Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita od lovokradica

Gazda ranča na 1600 nosoroga mjesečno troši 200.000 dolara

S.Africa's rhino ranch keep poachers away, but at a cost
SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.09.2021.
u 20:32

Većina troškova odnosi se na sigurnost životinja, a dio na medicinske zahvate i skidanje rogova kako krivolovci ne bi ubijali nosoroge. Odstranjene rogove čuvaju na tajnim lokacijama

Buffalo Dream Ranch (BDR) u sjeverozapadnoj provinciji Južne Afrike najveći je svjetski privatni ranč na kojem se uzgajaju nosorozi. Osnovao ga je John Fredrick Hume još 2009. godine s ciljem uzgoja nosoroga, ali i njihove zaštite od lovokradica koji, u želji da se domognu skupocjenih rogova, često ne prežu ni pred time da ubiju životinju.

Zagovornik trgovine

Stoga su na ovoj farmi, gdje se o zdravlju životinja brinu stručne osobe, oformili tim za humano uklanjanje rogova nosoroga koji predvodi veterinarka dr. Michelle Otto. Zbog toga, objašnjavaju s farme, lovokradice nisu zainteresirani za ulov i ubijanje ove jedinstvene životinje na kojoj im je vrijedan samo rog. Tim veterinara, prije nego što krenu u proces odrubljivanja rogova, nosorogu prekrije oči te ga uspavaju kako bi mu odsjekli rogove.

Rade to već godinama, a nerijetko nailaze i na zdravstvene probleme s rogovima koji se dogode kada ih odrubljuju nestručne osobe. U jednom je slučaju veterinarski tim, nakon rutinskog odstranjivanja rogova, primijetio apsces na jednom mužjaku nosoroga koji je doveden na ranč s drugog posjeda. Doktorica Otto smatra da je apsces nastao kada su njegovi prethodni vlasnici zarezali previše živog tkiva ispod roga, što je rezultiralo apscesom unutar roga. Doktorica Otto stoga je ranu liječila čak i stockholmskim katranom kako bi spriječila infekciju.

Inače, svim se nosorozima na ovom poznatom imanju u Južnoj Africi rutinski odrubljuju rogovi u svrhu borbe protiv krivolova. Veterinari na nosu životinje ostave 110 milimetara roga kako bi se osiguralo da nema oštećenja na tkivu ispod roga. Rog nosoroga obično raste po kilogram godišnje na odraslom nosorogu. Sve uklonjene rogove mikročipiraju, katalogiziraju i svi su registrirani kod nadležnih službi zaštite prirode te se čuvaju na sigurnim lokacijama.

Inače, John Hume, vlasnik Buffalo Dream Rancha, ima oko 1600 nosoroga koji su pod zaštitom na njegovu posjedu, a stalno ih prate njegova veterinarka dr. Michelle Otto i timovi iz Humes Securityja. Humesovi troškovi iznose blizu pet milijuna randa mjesečno, odnosno oko 330.000 američkih dolara, a čak 200.000 dolara tih troškova odnosi se na sigurnost životinja.

Hume je i zagovornik legalizacije trgovine rogovima nosoroga korištenjem humanog uklanjanja rogova, dok kritičari trgovine tvrde da bi legalizacija trgovine rogovima doprinijela dodatnom izlovljavanju i ubijanju nosoroga, odnosno da životinjama ne bi donijela ništa dobroga.

Skrivali primarnu svrhu

Buffalo Dream Ranch (BDR) nazvan je u početku tim imenom kako bi od lovokradica sakrio svoju primarnu svrhu – uzgoj nosoroga. U svijetu u kojem krivolov prijeti nosorozima istrebljenjem, John Hume, jedan od najvećih svjetskih konzervatora nosoroga i strastveni aktivist njihova očuvanja, zajedno sa svojim timom štiti i brine se za više od 1600 nosoroga, od kojih je više od 1000 uzgojeno na njegovom ranču.

I vlasnik John Fredrick Hume, rođen 1942. godine, odgojen je na farmi. Obitelj je imala farmu ovaca u provinciji Cape u Južnoj Africi, a kasnije i farmu goveda u Zimbabveu tako da je odmalena posvećen očuvanju životinja. John je s 50 godina, nakon što je zaradio od razvoja turističkih naselja, kupio prvi ranč za divlje životinje – Mauricedale Game Ranch, smješten južno od svjetski poznatog nacionalnog parka Kruger. U 13 godina uzgojio je 143 mladunčeta nosoroga iz uzgojnog stada od 130 južnih bijelih nosoroga. 2007. izgubio je svog prvog nosoroga od krivolovaca pa je farmu preselio na udaljenije mjesto i nazvao je Buffalo Dream Ranch.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije