Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi intervju nakon pobjede

Golob teži dobrosusjedskim odnosima s Hrvatskom: Više ćemo raditi na traženju konsenzusa

Ljubljana: Robert Golob, predsjednik Uprave tvrtke GEN-I
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/3
27.04.2022.
u 11:51

Golob je kazao kako očekuje da će nova vlada početi operativno djelovati početkom lipnja, a u nju će, kako je istaknuo, ukjučiti i širi krug stručnjaka bez obzira na njihovu stranačku pripadnost

U svom prvom medijskom intervjuu nakon pobjede na parlamentarnim izborima budući slovenski premijer Robert Golob rekao je da će nova vlada težiti dobrosusjedskim odnosima sa svima pa tako i s Hrvatskom.

U razgovoru za RTV Slovenija emitiranom kasno sinoć Golob je rekao da nema potrebe za nelagodom nakon izbora oko odnosa i otvorenih pitanja s Hrvatskom. Ponovio je da je arbitražni sporazum sigurno sidro iz kojeg se niti jedna slovenska vlada "ne može povući, a ni mi nemamo tu namjeru".

- Mislim da nema nikakve potrebe za nelagodom. Naravno da ćemo težiti dobrosusjedskim odnosima sa svima, pa tako i s Hrvatskom. No, naša će politika nešto više raditi na traženju konsenzusa, a manje na solo mišljenju bilo kojega pojedinca - kazao je Golob koji je u kampanji Janšu optuživao za soliranje u odnosu na zajedničku vanjsku politiku EU-a i na međunarodnom planu.

Golob je kazao kako očekuje da će nova vlada početi operativno djelovati početkom lipnja, a u nju će, kako je istaknuo, ukjučiti i širi krug stručnjaka bez obzira na njihovu stranačku pripadnost. Što se tiče uklanjanja žice s većeg dijela granice s Hrvatskom, rekao je da prvo treba sastaviti vladu "jer je žica postavljena odlukom vlade, pa će je vlada morati i ukloniti". 

Povjesni uspjeh

- Računam da bi se tome moglo pristupiti tijekom ljeta, no postupci ponekad traju i duže nego što bismo željeli. Svejedno, ja sam optimist i vjerujem da će to biti jedan od prvih konkretnih slučajeva s kojima ćemo se uhvatiti u koštac preko ljeta - kazao je Golob.

Na nacionalnom planu njegova vlada namjerava što prije početi s pripremama za mjere i reforme potrebne za suočavanje s energetskom krizom koja bi mogla nastupiti ove jeseni, a isto tako i s pripremama za mjere vezane uz zdravstvo u slučaju novog vala pandemije covida.

Podsjećamo, menadžer Robert Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji i moći će brzo sastaviti novu vladu sa još samo jednom ili dvije stranke. Zastupnike u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta) koji ima 90 članova, pri čemu ih se 88 bira s lista političkih stranaka, a dvoje s lista dviju nacionalnih manjina, dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od 4 posto.

Golobova je stranka osvojila 35,54 posto glasova i 41 zastupnički mandat, što do sada nije uspjelo nijednoj drugoj u povijesti slovenske demokracije, a odraz je okupljanja birača na ljevici koji su se protivili politici desne vlade Janeza Janše i "taktičnog" glasovanja birača manjih stranaka s lijevog centra.

VIDEO Zekanović: Jučer sam šetao po Pantovčaku i pronašao sam ovo! Unutra je upravo ono što mislite da je

Ključne riječi

Komentara 2

JU
juma
15:00 27.04.2022.

Kakva mu je ovo frizura? Pomislio sam na prvu da je članak o Tonči Huljiću.

Avatar nekakav
nekakav
14:56 27.04.2022.

golob će tražiti implementaciju arbitraže, i na tome temeljiti politiku i odnos prema hrvatskoj. slušajte što i kako govori, nije on kamilica, on zna da su vremena takva da zbog 'popuštanja' padaš. najgore od svega što nije anarhist, već malo više metodičan tip.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije