Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatična rasprava o ukidanju imuniteta saborskom zastupniku

Glavaš: Prije bih izabrao Haag, nego ovaj sud

hrv-glavonja.jpg
import
10.05.2006.
u 16:02

Saborskog bih se imuniteta odrekao i bez odluke Hrvatskog sabora. General sam Hrvatske vojske, ponosam sam na svaki svoj potez u vrijeme Domovinskog rata. Kad bi se vratilo to vrijeme, postupao bih jednako. Nije mi bilo lako 15 godina živjeti označen kao najteži ratni zločinac istočno od Zagreba. No, ovdje se ne radi o rasvjetljavanju mračnih epizoda iz Domovinskog rata, nego o politikantskom kafkijanskom procesu koji su protiv mene pokrenuli moji bivši stranački kolege zbog gubitka vlasti u Osječko-baranjskoj županiji – riječi su kojima je Branimir Glavaš u srijedu počeo svoju obranu od optužbi koje mu se stavljaju na teret u zahtjevu glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da se Glavašu ukine imunitet.

Odbacivanje navoda
Prvi put u povijesti Hrvatskog sabora jučer se jednom zastupniku ukidao imunitet zbog sumnji da je odgovoran za ratni zločin.  Kad je Glavaš stupio za govornicu, postalo je jasno da će se braniti odbacivanjem konkretnih navoda. Za Nikolu Vasića, koji se u Bajićevu zahtjevu navodi kao civil kojega su maltretirali i tukli u Sekretarijatu u kojemu je bio Glavašev ured, Glavaš kaže da ga se sjeća jer je bio terorist. U njegovu je stanu pronađeno automatsko oružje, o čemu postoji i fotodokumentacija koju je Glavaš pokazao kolegama.

Oružje je pronađeno i u kući Milenka Živkovića, kojega je Vasić prokazao. Za Đorđa Petkovića, čiju je likvidaciju, prema iskazu Krunoslava Fehira, naredio, nije čuo. Odgovarajući na navode da je neutvrđenog dana i on zlostavljao i mučio neodređeni broj nepoznatih civila, Glavaš kaže da se u ratu o njemu širila fama kako je nemilosrdan zapovjednik Osijeka.  – Ponovno bih – kaže – o sebi stvarao takav mit, jer je to dopustivo u teškim ratnim okolnostima.

Kao dokaz Feberove selektivnosti u izboru slučajeva koje će istraživati Glavaš je pokazao tzv. križaljku smrti, policijski dokument, u kojemu su, kaže navedena imena 40 ubijenih ljudi. No, Faber, tvrdi Glavaš, istražuje samo ono što mu naredi politika. Zna se, kaže Glavaš, tko je odgovoran za ubojstvo  rezervista JNA u dvorištu policije, pokolj sedam civila i dva hrvatska policajca u Sarvašu 1. kolovoza '91. No, linija odgovornosti ne vodi prema meni, nego prema mom nadređenom zbog čega je ta istraga zabranjena, kaže Glavaš.
Tijekom svog nastupa za govornicom Glavaš je imao i cijeli niz oštrih izjava poput: 'Da sad biram izabrao bih Haaški sud a ne ovaj ovdje'.

Šeksov navod
 U ime Kluba HDZ-a govorio je Vladimir Šeks. Opovrgnuo je optužbe da vrh HDZ-a montira politički proces.  – Cijenim Glavaševu ulogu u obrani. Nisam imao informacije i ne vjerujem da je na bilo koji način povezan s ubojstvima. Ali ne možete sijati sumnju da sam ja, kao vaš nadređeni, kriv za nešto – poručio je Šeks.


Glavaš pokazao križaljku smrti

Kao dokaz Faberove selektivnosti u izboru slučajeva koje će istraživati, Glavaš je pokazao tzv. križaljku smrti, policijski dokument u kojemu su, kaže, navedena imena 40 ubijenih ljudi. No, Faber, tvrdi Glavaš, istražuje samo ono što mu naredi politika. Zna se, kaže Glavaš, tko je odgovoran za ubojstvo jednog rezervista JNA u dvorištu policije, pokolj sedam civila i dva hrvatska policajca, Zdravka Pokrajca i Milorada Đekića, u Sarvašu 1. kolovoza 1991. godine. No, linija odgovornosti ne vodi prema meni, nego prema mom nadređenom, zbog čega je ta istraga zabranjena i tada i danas, kaže Glavaš. Uvjeren da mu žele pripisati sva nerazjašnjena ubojstva, Glavaš je u Saboru rekao da nije odgovoran za ubojstva Svetislava Vukajlovića, Petra Ladinjaka, Bogdana Počuće i Milenka Stanara, koji su ubijeni na Dravi.


Tuđman me pitao rušim li ga sa Šeksom

Damir Kajin je rekao da su neka zlodjela počinjena uz znanje i po nalogu državnog vrha te za ilustraciju podsjetio na televizijsku snimku s početka devedesetih kad je Franjo Tuđman postrojio osječke zapovjednike i prstom prijetio Glavašu. Ton se nije čuo, pa možemo nagađati što mu je rekao, kaže Kajin. Glavaš je prvi put otkrio da je to bilo prigodom dodjele prvih 50 činova HV-a. – Tuđman me je pitao rušim li ga i ja zajedno sa Šeksom i Zvonimirom Makrovićem – kaže Glavaš.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije