Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAK ZA UZBUNU Inicijativa ekoloških i potrošačke udruge za trajnu zabranu plastičnih vrećica

Godišnje 1000 milijardi vrećica truje zemlju

Prosvjed Zelenih s vrećicama
Foto: Tino Jurić
17.09.2008.
u 19:31

Udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zelena Istra, Zeleni Osijek i drugih, pokreće peticiju za zabranu plastičnih vrećica.

Traže zabranu distribucije jednokratnih plastičnih vrećica u trgovinama i mjere za poticanje korištenja platnenih te biorazgradivih plastičnih vrećica za artikle koji se sada pakiraju u obične plastične vrećice.

Svake se godine u svijetu potroši između 500 i 1000 milijardi plastičnih vrećica od kojih velika većina završi u prirodi.

Stotine tisuća morskih kornjača, kitova i drugih morskih sisavaca umire svake godine jer ih pojedu, a plastična prašina na koju se u konačnici, nakon gotovo tisuću godina, raspadne odbačena vrećica, otrovna je i posredno stiže u vodu i hranu.

Samo oko jedan posto vrećica završi na recikliranju, koje nije jeftino. S druge strane, jedna platnena vrećica u svom trajanju zamjenjuje 1000 plastičnih! U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pak kažu da u Hrvatskoj postoje mjere u tom smislu pa navode Izmjene i dopune Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. Njima je u lipnju ove godine određena naknada za zbrinjavanje plastičnih vrećica od 1500 kuna po toni.

Ovlašteni koncesionar Eko Velebit organizira skupljanje ove vrste ambalažnog otpada. Naknadom za zbrinjavanje plastičnih vrećica destimulira se proizvodnja i korištenje plastičnih vrećica, a one koje se ipak proizvedu trebaju se organizirano skupljati i obrađivati poručili su iz Ministarstva.

Iz udruga ističu da su San Francisco i Los Angeles zabranili plastične vrećice. Peticija će se potpisivati na ZeGeVege festivalu 20. rujna u Zagrebu, potom na štandovima udruga po hrvatskim gradovima te na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije