Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONGRES KAŽE 'NE'

Glavni grad SAD-a i dalje bez predstavnika u parlamentu

Steny Hoyer
AFP
21.04.2010.
u 06:07

Grad s više od pola milijuna stanovnika i njegova okolica, District of Columbia, nemaju predstavnika u američkom Senatu, a njihov kongresnik nema pravo glasa.

Grad na sjevernoj obali rijeke Potomac utemeljen je 1790. kao glavni grad Sjedinjenih Američkih Država, kako je napomenuto u Ustavu SAD-a, članak prvi, stavak osmi. Prva prijestolnica SAD-a nakon stjecanja neovisnosti bio je New York, Kongres je zasjedao u Philadelphiji, ali su Amerikanci vrlo rano shvatili da država ne može biti istinski federalna ako joj se glavni grad nalazi na teritoriju jedne od članica. Stoga su se savezne države Virginija i Maryland uime federalizma odrekle malog dijela svog teritorija na kojem je uspostavljen "District of Columbia", kolumbijski okrug, i izgrađen grad Washington.

Kao glavni grad Washington D.C. i njegovo stanovništvo podlijegali su brojnim ograničenjima: pravo glasa na predsjedničkim izborima dobili su tek 1961. Vlast nad Washingtonom D. C. ima Kongres koji može opozvati svaki lokalno donesen zakon i propis, a u Kongresu stanovnici Washingtona imaju samo simboličnog predstavnika koji nema pravo glasa; prijedlog ustavnog amandmana koji bi omogućio da Washington dobije "pravog" kongresnika prošao je 1978. u oba doma parlamenta, ali ga nije ratificiralo tri četvrtine saveznih država i nije stupio na snagu. Stanovnici Washingtona i okruga D. C. ne daju niti jednog senatora u donji dom parlamenta.

Na predstavnika u Kongresu Washingtonci čekaju dulje od dva stoljeća, a čekat će još i dulje jer nije prošao prijedlog zakona koji bi broj kongresnika povećao sa 435 na 437 i time dao jedno mjesto u parlamentu prijestolnici (drugo bi, zbog rezultata popisa stanovništva iz 2000., dobio Utah).

Naime, davanje kongresnog predstavnika Washingtonu bilo je povezano s donošenjem labavijeg zakona o prodaji i posjedovanju oružja, umjesto iznimno strogih propisa koji su sad u D. C.-u na snazi, i jak lobi zagovornika oružja spriječio je ispravljanje najveće sramote američkog predstavničkog sustava, činjenice da su ljudi u prijestolnici obespravljeni što se demokratskog zastupanja tiče.

Vođa većine u Kongresu, demokratski zastupnik iz Marylanda Steny Hoyer, gorko je objavio da se o zakonu neće glasati ove godine, i dodao da je "duboko razočaran" tom odlukom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije