Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora smijenjenom ravnatelju

Glas Koncila: Istina i pravda su pregažene. Nogalo: Crkva je stala na stranu pravde

Boro Nogalo
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
21.01.2020.
u 12:03

Riječ je o udruživanju radi počinjenja nečeg, a znamo da je velik ulog vezan uz bolnicu Srebrnjak. Što se drugo može zaključiti ako Ministarstvo službeno ne želi objaviti dokument koji donosi istinu, komentira Nogalo.

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, u svojoj je kolumni, komentirajući smjenu Bore Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, ustvrdio kako je u tom slučaju – pregažena istina i pravda.  

"Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi", piše, između ostalog, Miklenić te dodaje: "U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina, koja je grubo pogažena, iznakažena i prognana, a u drugom koraku žrtva je i pravda. Koliko je malo važna istina očituje i činjenica da inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a nije deset dana objavila javnosti što je otkrila na Srebrnjaku.

Video – dr. Boro Nogalo o otkazu

 

Potporu iz crkvenih redova komentirao nam je i sam Nogalo.

– Nije samo Glas Koncila kao glasilo Kaptola, već su svi mediji i narod stali na stranu istine i pravde, a protiv korupcije i svega što se događa i oko moje smjene u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Svi su se digli na određeni način, a naravno da je moralo reagirati i glasilo koje promiče moral, etiku, ljudskost te je protivno pohlepi, bezakonju, jednom riječju – divljem zapadu. Crkva je stala na stranu pravde. To je još jedan pozitivan dio mozaika u odnosu na onaj negativan koji čine ljudi poput Borisa Labara i Joze Miličevića, predstavnika Grada u Upravnom vijeću bolnice koji su glasali za moju smjenu, a trebali bi biti moralne vertikale. Napravili su to što su napravili, a i dalje se događa silovanje zakona, ljudskosti i poštenja. Nema razgovora i argumenata sa strane grada i ministarstva, a narod je prepoznao da sam stao u poziciju borbe za one najugroženije, a to su djeca – kaže Nogalo i dodaje:

– Ovdje je najprije riječ o djeci, znamo koliko se borimo s problemom nataliteta, a onda se ovakve stvari događaju u jednoj dječjoj bolnici. Polučili smo mnogo uspjeha, stekli smo velik ugled, referentnog centra, akreditirane bolnice, a između ostalog, naša bolnica povukla je najviše novca iz EU fondova. 

Nogalo je komentirao i činjenicu da nalaz inspekcije ne izlazi u javnost. Podsjetimo, RTL je u subotu objavio da je inspekcija utvrdila da nije bilo nadriliječništva u bolnici, a za što su iz grada Zagreba optuživali smijenjenog Nogala.

– Riječ je o udruživanju radi počinjenja nečeg, a znamo da je velik ulog vezan uz bolnicu Srebrnjak, od projekta, Brestovca, zemljišta... Što se drugo može zaključiti ako ministarstvo službeno ne želi objaviti dokument koji donosi istinu, a ekipa koja predstavlja grad smjenjuje mene na temelju lažnih optužbi. I ako se zna da jedino što nije bilo u redu jest zapravo Upravno vijeće bolnice koje nije konstituirano po zakonu jer je trebalo imati sedam članova te nije donijelo statut. 

Video - Konferencija za medije zaposlenika Srebrnjaka

 

Osvrnuo se i na izjave ministra Milana Kujundžića koji je, iako ga je prethodno podržao, kazao da je Centar za translacijsku medicinu u maloj bolnici promašen projekt te da je intervenirao u Europskoj komisiji da preusmjere odobrenih 60 milijuna eura.

– Prema toj logici Hrvatska nikad ne bi igrala u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva već bi tamo bile Kina, Indija ili Pakistan. Prema tome Hrvatska nikad ne bi bila država jer je poput predgrađa Londona... Za svijet i Europu ne postoje veliki i mali već kompetencije i produkcija. A tako je i Svjetska banka procijenila da je naša znanstvena produkcija na razini ukupne produkcije četiriju sveučilišta. Svi naši uspjesi su prepoznati, a tako i da mi Hrvatskoj, ali i Europi, možemo donijeti nešto novo kad je riječ o alergologiji, imunologiji, pulmologiji... A to što naš ministar ne cijeni nekoga tko je uspio u međunarodnim okvirima dovoljno govori o njemu kao humanistu, znanstveniku i političaru – kaže Nogalo i dodaje:

– Preusmjeravanje 60 milijuna eura na nešto drugo je zapravo krađa novca koji je netko drugi zaslužio. Riječ je o krađi ideje, intelektualnog vlasništva te koncepta. To je vlasništvo Dječje bolnice Srebrnjak, a ne ministra koji je u prolazu.  

Kad je riječ o projektu bolnice u Blatu, Nogalo kaže da se on treba realizirati, ali na način kako je to bilo sa Srebrnjakom.

– Potrošene su milijarde za Blato, a nije bilo koristi od toga. Dakle, treba povući sredstva iz EU fondova dok Kujundžić ide linijom manjeg otpora te tvrdi da bi trebalo graditi državnim novcem.

Zaključio je kako vjeruje u institucije i pravosuđe, ali da neće nikoga moliti za pomoć – niti premijera niti zagrebačkog gradonačelnika.

– Vjerujem da će pronaći način da spriječe destabilizaciju, devastaciju i dezintegraciju bolnice Srebrnjak.

Komentara 14

TR
tramontana
17:22 21.01.2020.

Meni je ža Nogala. Kradu mu životni uspjeh i to podlošću. Ovo tjera mladost iz države, jer pojedinci ili udruženi u interesne grupe to rade godinama-

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:21 21.01.2020.

HDZov partner

Avatar southman
southman
12:27 21.01.2020.

Ima li crkva kakve imovinske interese u predjelu Srebrnjaka ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije