Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor VIK-a:

Gnojio bih i svoj vrt muljem s karlovačkog pročistača

'31.01.2012.,Karlovac- Obilazak procistaca otpadnih voda. Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grgurić'
01.02.2012.
u 10:09

Analize su pokazale da sadrži malo teških metala i može se koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji u što sumnjaju zeleni

Zbrinuto je 366 tona stabiliziranog i higijeniziranog mulja, i to na temelju ugovora s tvrtkom PPK, a koristit će se na poljoprivrednim površinama. Mulj je dobre kvalitete kao organsko gorivo – tvrdi direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak za ostatak koji nastaje radom pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese. Izjavu potkrepljuje i analizom Agronomskog fakulteta u Zagrebu koja pokazuje da mulj ne sadrži teške metale i da se može koristiti u poljoprivredi. U to sumnjaju ekološki aktivisti na čije je pitanje direktor VIK-a spremno odgovorio.

O problemu još 2009.

– Gnojio bih svoju ‘baštu’ s karlovačkim muljem – poručio je Mrzljak. Za ovaj način gospodarenja otpadnim muljem u Vodovodu i kanalizaciji odlučili su se, tvrdi Krešimir Veble, nakon pomnog promišljanja. Stoga je tvrtka već 2009., dvije godine prije zbrinjavanja mulja, naručila studiju.

– Oko 45 posto mulja u Europi se koristi u poljoprivredi, 23 posto se termički zbrinjava... – tvrdi Veble.

Može i na Babinu Goru

Dodaje i da je odabrani način najpovoljniji. Mrzljak pojašnjava da se prvotno namjeravalo sušiti i spaljivati otpadni mulj.

– Postrojenje za to stajalo bi 1,7 milijuna, a tome treba dodati troškove plina i prijevoza... Rješavanje problema kompostom i odlaganje na odlagalištu je isto preskupo – kaže Mrzljak.

No, ostaje mogućnost odlaganja tog otpada na Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije na Babinoj Gori kada bude u funkciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije