Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNAT GLAZBENI PROGRAM

Glasovanje za Večernjakovu domovnicu 2023. završava u četvrtak u podne

Zvonko Bosnić
26.02.2023.
u 18:00

Pozivnice onima koji su u najužem izboru za Večernjakovu nagradu, bit će poslane na njihovu e-mail adresu. Nažalost, zbog ograničenog broja mjesta nećemo moći pozvati sve one koji su se našli u trećem, završnom krugu izbora, već samo one finaliste koji konkuriraju za nagradu.

Nekoliko dana prije 17. po redu dodjele nagrada “Večernjakova domovnica 2023.“, organizatori dovršavaju posljednje detalje spektakla koji će u subotu, 4. ožujka u 20 sati u Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni dovesti velik broj uzvanika iz cijelog svijeta. I ove godine sve oči bit će uprte u pobjednike Izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu kojeg organizira Večernji list u suradnji s portalom Fenix-magazin iz Frankfurta. Glasovanje u završnom, trećem krugu izbora, traje do četvrtka u 12 sati. Nakon toga će se zbrojiti glasovi iz sva tri kruga izbora te glasovi žirija kojeg čine novinari i stručni suradnici izbora među kojima su ove godine i bivši rukometni izbornik Lino Červar te trener Nenad Bjelica. U slučajevima kada se izbor čitatelja i žirija poklapa, bit će dodijeljena jedinstvena nagrada.

Važno je istaknuti kako su svi ovogodišnji nominirani kandidati po svim kategorijama izbora, zajedno sa kandidatima koji su predloženi izvan konkurencije, u konkurenciji za osobu godine. Pozivnice onima koji su u najužem izboru za Večernjakovu nagradu, bit će poslane na njihovu e-mail adresu. Nažalost, zbog ograničenog broja mjesta nećemo moći pozvati sve one koji su se našli u trećem, završnom krugu izbora, već samo one finaliste koji konkuriraju za nagradu. Njima će na njihove mail adrese najkasnije do petka ujutro biti poslane pozivnice sa QR codom s kojima će moći na finalnu večer pobjednika ovogodišnjeg izbora. Pozivnice sa QR codom neće biti prenosiva na drugu osobu. Budući da Večernjakov izbor najpopularnijih u hrvatskom iseljeništvu nije komercijalnog karaktera, organizatori ističu kako nisu u mogućnosti plaćanja troškova puta i smještaja pozvanih na finalnu večer.

Glazbeni program u znaku Dubrovčana

Kako smo već i ranije najavljivali, glazbeni program će okupiti zanimljive i kvalitetne hrvatske glazbenike koji su kombinacija različitih glazbenih stilova te će gostima ponuditi fuziju zabavne i klasične glazbe koja, vjerujemo, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Večernjakova domovnica i ove godine stavlja naglasak na prijateljstvo gradova Bad Homburga i Dubrovnika te Hrvatske i Njemačke, pa sijedom toga većina izvođača dolazi s tog podneblja.

Kako smo već pisali, među izvođačima je dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos, koji će sutradan nakon Domovnice imati koncert duhovne glazbe u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Wiesbadenu. Stijepu ovo nije prvi dolazak na Večernjakovu domovnicu u Bad Homburg. Renomirani hrvatski kantautor već je ranije nastupao u programu na gala večeri, a svojim je izvedbama i nevjerojatnim tenorskim glasom oduševio ne samo Hrvate već i Nijemce koji su tu večer bili gosti domovnice.

Iz Zagreba u Bad Homburg stižu i Paula i Đelo ml. Jusić, poznati dubrovački bračni par koji osim svojom glazbom doprinosi i značajnom dokumentacijom o povijesti Hrvatske. Poznat je njihov serijal „Bajkovita Hrvatska“ kao i dokumentarac "Ljudi od mora” koji govori o Odredu naoružanih brodova, skupini mladića iz Dubrovnika koji su u vrijeme Domovinskog rata bili pripadnici dragovoljačke pomorske postrojbe koja je djelovala u najtežem razdoblju agresije na Dubrovnik. Paula i Đelo pripremaju i novi dokumentarni film posvećen Nikoli Tesli.

Uz bračni par Jusić, po prvi put u Bad Homburgu javni nastup u Njemačkoj će imati i Ema Jusić, njihova kći i unuka legendarnog dubrovačkog glazbenika Đele Jusića. Ema nije samo kći i unuka poznatih glazbenika, već i novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni koje će zasigurno ostaviti značajan glazbeni trag u budućnosti.

Uz Markosa i troje članova obitelji Jusić, na finalnoj večeri nastupaju i dvije Dubrovkinje, flautistica Đive Kušelj i pijanistica Stefani Grbić. Obje dubrovačke glazbenice su dobro poznate hrvatskom iseljeništvu. Gotovo da ni nema značajnijeg kulturnog događaja gdje ove dvije mlade i talentirane glazbenice nisu nastupile. Krajem prošle godine oduševile su u Rimu, na Božićnom koncertu u organizaciji Hrvatsko-talijanskog Mozaika Rim i udruge Jedna musika iz Kruča. Oduševile su velik broj Hrvata, Talijana i Mađara koji su se tu večer okupili u impozantnoj dvorani Mađarskog kulturnog centra u zgradi Vila Giula.

Renata Končić Minea

Jedina ove godine među izvođačima koja nije izravno vezana za Dubrovnik je pop pjevačica i televizijska voditeljica Renata Končić poznatija kao Minea. Pjevačica je rođena Zagrepčanka, odrasla je u zagrebačkoj Dubravi, voditeljica je na Novoj TV, a u svojoj karijeri je izdala osam albuma, od kojih su joj mnogi nagrađeni platinastim, zlatnim i srebrnim nakladama. Proslavila se pjesmama kao što su "Good boy" s kojom je nastupila na Dori 1995.godine i postigla veliku popularnost. Hoće li Minea u subotu rasplesati goste Večernjakove domovnice s nekom od svojih uspješnica, ili će im ponuditi pjesme laganijih nota, ostaje za vidjeti. No, svakako će biti zanimljivo vidjeti i čuti u Bad Homburgu glazbeni spoj klasične, pop glazbe i glazbe lakih nota u jednoj večeri.

VIDEO: Veleposlanik Šimonović: Treći svjetski rat bliži je nego ikad dosad. Ratom u Ukrajini pogođen je cijeli svijet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije