Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovito izvješće

HALMED objavio detalje o nuspojavama cjepiva: Sve su informacije dostupne

Dubrovnik: Mala zainteresiranost za cijepljenje protiv covida-19
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
09.01.2024.
u 22:08

HALMED-u je zbog sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 u 2021. stiglo 6613 prijava, a 2022. njih 561, no bile su blage i prolazne

U kontekstu protivljenja cijepljenju često se može čuti tvrdnja da se podaci o nuspojavama cjepiva skrivaju, međutim to nije točno jer Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode redovito objavljuju izvješća o nuspojavama cijepljenja i ona su dostupna na njihovim web-stranicama. Posljednje je izvješće HZJZ-a o prijavljenim nuspojavama nakon cijepljenja u 2021. i 2022. godini, a obuhvaća cjepiva iz kalendara obveznog cijepljenja, kojima se djeca organizirano cijepe od rođenja i tijekom školovanja, te ona neobavezna (gripa, vodene kozice...). O nuspojavama najaktualnijih cjepiva u tim dvjema godinama, onih protiv COVID-19, HALMED je podatke iznio prošle godine.

A HZJZ-ovoj Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti prijavljeno je 75 nuspojava nakon cijepljenja provedenog tijekom 2021. godine i 79 u 2022. godini. Od 75 prijava sumnji u 2021. najviše ih je (11) bilo na nuspojave cjepiva i kombinacija s cjepivom protiv difterije, tetanusa i hripavca (protiv tih je bolesti 2021. cijepljeno 92,1% dojenčadi i 85,3% predškolaca. Prevladavaju lokalne reakcije na mjestu uboda (7), a zabilježene su i povišena temperatura, jedna pojava celulitisa, neutješan plač, a kod jednog djeteta došlo je do razvoja febrilnih konvulzija uslijed povišene temperature nekoliko sati nakon cijepljenja, no sve su prijavljene nuspojave prošle bez posljedica.

Na temelju kliničkih studija procjenjuje se da je učestalost lokalnih reakcija na mjestu primjene kombiniranih cjepiva protiv hripavca koja sadrže acelularnu pertusis komponentu viša od 10%. Opsežne lokalne reakcije javljaju se kod 1% do 10% cijepljene djece, a učestalost je viša u docjepljivanju nego u primarnom cijepljenju. Istraživanje provedeno u HZJZ-u ukazuje da medikamentozna terapija (sistemska primjena analgetika/antipiretika, antihistaminika ili kortikosteroida) ne skraćuje bitno trajanje opsežnih lokalnih reakcija nakon primjene DTPaIPV-Hib cjepiva u odnosu na primjenu hladnih obloga bez lijekova. Ozbiljne nuspojave javljaju se vrlo rijetko (u manje od 0,01% cijepljenih osoba).

VEZANI ČLANCI:

U 2022. godini najviše (8) sumnji na nuspojave prijavljeno je nakon cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka i rubele, protiv kojih je 2022. cijepljeno više od 90% djece u RH. "Alergijske reakcije od blagih (osip) do teških oblika (anafilaktička reakcija) mogu se javiti nakon primjene svakog lijeka. Ozbiljne alergijske reakcije javljaju se vrlo rijetko nakon cijepljenja, u RH godišnje se prijavi tek jedna ili dvije alergijske reakcije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko alergijskih reakcija koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida. Nekarakterističan osip može se javiti kod 1-10% cijepljene djece ovim cjepivom. Pireksija (1) može se javiti kod više od 10% cijepljene djece ovim cjepivom. Postvakcinalni parotitis, morbili (1) i rubela javljaju se rijetko (kod 0,1 do 1% cijepljene djece) kao posljedica cijepljenja atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije", zabilježili su autori izvješća, epidemiolozi Bernard Kaić i Vesna Višekruna Vučina.

Nuspojave nakon cijepljenja protiv gripe prijavljene su u četiri, odnosno tri slučaja, a riječ je uglavnom o lokalnim reakcijama te mučnini i slabosti i jednom razvoju bolesti sličnoj gripi.

HALMED-u je zbog sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19 u 2021. stiglo 6613 prijava, a 2022. njih 561, no bile su blage i prolazne.

VIDEO Testiranje na hripavac i koronavirus u NZJZ "Andrija Štampar"

Ključne riječi

Komentara 4

TR
Trabant
08:32 10.01.2024.

Ljudi umiru od srcanog i mozdanog poslije cjepiva i to nekako nikad nije dospjelo u vasu statistiku?!

PV
prcko.vita
10:59 10.01.2024.

Ovo je najveća laž. Osobno sam imala teške nuspojave, jedva živa ostala, a liječnik mi to nije htio ni da upiše ni da javi u Halmed.

SS
sokac sa drave
09:57 10.01.2024.

Idemo sa istinom sa njemackim tuzbama od teskih poslijedica cjepljenja protiv covida.Tuzbi ima na stotine tisuca i bilo bi lijepo kada se to nrebi zataskalo.Idemo malo istine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije