđe nesavršenosti, a glorificiranje svojih vrijednosti, nije put prema Bogu, nego od Boga". Na kraju je podsjetio da vjerske zajednice trebaju biti odvojene od države, jer njihova povezanost rezultira progonima, ubojstvima i terorizmom, te zahvalio Bogu što je, kao autor Ustavnog zakona o manjinama i Zakona o vjerskim zajednicama, "imao prilike svojim radom doprinijeti unapređenju vjerskih sloboda i prava nacionalnih manjina u našoj domovini".

VEZANI ČLANCI:

Osim Goranu Graniću, Udruga za vjersku slobodu u RH, koja je osnovana 1994. kao ogranak Međunarodne udruge za vjersku slobodu te okuplja vjernike, ateiste, vjerske službenike raznih vjerskih zajednica i one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici, priznanje je posmrtno dodijelila i Inoslavu Beškeru

VIDEO Molitelji kleče uz molitvu na glavnom gradskom trgu u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije