Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAVNO OMALOVAŽAVANJE

Bolnica Srebrnjak poslala pismo Kujundžiću: Koga obmanjujete?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
18.01.2020.
u 10:00

U priopćenju navode kako se od početka Kujundžićeva stupanja na dužnost bolnica sustavno omalovažava i proglašava beznačajnom institucijom

Dječja bolnica Srebrnjak poslala je otvoreno pismo Milanu Kujundžiću i hrvatskoj javnosti u kojem pozivaju ministra zdravstva da objasni javnosti i Europskoj komisiji svoje dosadašnje poteze u vezi s Dječjom bolnicom Srebrnjak. 

U priopćenju se navodi kako je Kujundžić vlastoručno potpisao dokument o bezrezervnoj potpori projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu - CCTM Srebrnjak, kao projektu koji „se uklapa u Nacionalnu strategiju razvoja zdravstvene zaštite djece, kao i Strategiju izgradnje Nacionalne dječje bolnice, kao komplementarni i dodatni zdravstveni i znanstveno istraživački centar izvrsnosti“ 

Navode kako ministar zdravstva Milan Kujundžić u nastupima u hrvatskoj javnosti tvrdi da je CCTM „promašeni projekt neke male bolničice na bregu“.

Dječja bolnica Srebrnjak smatra kako se tako diskreditira mišljenje i procjena tima međunarodnih stručnjaka i konzultanata Europske komisije koji su ocijenili projekt najvišom ocjenom smatrajući ga izvrsnim te i odobrili 60 milijuna eura za njegovu provedbu. 

U priopćenju navode kako se od početka Kujundžićeva stupanja na dužnost bolnica sustavno omalovažava i proglašava beznačajnom institucijom. 

Kritiziraju ga kako ne zna ni točan broj zaposlenih liječnika Dječje bolnice Srebrnjak te da namjerno ignorira činjenicu da DBS od 2003. godine nije više samo specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece, već i dječja bolnica s većinom pedijatrijskih specijalnosti (alergologija, klinička imunologija, reumatologija, kardiologija, neuropedijatrija, nefrologija, ORL, dječja kirurgija). 

DBS navodi kako podržavaju projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice te sva ulaganja na dobrobit djece.

U priopćenju su se dotakli i projekta bolnice u Blatu napisavši kako se u zadnjih 40 godina nije maknuo od propale betonske rešetke usprkos obećanjima sadašnjeg te bivših ministara zdravstva. 

Od ministra zdravstva Milana Kujundžića traže da se izjasni je li objekt 'promašena investicija' ili ne. 

Pozivaju ga da objasni hrvatskoj javnosti u kojem roku i za koliko novca će izgraditi bolnicu u 'Blatu' u kojoj planira zaposliti 1000-1500 liječnika. 

DBS traži da javnosti pokaže izvodljivost, projektnu dokumentaciju, izvore sredstava, plan aktivnosti i rokove, a sve to kako bi mogli izjave prihvatiti kao ozbiljne i vjerodostojne. Priupitali su ga i gdje misli pronaći toliki broj liječnika, s obzirom na to da ih je već 1830 otišlo izvan granica RH. 

Na kraju priopćenja stoji i pitanje s kojim ciljem Kujundžić obmanjuje sebe, javnost, EU i Predsjednika Vlade te da javnost očekuje odgovore. 

PRIOPĆENJE U CIJELOSTI 

Otvoreno pismo Stručnog i Znanstvenog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak ministru Milanu Kujudžiću i na znanje hrvatskoj javnosti

Poštovani ministre prof.dr.sc. Kujundžiću,

Ministar, kao državni dužnosnik, trebao bi, kad se obraća javnosti i onima koji su mu dali mandat da upravlja njihovim novcem, odnosno novcem osiguranika u zdravstvenom sustavu, govoriti istinu i iznositi konkretne i provjerene činjenice. Apeliramo da objasnite javnosti i Europskoj komisiji (EK) svoje dosadašnje poteze u vezi s Dječjom bolnicom Srebrnjak (DSB). Naime, u 2017. godini vlastoručno ste potpisali dokument o bezrezervnoj potpori projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu - CCTM Srebrnjak, kao projektu koji „se uklapa u Nacionalnu strategiju razvoja zdravstvene zaštite djece, kao i Strategiju izgradnje Nacionalne dječje bolnice, kao komplementarni i dodatni zdravstveni i znanstveno istraživački centar izvrsnosti“ (vidjeti dokument u prilogu).

Nažalost, u Vašim sadašnjim nastupima u hrvatskoj javnosti tvrdite obrnuto da je CCTM „promašeni projekt neke male bolničice na bregu“. Takvom izjavom otvoreno se diskreditira mišljenje i procjena tima međunarodnih stručnjaka i konzultanata Europske komisije koji su ocijenili projekt najvišom ocjenom smatrajući ga izvrsnim te su na kraju i odobrili 60 milijuna EUR-a poreznih obveznika Europske Unije za njegovu provedbu. Posebno ističemo da su takove izjave u izravnoj suprotnosti s politikom i odlukama Vlade RH a napose Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Važno je napomenuti da je svaka zdravstvena ustanova u RH imala priliku prijaviti i dobiti takav ili sličan projekt, ali je bilo nužno imati ideju i inovativnost, kvalitetne ljude da ga osmisle, projektiraju i osiguraju njegovu dugoročnu održivost.

Od početka Vašeg stupanja na dužnost, na žalost, DBS se sustavno omalovažava i podcijenjuje te se proglašava beznačajnom institucijom što se temelji na pogrešnim i kontradiktornim informacijama. Osim toga, niste pažljivo slušali izlaganje doc. Nogala u emisiji na HRT NU2 i niste provjerili u svom Ministarstvu koliko liječnika ima Dječja bolnica Srebrnjak (DBS). U maloj bolnici na Srebrnjaku radi više od 20 doktora znanosti (brojka se kontinuirano povećava), 45 liječnika, odnosno DBS ima 75 zaposlenika sa visokom stručnom spremom. Bolnica osim toga ima daleko najveći broj ambulantnih pregleda u djelatnosti pedijatrije u RH (cca. 50.000 godišnje prema ljetopisu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo).

Bolnica zbrinjava bolesnike s područja cijele RH (više od 70% naših pacijenata dolazi izvan Zagreba) i to na tercijarnoj razini zdravstvene zaštite, što dokazuje i nedavno dodijeljeni status Klinike za pedijatriju. Pogrešno je tvrditi da dječja pulmologija čini samo 5% problematike u pedijatriji, a u stvarnosti je pulmološka problematika u pobolu djece značajno veća i dominantna. Namjerno se ignorira činjenica da DBS od 2003. godine nije više samo specijalna bolnica za bolesti dišnog sustava djece, već je postala dječja bolnica s većinom pedijatrijskih specijalnosti (alergologija, klinička imunologija, reumatologija, kardiologija, neuropedijatrija, nefrologija, ORL, dječja kirurgija).

Od 2003. godine DBS ima status i znanstveno-istraživačke ustanove koja se kroz sve ove godine kontinuirano razvijala. Stoga je CCTM samo kruna tog odličnog razvoja i rasta. Kroz realizaciju projekta osigurat će se uvjeti za zapošljavanje i edukaciju novih stručnjaka u RH, regiji i EU iz područja kojim će se baviti CCTM, zbog čega je Europska komisija proglasila ovaj projekt strateškim za EU. DBS iznimno je uspješna u osiguravanju sredstava za istraživački rad iz EU fondova. Naime, ovo je jedan od najvećih projekata u RH koji se financira iz EU fondova, izuzev projekata prometne infrastrukture.

Neovisna procjena stručnjaka Svjetske banke utvrdila je da je tijekom projektnog razdoblja od 2007-2013 kroz FP7 projekte DBS povukla više EU sredstava od 4 manja hrvatska sveučilišta zajedno što vrlo transparentno pojašnjava međunarodnu kompetenciju Bolnice u istraživanju i razvoju („research-u“). Projekt CCTM Srebrnjak će u području kojim se bavi, osigurati optimalne kapacitete, a pokušava ga se prikazati „megalomanskim projektom“ (u državi koja ima sve manje djece). Dužni smo izvijestiti hrvatsku javnost da navedeni projekt neće značajno povećati kapacitete u smislu broja kreveta, nego omogućiti najsuvremenije standarde zdravstvene skrbi uz mogućnost boravka roditelja uz svako dijete (apartmani više neće biti privilegija nego osnovni bolnički standard).

Nadalje, bezrezervno podržavamo projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice te sva ulaganja na dobrobit djece, imajući u vidu dotrajalost većine pedijatrijskih ustanova te neisplativost, ponekad i nemogućnost njihove obnove i dogradnje na postojećim lokacijama. Mi našim kolegama i pacijentima želimo, naravno, što bolje uvjete za rad i liječenje, posebno osjetljive dječje populacije i očekujemo zajedničku kontinuiranu suradnju u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima na dobrobit naše djece.

Također, nudimo i nesebičnu pomoć vezanu uz vlastito iskustvo koje smo stekli u razvoju projekta CCTM, kako bi njima bilo lakše razvijati svoje buduće projekte. Naš je interes da zajednički pokažemo da i RH može značajno doprinijeti napretku svjetske medicine kroz nove ideje, inovativnost, istraživanje i razvoj. CCTM je i razvijen kao projekt koji će svima otvoriti vrata i osigurati infrastrukturu za rad. Upravo je to projekt koji može zadržati u Hrvatskoj sve one koji razmišljaju o odlasku.

O projektu bolnice u Blatu, na žalost, najviše govori to da se u zadnjih 40 godina nije maknuo od propale betonske rešetke usprkos obećanjima sadašnjeg te bivših ministara zdravstva. Također, Ministre trebalo bi dati na uvid javnosti studiju u kojoj je razvidno je li objekt u Blatu promašena investicija ili ne, te pod hitno predvidjeti ili njegovo rušenje ili dokazati „isplativost“ njegove revitalizacije.

Danas se u SAD-u ruše bolnice stare 20 godina, jer ih nije moguće ili nije isplativo prilagoditi standardima i napretku suvremene medicine, a Vi ministre namjeravate utrošiti 42 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika na konzultante kako bi o tome tek mogli donijeti odluku. Sada je od izuzetne važnosti da objasnite hrvatskoj javnosti u kojem roku i za koliko novca će izgraditi bolnicu u „Blatu“ u kojoj planira zaposliti 1000-1500 liječnika.

Molili bismo da Vas da pokažete javnosti studiju izvodljivosti za „Blato“, projektnu dokumentaciju, izvore sredstava, plan aktivnosti i rokove da bi se Vaše izjave i „brojke“ mogle prihvatiti kao ozbiljne i vjerodostojne. Također molimo i informaciju o tome gdje mislite pronaći 1000-1500 liječnika koje želite tamo zaposliti, te što planirate s drugim pedijatrijskim klinikama.

Podsjećamo Vas da sve više liječnika zbog ovakve situacije planira odlazak iz RH (do današnjeg dana je otišlo 1830 liječnika). Prema svemu iznesenom postavlja se pitanje s kojim ciljem obmanjujete - sebe, javnost, EU, ili svog Predsjednika Vlade?

Ministre, javnost očekuje odgovore!

Komentara 10

Avatar Ledeni
Ledeni
10:48 18.01.2020.

Kujundžić je hdzovski seronja .

BB
Bruno_Bear1
10:42 18.01.2020.

Društvo su umislilo da je to partijska bolnica i da mogu što hoće i dokle hoće. Što poduzimaju institucije na saznanja o brojnim slučajevima mita i korupcije, strančkog uhljebljivanja.

AA
Aaa
11:09 18.01.2020.

Tako je! Treba se boriti i ne posustati pred ovim lopovima i ne dopustiti im da uniste jedinu bolnicu koja nema dugova i problema. Ne dopustiti im da pokradu preko 400 milijuna kuna namijenjenih za projekt. Ne dopustiti im da rade sto ih je volja kao da su serifi na divljem zapadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije