Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratno stanje

Gadafijeve snage pucaju na svakoga tko izađe na ulice

gadafi
afp/pixsell
25.02.2011.
u 07:35

Na Zelenom trgu u središtu grada okupilo se nekoliko tisuća ljudi, objavljeno je na Twitteru.

Snage lojalne Moamaru al-Gadafiju  su u Tripoliju nasumce pucale po ljudima nakon što su poslije podnevne molitve mirno izašli na ulice prosvjedujući protiv režima. Prema agencijskim izvješćima, Gadafijeve snage otvorile su vatru na ljude koji su izlazili iz džamija. “Neprekidno pucaju na svakoga tko se pojavi na ulici”, rekao je AFP-u telefonom jedan od stanovnika istočnog Tripolija.Na Zelenom trgu u središtu grada okupilo se nekoliko tisuća ljudi, objavljeno je na Twitteru.

Elitna brigada

Istodobno, pokrenuta je i ofenziva protiv pobunjenika koji su zauzeli gradove u blizini Tripolija. U sukobima između pobunjenika i Gadafijevih snaga u gradu Zavijahu, 50 kilometara zapadno od Tripolija, poginule su 23 osobe, a 44 su ranjene, navodi BBC. Elitna brigada koju predvodi Gadafijev sin Hamis ukopava se oko prijestolnice kako bi spriječila eventualni upad antivladinih naoružanih pristaša koji se organiziraju u istočnom dijelu zemlje i najavljuju marš na Tripoli. Brigada, kako navodi britanski tisak, ima nekoliko tisuća dobro naoružanih i obučenih ljudi.

Navi Pillay, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, izjavila je da je tisuće ljudi ubijeno ili ranjeno u Libiji te je zatražila međunarodnu intervenciju kako bi se zaštitili civili.

Libijska oporba već je preuzela nadzor nad središtima na istoku zemlje uključujući i Bengazi, glavni grad regije, a Gadafi je izgubio i gradove Misrata i Zuara na zapadu.

Oporba je u tim gradovima osnovala prijelaznu vlast. Vlast obnašaju posebna povjerenstva u koja su uključeni liječnici, odvjetnici, plemenski starješine i vojni časnici. Prema The Guardianu, radikalnih islamista nema u odborima koji vladaju oslobođenim gradovima. Gadafijev sin Saif al-Islam u intervju za turski CNN izjavio je kako njegov otac i članovi obitelji ostaju u Libiji, naglasivši kako nikada neće ”uništiti naftovode jer oni pripadaju narodu”. Saif al-Islam također je obećao da će svaka obitelj dobiti 800 dolara kako bi lakše preživjela poskupljenja hrane.

Zamrznuta imovina

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je europske čelnike da postignu dogovor o mjerama protiv Libije i Gadafija. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da su sve opcije otvorene, uključujući i vojnu, objavio je CNN. Švicarska je najavila da će zamrznuti svu imovinu koju Gadafi i članovi njegove obitelji imaju u toj zemlji. Libija ima 32 milijarde američkih dolara u gotovini u nekoliko američkih banaka i izravna ulaganja u Londonu, pokazala je povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da NATO ne namjerava intervenirati u Libiji i da je za to potrebna suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a. Prema njegovim riječima, NATO je spreman koordinirati akcije evakuacije stranaca iz Libije u dogovoru s Europskom unijom.

Ključne riječi

Komentara 870

OB
-obrisani-
22:04 25.02.2011.

neka podijeli link u dva dijela, pa neka ga sastavi u address baru

OB
-obrisani-
22:05 25.02.2011.

http://iranpoliticsclub.net/photos/shah-farah3/images/68%20Marshal%20Tito,%20Mrs.%20Tito,%20Shah,%20Farah%20and%20Asadollah% 20Alam%20Court%20Minister.jpg

OB
-obrisani-
21:17 25.02.2011.

Odoh. Al sutra ću vam stavit fotke Tita i iranskoga Shaha, he,he. Rekli bi Iranci: Javid Shah ! Ajd, LN. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije