Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelenski na G7

Glavne teme skupa najmoćnijih, ruska agresija i asertivna Kina:

Volodimir Zelenski na G7
Foto: Reuters
1/4
20.05.2023.
u 13:39

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu boravi u Japanu na skupu formata G7 gdje će se bilateralno sastati s čelnicima tih sedam država, ali i s onima iz zemalja "globalnog juga".

Prisutnost ukrajinskog predsjednika na skupu u Hirošimi, prvom gradu meti nuklearnog napada, simboličan je pokazatelj zabrinutosti zapada oko ruskih prijetnji napadima atomskim naoružanjem. Čelnici država G7 – SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade – raspravljaju o izazovima nastalima ruskom invazijom na Ukrajinu te o Kini, posebice oko ekonomske sigurnosti i Tajvana.

Zabrinuti oko važne uloge koju Kina danas ima u opskrbnim lancima, od poluvodiča do kritičnih sirovina, G7 je izdao priopćenje kojim se navodi zajednička strategija budućeg odnosa prema drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji. "Pozivamo Kinu da primora Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuvjetno povuče svoje trupe iz Ukrajine", stoji u izjavi. Sedmero čelnika upozorilo je da će se države koje se pokušaju koristiti trgovinom kao oružjem suočiti s "posljedicama", time šaljući snažan signal Pekingu protiv prakse koju Washington smatra ekonomskim zlostavljanjem, piše agencija Reuters.

VEZANI ČLANCI 

"Ne rasparujemo se niti okrećemo prema unutra. Istovremeno shvaćamo da ekonomska otpornost zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju", priopćili su. "Rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima bila bi u svjetskom interesu."

Susret s prijateljima

Priopćenje je objavljeno nedugo nakon što je Zelenski sletio u Japan u zrakoplovu francuske vlade. Snimke s japanske javne televizije NHK pokazuju ukrajinskog predsjednika, odjevenog u svoju uobičajenu maslinastozelenu uniformu, kako izlazi iz aviona i žuri do automobila. Nekoliko trenutaka kasnije ukrajinski predsjednik, koji je dan ranije boravio u Saudijskoj Arabiji na susretu Arapske lige, na Twitteru je napisao: "Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine."

VIDEO Zelenski na sastanku G7

Zelenski bi se kasnije tijekom subote trebao pojedinačno sastati s čelnicima G7. Već se sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Francuski i drugi europski dužnosnici naglašavali su da je ključno da Zelenski osobno dođe na sastanak Arapske lige te na susret G7 na kojem također sudjeluju države takozvanog globalnog juga, termina za dio zemalja u razvoju, uključujući Indiju. Zelenski pritom može iznijeti svoje viđenje Ukrajine kao žrtve napada Rusije te budućeg mirovnog rješenja, rekli su dužnosnici.

"Moramo upotrijebiti sva sredstva kako bismo vezali nesvrstane države uz cilj obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je novinarima dužnosnik ureda francuskog predsjednika. Zelenski će se sastati i s čelnicima Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. One s Rusijom, Kinom i Južnoafričkom Republikom čine organizaciju BRICS.

GALERIJA Znak ruske iscrpljenosti su gotovo svakodnevne histerične izjave kriminalca Prigožina

Volodimir Zelenski na G7
1/11

Komentara 10

DU
Deleted user
19:21 20.05.2023.

Ako su Zelenski i Ukrajina dio i važan faktor za G7 onda to sve govori o snazi te grupe država. Kad će se pridružiti Burkina Faso, Južni Sudan, Niger, Čad i slične države te na taj način još osnažile vodećuvodeću snagu današnjeg tzv liberalnog smiješnjog svijeta.

Avatar zong
zong
17:16 20.05.2023.

Malo je zapad previš zagrizao i Rusija i Kina od jednom bi migao biti prevelik zalogaj.

XA
xaron
20:18 20.05.2023.

…asertivna Kina…Pa ko je to uzdigao Kinu u jednu od najmočnih država, ko je to ugurao Kinu u WTO ( iako nije ispunjavala uslove za prijem ) , ko je to omogučio Kini 500 milijardi trgovinskog suficita…? Niko drugi nego te iste G7 zemlje, koje se sad čude ko pura dreku Kineskom ponašanju. G7 političari su zapanjeni jer se Kina ne ponaša onako kako su oni zamislili i planirali, što ukazuje na njihovu nesposobnost razmišljanja u barem 2 nivoa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije