Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SOFTVER

Gabrijeli Žalac i ostalima produljen istražni zatvor za mjesec dana

Zagreb: Gabrijela Žalac privedena na Županijski sud
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.12.2021.
u 14:00

Svi su pritvoreni zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a prema riječima Tomislava Kambera iz EPPO-a, ostalo je da se u odnosu na sve osumnjičenike ispita još 17,18 svjedoka. Sudac istrage smatra da je mjesec dana dovoljno da se to obavi

Gabrijeli Žalac i njezinim suosumnjičenicima sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je istražni zatvor za mjesec dana. Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO), po čijem su nalogu i uhićeni, tražio je da im se istražni zatvor produlji za dva mjeseca, no sudac istrage smatrao je da je dovoljno mjesec dana.

Svi su pritvoreni zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a prema riječima Tomislava Kambera iz EPPO-a, ostalo je da se u odnosu na sve osumnjičenike ispita još 17,18 svjedoka. Sudac istrage smatra da je mjesec dana dovoljno da se to obavi.

Gabrijela Žalac bivša je ministrica u Vladi Andreja Plenkovića, a uhićena je prije mjesec dana u sklopu afere Softver. Uz nju, uhićen je i Tomislav Petric koji je do uhićenja bio ravnatelj SAFU-a, no kako ga je Vlada nakon uhićenja razriješila s dužnosti, prestali  su razlozi da mu se istražni zatvor odredi, odnosno produlji i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

>> VIDEO Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Osim njih dvoje, još su uhićeni Mladen Šimunac i Marko Jukić, s čijim je tvrtkama poslovalo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova prilikom kupnje preplaćenog softvera. EPPO tvrdi da je tim radnjama proračun EU, odnosno Hrvatske, oštećen za više od 13 milijuna kuna.

Svi optuženici u svojim obranama negirali su krivnju, a afera Softvere uzdrmala je DORH i USKOK, jer je USKOK provodio izvide, zaključio da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage, no na kraju je predmet od njih preuzeo EPPO te nakon nekoliko mjeseci otvorio istragu. Afera se rasplamsala i nakon što se doznalo da Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica nije govorila istinu kada je tvrdila da za provođenje izvida protiv Gabrijele Žalac nije znala. No njezino izvješće o godišnjem radu DORH-a prošlo je u Saboru te je ona za sada ostala na svojoj funkciji.

>> VIDEO Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Komentara 6

TM
trade_mark
14:53 10.12.2021.

Sretan Božić, Gabika! Hahahahahaha!!!

TR
treb
15:13 10.12.2021.

Odu blagdani al stigne još na skijanje, biće to ok.

KR
Krud
15:03 10.12.2021.

Nek ju drže tamo dok ne propjeva i otkrije prave nalogodavce kriminalne rabote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije