Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Gasparri predlaže preventivna uhićenja prosvjednika

prosvjedi u Rimu 14. prosinca
20.12.2010.
u 11:57

Predstavnik Berlusconijeve stranke pozvao roditelje da ne puštaju djecu na prosvijede jer „na njih dolaze potencijalni ubojice"

RIM – Uvesti preventivna uhićenja prosvjednika, prijedlog je predsjednika, senatora, Berlusconijeve stranke Narod sloboda Maurizio Gasparri. Čak je i ministarstvo unutarnjih poslova odbacilo takav prijedlog, koji je naišao na oštru osudu oporbenog lijevog centra, ali Gasparri je i danas za talijanski radio RaiTre ponovio svoju zamisao.

Najprije je pozvao roditelje da ne puštaju djecu na prosvjede jer „na njih dolaze potencijalni ubojice, pa ih treba izbjeći“. Gasparri je svoj prijedlog preventivnog uhićenja mogućih napadača na policajce ili na izloge i automobile pokrenuo nakon što su prošlog tjedna (14. prosinca) tijekom protuvladinih prosvjeda u Rimu izbili neredi u kojima je spaljeno više automobila (i kombi snaga sigurnosti, na slici), razbijeno više ulaza u banke itd. Tada je uhićeno 22 nasilnih prosvjednika koji su nakon dva dana pušteni iz pritvora.

Na Gasparrijev prijedlog reagirala je predsjednica zastupnika oporbene Demokratske stranke Marina Sereni i zatražila od ministra unutarnjih poslova Roberta Maronija da se distancira od takvih prijedloga. Policija mora štititi sigurnost građana, kao i pravo studentima na demokratske manifestacije, izjavila je Sereni.

Mnogo oštriji u napadu na Gasparrijev prijedloge bio je predstavnik oporbene stranke Italija vrijednosti Leoluca Orlando.

- Gasparri je skinuo masku i pokazao svoje pravo lice. Pokazao je svoj subverzivni i fašistički projekt. Diktature zahtijevaju od roditelja i mladih da se pridržavaju određenih pravila prizivajući pritom opasnosti iz prošlosti, a na taj način samo izazivaju rađanje napetih situacija. Senatore Gasparri, sramite se! Zemlja bi se trebala bojati takvih likova, kazao je Orlando.

Inače, Gasparri je bio član neofašističke stranke MSI i sudjelovao je u nasilnim prosvjedima i sučeljavanjima s prosvjednicima krajnje ljevice šezdesetih i sedamdesetih godina. Gasparri kaže kako su prošlotjedni prosvjedi studenata, među koje su se infiltrirali i nasilnici koji su palili i žarili Rimom, nalikovali nasilju iz sedamdesetih godina.

Jedan od čelnika Demokratske stranke i bivši premijer lijevog centra Massimo D'Alema kaže kako “nasilje može biti ne samo u interesu skupine nasilnika, nego i u interesu vlasti koja želi povećati svoju moć posebnim mjerama pod geslom sprečavanja nasilja”.

Ključne riječi

Komentara 3

JA
jankoprekobrda
14:08 20.12.2010.

JA predlazem pak sve calonove delagacija G20 njima pridruziti sve pobornike i suporte ideje globalizacije, sefove NATO-a pobornike GMO i slicna zla ovoga svijeta, zatvoriti na Sv. Helenu iskljuciti im komunikacije i prijevoze i neka tamo vijecaju dok ih crvi ne pojedu. K

OB
-obrisani-
22:22 20.12.2010.

tako je janko, Helena je za ove vampire krvopije

UK
Ugo Kajvez
12:54 20.12.2010.

Tako je, možda treba uvesti i preventivna strijelanja ? ................. fašizam i totalitarizam opet diže glavu .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije