Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju Muntazer al-Zaidi

Gađao sam Georgea Busha 
jer ga nisam smio ništa pitati

Muntazer al-Zaidi
Reuters
21.09.2009.
u 19:02

Irački novinar koji se u svijetu proslavio bacanjem cipela na bivšeg američkog predsjednika 14. prosinca 2008. godine, nakon izlaska iz zatvora, za Večernji list objašnjava zašto je tako postupio.

Nisam heroj, već čovjek sa stavom - kazao je irački novinar Muntazer al-Zaidi 15. rujna kada je nakon devet mjeseci zatočeništva zbog bacanja cipela na bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha pušten iz zatvora. Na proputovanju iz Iraka za Grčku, Al-Zaidi se ovih dana nakratko zadržao i u glavnom libanonskom gradu Bejrutu, u kojem smo ga, posredstvom libanonskog novinara Fadija al-Gocha, uspjeli intervjuirati za Večernji list.

Na slobodi su vas dočekale bračne ponude, bajoslovni darovi i stanovi koje nude bogataši iz zemalja Zaljeva? Kako se nosite sa zvjezdanim statusom?
Nisam ja cipele na Georgea Busha bacio zbog slave, darova, novca ili samopromocije, već zbog svoje ponižene zemlje, poniženih ljudi, uplakanih majki, siročadi i udovica te zbog svake nevine žrtve. Govorili su, a govore to i danas, da su nas došli spasiti, naučiti demokraciji i životu. No, Iračani su živjeli kao ljudi sve do njihova dolaska. Bili smo jedinstveni, šijiti, suniti, Turkmeni, Kurdi, zajedno smo slavili i kršćanske i muslimanske blagdane i nismo se dijelili. Zajedno smo i gladovali deset godina koliko su nad Irakom vladale sankcije.

Mislite li da je isključivo SAD kriv za kaos?
Pa situacija je jasna. Nakon što je američki okupator zaharačio Irakom, podijelio nas je. Bagdad svaki dan gori, zapaljene su crkve i džamije, više od milijun Iračana poginulo je od metaka američkog okupatora, više od pet milijuna djece i udovica ostalo je bez roditelja i muževa, imamo stotine tisuća invalida, izbjeglice... Sada znate zašto sam to napravio, ni na čiji nagovor niti da postanem legenda, već da obranim dostojanstvo zemlje i njezinih žrtava.

Je li bila ishitrena reakcija baciti cipelu na Busha?
Mnogi me pitaju zašto nisam umjesto bacanja cipele Bushu postavio neko kompromitirajuće pitanje. Pa zato što smo dobili stroge naputke o tome što smijemo, a što ne smijemo pitati. Zbog toga se i sada, na slobodi, osjećam zatočenikom, jer nam se diktira laž, a ubija istina.

Jeste li mučeni u zatvoru?
Mučili su me visoki irački dužnosnici svaki dan. I elektrošokovima i batinama pokušali ubiti duh. Ali pokazao sam im da je to nikakva cijena za zadovoljštinu kojom sam naplatio sve žrtve, siročad, udovice i ranjene.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar cros
cros
00:08 22.09.2009.

Kada pogledam komentare ljudi, onda se zgrozim. Ovaj covjek je velikim dijelo rekao istinu! US jeste okupator, vojna intervencija NIJE UOPCE donijela boljitak. Drzava je u potpunom rasulu dok su stotine tisuca beskucnici, udovici, sirocici! A onda procitam glupost kako se \"demokracija ne siri na takav nacin\", hahaha, nego kako s americkom puskom, hahaha! Jos i pohvale su bile na taj debilski komentar! No, pokude za ovog izgnanika, hahahaha! Stvarno da li ste vi normalni sto trabunjate o demokraciji u Iraku?

OB
-obrisani-
11:12 22.09.2009.

penicilin jugovina je bila vaš diktatorski proizvod , zato jer je vaš diktator bio na prestolu i svima vam je bilo lepo dok su Srbi ćutali i trpeli , a kad su progovorili postavili su pitanje u vezi autonomije po republikama ili je imaju SVI ilije nema NIKO i to je pitanje svih pitanja zbog koga ste se svi razbežali , a ne ta tvoja lupetanja u stilu ko nas bre zavadi , drugu Jugoslaviju ste stvorili vi i vi ste je i rasturili !

IZ
izgnanik
21:28 21.09.2009.

Ovo je istina iako je bolna za Ameriku i nato.Ovaj covjek je potpuno upravu.Doveli su na vlast svoje marionete koje sve rade osim dobra za sopstveni puk tj. rade u sluzbi sila mraka(americkog okupatora).Kakva treba biti pravda da li see slazete oko za oko zub za zub.tj istim standardima po gradovima okupatora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije