Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbačene tužbe

Glavni naglasci iz presuda Međunarodnog suda pravde

haag
Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
03.02.2015.
u 20:40

Suci su za presude Hrvatskoj i Srbiji sastavili stotine stranica

U Domovinskom ratu u Hrvatskoj nije se dogodio genocid, zaključio je danas Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu. Većinom glasova 15 sudaca, uz protivljenje dvojice, sud je u cijelosti odbacio tužbu Hrvatske koja je tvrdila da su JNA i srpske snage počinile genocid nad Hrvatima. S većom lakoćom, jednoglasno, suci su odbacili i protutužbu Srbije koja je tvrdila da su hrvatske snage počinile genocid nad Srbima u operaciji Oluja.

Nezadovoljni smo odbijanjem naše tužbe. No, kad sagledamo što je sud rekao, vidimo da je potvrđeno ono što smo mi uvijek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvršena agresija i da su tu agresiju izvršile JNA i srpske snage. I, najvažnije, da je sve bilo vođeno i organizirano od strane Srbije – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić netom nakon izricanja presude u Palači mira u Haagu.

Silovanja, pljačke...

Međunarodni sud pravde držao se visokih standarda dokazivanja genocidne namjere i zbog toga nije našao dokaze za hrvatske tvrdnje. Sud zaključuje da je utvrđen “actus reus”, odnosno djelo genocida u “velikom broju ubojstava koja su JNA i srpske snage izvršile na nizu lokacija u istočnoj Slavoniji, Banovini/Baniji, Kordunu, Lici i Dalmaciji”. Također zaključuje da je utvrđeno djelo genocida u nizu slučajeva “zlostavljanja, mučenja, seksualnog nasilja i silovanja počinjenih na lokacijama u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji i Dalmaciji”, pri čemu je nanošenje fizičkih i mentalnih ozljeda bilo takvo da je “pridonijelo fizičkom ili biološkom uništenju zaštićene etničke skupine” (Hrvata). No, iako je utvrdio djela genocida u ta dva primjera, Sud nije utvrdio postojanje djela genocida u nizu drugih elemenata. Silovanja, pljačka hrvatske imovine na okupiranim područjima i protjerivanje Hrvata s tih područja nisu bili tako velikog razmjera da su imali za cilj fizičko uništenje Hrvata, zaključio je Sud. No, važnije od svega, Sud nije utvrdio da je postojala genocidna namjera. I nije se dogodilo kršenje Konvencije o genocidu.

– Sud je utvrdio postojanje zločina koji su se događali 1991. protiv Hrvata. Utvrdio je da je postojao obrazac postupanja. Između redaka se može čitati da bi se to moglo tumačiti kao genocidna namjera. Međutim, s obzirom na to da je Sud već u presudi za BiH utvrdio da taj obrazac postupanja mora biti baš takav da se samo genocidna namjera može iščitati, u slučaju naše tužbe sud je smatrao da je moguće donijeti i druge zaključke – rekla je šefica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić.

Za račun velike Srbije

Razmatrajući zločine koje su JNA i srpske snage počinile u Vukovaru, Sud zaključuje da je bilo i “nekoliko primjera da srpske snage evakuiraju hrvatsko stanovništvo”. Također, “nisu svi hrvatski ratni zarobljenici pogubljeni, dio ih je odvođen u Sremsku Mitrovicu”, dio razmijenjen... “To pokazuje da JNA i srpske snage nisu ubile sve Hrvate koji su pali u njihove ruke”, pročitao je iz presude predsjednik ICJ-a Peter Tomka. A zatim i dodao zaključak da je – broj ubijenih Hrvata “premalen u odnosu na veličinu ciljanog dijela (etničke) skupine”. Hrvatska je broj ubijenih izračunala kao 12.500.

– Čuli smo da su zločini rađeni na isti način, vođeni od iste strane i zapravo svi su počinjeni u sklopu stvaranja velike Srbije. To je ono što se dogodilo u Hrvatskoj – komentirao je ministar Miljenić nakon presude.

Protutužba Srbije, u kojoj se tvrdilo da je operacija Oluja bila genocid nad Srbima, s lakoćom je odbačena.

– Srbija je tražila od ovog Suda da preokrene pravomoćnu presudu Žalbenog vijeća ICTY-ja i Sud (ICJ) je to odbio učiniti. Jedan od najvažnijih elemenata ove presude je da snažno potvrđuje nalaz pravomoćne presude ICTY-ja u slučaju Gotovine i Markača – rekao je Phillipe Sands, član hrvatskog pravnog tima.

– Nije moguće zaključiti da se dogodilo prekomjerno granatiranje gradova u Krajini – rekao je predsjednik ICJ-a Peter Tomka. Postoji dovoljno dokaza, dodao je, o lošem postupanju prema Srbima tijekom i nakon operacije Oluja. No, pročitao je Tomka iz presude, “čak i ako im je imovina pljačkana i paljena, to ne znači da se to događalo s namjerom fizičkog uništenja srpskog stanovništva u Krajini”.

Za tzv. brijunski transkript, za koji je Srbija tvrdila da predstavlja vrhunski dokaz, suci ICJ-a zaključuju da je “daleko od toga da pokazuje namjeru hrvatskog vodstva da fizički uništi etničku skupinu hrvatskih Srba ili znatan dio te skupine koju čine Srbi u Krajini”.

>> 'Presuda potvrđuje da je agresiju vodio Beograd. Ako neće Srbija, vrhu JNA sudit ćemo mi'

>> Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

Komentara 4

19
1995josip
21:48 03.02.2015.

Hrvati ove godine slave 20 godina VRO Bljesak i Oluja kojima smo porazili srpske teroriste i dobrovoljce četnike iz srbije i Bosne , Hrvati slave pobjede a srbijanci poraze ! Hrvatska je članica EU i NATO saveza , a srbijaa je još uvijek Nigdje !

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
10:18 04.02.2015.

Nije bilo genocida po definiciji suda, jerbo nas Srbi niju uspjeli sve potamaniti posto smo se branili i obranili. Da se nismo obranili, bilo bi i te kako genocida nad nama, ali onda ne bi vise nikog bilo od nase strane koji bi vodio ovaj postupak na sudu, jer nas vise ne bi bilo. za to imamo paradióksalnu situaciju: Kad JE genocid, nema suda, jer nema prezivljelih koji ce tuzit, a kad ima tuzbe, znaci ima prezivljenlih i prema tome nema godocida.

BU
bubimima
21:27 03.02.2015.

Svakoga, tko zna definiciju genocida, presuda nije mogla iznenaditi. Zločina i klanja je bilo u 1. i u 2. svjetskom ratu još i više nego u našem domovinskom , ali genocid je bio počinjen samo nad Židovima. Žalosno je samoamo koliko novaca siromašne hrvatske građane košta ovaj cirkus u kojem su profitirali i zaradili odvjetnici, suci, novinari, političari i političke taštine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije