Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČENJE PO STEINERU

Gnojivo u kravljem rogu može, ali ne i reinkarnacija!

rudolf steiner
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
10.04.2014.
u 20:33

Steiner je prvi još prije sto let rekel da ne treba krave s kravama hraniti, jer budu zbetežele. Tak je i bilo, pojavilo se kravlje ludilo - brani ga mještanin Zlatko Kovač.

- Steiner je prvi još prije sto let rekel da ne treba krave s kravama hraniti, jer budu zbetežele. Tak je i bilo, pojavilo se kravlje ludilo. Govoril je i kad se luk sadi, a kad se vadi prema mesečevom sjetvenom kalendaru. I borme je bolje rodil! - nabraja Zlatko Kovač iz Donjeg Kraljevca, međimurskog sela u kojem je u veljači 1861. godine rođen svjetski poznati filozof dr. Rudolf Steiner, začetnik antropozofije, teozofije i waldorfske pedagogije, pokretač biodinamičke poljoprivrede bez umjetnih gnojiva i pesticida, u kojoj se povrće uzgaja prema mjesečevim mjenama, a prihranjuje posebnim pripravcima, od kojih se neki čuvaju u zemlji zakopanim kravljim rogovima.

Upravo je taj, poljoprivredni dio Steinerovog učenja, i izabran kao osnovna djelatnost po njemu nazvane ustanove osnovane prije šest godina. Od tada do danas, u to je selo s 1600 stanovnika doputovalo na tisuće Steinerovih sljedbenika iz cijelog svijeta, koje, osim biodinamike, zanimaju i drugi dijelovi njegove filozofije, poput reinkarnacije i spoznaje o višim svjetovima. I tu je sad nastao problem. Selo se podijelilo na one koji su za to da se ostane samo na praktičnoj poljoprivredi, te na one koji su za to da se Centar dr. Rudolfa Steinera preregistira i za duhovne stvari. Time bi, računaju, dobili još više turista, ali i novca iz EU fondova.

U cijelu se priču uplela i politika. HDZ-u, za koji se već znalo da će glasati protiv preregistracije, pridružili su se i vijećnici HSS-a. Prijedlog o preregistraciji je pao. Vijećnik HSS-a Mladen Čonka kaže da je mu je dio učenja dr. Steinera, koje se željelo uvrstiti u statut, svjetonazorski neprihvatljiv.

- Mi smo rimokatolici i neke se stvari tu kose s našom vjerom - tumači nam Čonka. Treba se, tvrdi, držati samo poljoprivrede.

- Centar se, na žalost, više bavi građevinarstvom, nego poljoprivredom - kaže, aludirajući na zgradu stare pošte usred sela, koja se već tri godine preuređuje u sjedište ustanove.

U gradnji se koristi tzv. organska arhitektura, kojom se također Steiner bavio.

- Treba nam još oko 700.000 kuna da bi se Centar završio. Ove godine obilježavamo 90. obljetnicu prvog Steinerovog poljoprivrednog tečaja i očekujemo dolazak posebnog vlaka iz Salzburga s 200 njegovih sljedbenika - kaže ravnateljica Centra Sandra Percač, pokazujući nam zgradu koja se obnavlja uz pomoć osnivača, Općine Donji Kraljevec i Međimurske županije, koji zajedno, na kapaljku, daju oko 200.000 kuna godišnje. Osim ako to rebalasnom ne smanje.

Najveći je donator zapravo Peter Daniell Porsche, unuk osnivača automobilističke tvrtke, i sam Steinerov sljedbenik.

Percač je zagovornica ideje o proširenju djelatnosti.

- Nitko od nas nema pravo govoriti o Steinerovom djelu na način je li nešto dobro ili nije, pogotovo ako se o tome malo zna. Pa on je napisao na stotine knjiga i eseja! - napominje Percač.

>>Gubitak vjerskog identiteta iznjedrio je duhovne nomade koji u new ageu pronalaze 'socijalni uterus'

Komentara 1

Avatar CrniVrag
CrniVrag
17:29 11.04.2014.

Gospodin Čonka bi trebao shvatiti da Centar nije osnovan da bi nametao neke alternativne poglede na Kršćanstvo, već da bi se stvorilo turističko tržište za širok broj domaćih i stranih turista. Ako pogledamo broj turista koji su ostvarili noćenja, ne samo u Donjem Kraljevcu već i u cijeloj županiji (pošto Donji Kraljevec nema kapaciteta da bi primio preko 200 stranih turista kao za vrijeme održavanja 150. obljetnice Steinerovog rođenja) pred 10 godina i usporedimo sa današnjim brojkama vidi se koliko je strategija Centra uspješna. Druga je stvar što velika većina političara (velik broj njih su gospodarstvenici) u općini Donji Kraljevec to ne može shvatiti, već gledaju svoju korist i guraju poljoprivredu u prvi plan, a sve ostalo nam ne treba. Rudolf Steiner nam je samim svojim rođenjem u Donjem Kraljevcu poklonio veliku priliku za razvoj turizma i tužno je gledati kako se odbija to iskoristiti. Ljudi Božji, dajte se malo trgnite i bar jednom napravite nešto kak spada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije