Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Füle: Iskoristite 655 milijuna eura do kraja godine, Grčić: Hoćemo!

Štefan Fule, Vlada RH (1)
Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2013.
u 08:50

Füle je rekao da je Hrvatska "dobila čisti zdravstveni karton, ali ne može spavati na lovorikama".

Povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije Stefan Füle sudjelovao je na izvanrednoj sjednici Vlade gdje je izrekao stav EK o pripremama Hrvatske za ulazak u EU. Izvješće pokazuje koliko je Hrvatska napredovala u reformama i koliko je spremna za članstvo u EU, gdje će biti primljena 1. srpnja ove godine.

Milanović: Ovo je tek "kraj početka"

Na početku sjednice Zoran Milanović kazao je da je ovo tek "kraj početka" u procesu ulaska u EU. – Pred nama je u sljedeće dvije i pol godine zadatak da ispunimo sve kriterije da postanemo dio Schengena – kazao je Milanović i dodao da to nije jednostavno te će zahtijevati mnogo napora.

– Bio sam tijekom vikenda u Laponiji. Ono što je dominiralo jesu riječi "red" i "pravila", a države koje se tako ponašaju danas su s "one bolje strane". Naš je cilj da budemo u redu s najuređenijim državama – kazao je Milanović.

– Ovo je prekretnica u hrvatskoj uspješnici – kazao je na početku Füle i dodao da mu je čast što je surađivao s Hrvatima u nastojanjima da Hrvatsku dovede u EU. 

– Bilo je zadovoljstvo surađivati s Hrvatskom. RH je ispunila sve uvjete i zadaće na vrijeme. 

– Hrvatsku smo pratili po posebnom režimu – rekao je Füle te dodao da su Hrvatskoj dali posebnih 10 zadaća. – Drago mi je što su one sve dovršene, ispunjene ili će biti ispunjene – rekao je povjerenik. U tržišnom natjecanju ispunjeni su svi uvjeti, potvrdio je povjerenik i istaknuo da se moralo naći održivo rješenje za brodogradilišta. Prvih šest mjeseci na raspolaganju vam je 650 milijuna eura, iskoristite ih – poručio je Füle.

– Hoćemo – rekao nam je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, kada smo ga pitali imamo li projekte koji su spremni za (su)financiranje iz europskih fondova.

Füle: Mnogo posla je "pred nama"

– Osim toga, tu je bilo i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, gdje su uvjeti također ispunjeni – kazao je Füle. – Htjeli smo da povjerenstvo za sukob interesa bude ranije uspostavljeno – rekao je povjerenik.

– Trebat će uložiti još truda kako bi se nekažnjivost rješavala na nepristran način i kako bi se riješili svi zaostaci nakon rata – kazao je Füle.

– Treba provoditi odlične mjere protiv trgovine ljudima. Zaključci su da Hrvatska ispunjava uvjete za pristupanje po svim poglavljima – kazao je Füle.

Povjerenik je rekao da su novi strateški ciljevi Hrvatske ulazak u schengenski prostor i eurozonu te jačanje konkurentnosti gospodarstva. – Hrvatska je odličan primjer drugim državama kandidatkinjama za proširenje – kazao je Füle. Dodao je da je mnogo posla "pred nama".

– Svi govore o zamoru od proširenja, no on se nije manifestirao. Malo smo se zamorili od reformi – priznao je Füle te dodao da je važno da zajedništvo EU ne bude iza političkih interesa nekih političara.

– Pristupanje slijedi 1. srpnja. Sve je pri kraju i uskoro će završiti. Zajednički smo sjajno odradili stvari – rekao je Füle te čestitao na "odlično odrađenom poslu, vjerodostojnosti i stalnim naporima kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravnom članicom EU".

– To ne znači samo proširenje EU nego i jačanje Europske unije – zaključio je Füle.

Milanović je kazao da ćemo još uvijek biti pod nadzorom nakon što uđemo u EU, ali nećemo imati poseban nadzor.

Vesna Pusić kazala je Füleu da nije mislila da će ikada čuti neke riječi koje je danas rekao. – Nema pravednog i nepravednog puta u EU – rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić: Sve obaveze smo ispunili

– Sve obaveze smo ili ispunili ili će biti ispunjene do 1. srpnja - kazala je Pusić.

– Za nas je važno stabiliziranje naše regije – rekla je Pusić i dodala da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da države kandidatkinje "prođu kroz razdoblje reformi i kvalificiraju se za članstvo".

– Sljedeći cilj je Schengen. Mislim da smo savladali tehnologiju i da će to biti zadaća koju ćemo prihvatiti s velikim entuzijazmom – kazala je Pusić. Rekla je da su posebno ponosni na način na koji su riješili problem sa Slovenijom.

– Naši su odnosi bitno bolji nego prije – kazala je Pusić i dodala da će 2. travnja prisustvovati ratifikaciji pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

– Dragi Stefane, zahvaljujem na vašoj pomoći. Zahvaljujem vašem timu – kazala je na kraju Pusić na engleskom jeziku. – Svjesni smo koliko smo u ovome sudjelovali kao partneri i tako ste se ponašali prema nama. Vi i vaš tim napravili ste mnogo. Niste nas se riješili zauvijek jer još ćemo raditi – poručila je Pusić Füleu.

Milanović: Čeka nas veliki novac

Füle je istaknuo da je Hrvatska bila prva koja je prošla kroz kompliciraniji proces pregovora i ratifikacije. – Komisija ne vidi potrebu da se produži sustav monitoringa nakon što se završi proces ratifikacije – kazao je Füle. – Čestitam vama i ostalim članovima Vlade – zaključio je povjerenik i predao izvješće premijeru Milanoviću koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu pristupanja.

– Ovo je posao koji se nastavlja. Europa je komplicirana i ona je zajednica nacija – kazao je Milanović.

– Čeka nas veliki novac. Europa je alergična na rasipanje novca na bezvezne projekte – upozorio je Milanović te dodao da ćemo tražiti novac da spojimo jug Hrvatske.

– Nema otvaranja gradilišta prije nego što se osigura novac. Taj film nećemo gledati – rekao je Milanović i zatvorio sjednicu Vlade.

Füle: Hrvatska je dobila čist zdravstveni karton, ali ne može spavati na lovorikama

Nakon sjednice Vlade, Milanović i Füle održali su zajedničku konferenciju za novinare. Na njoj je Milanović ponovno zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu ulaska u EU. – Male nacije moraju biti otvorene nacije jer, ako se zatvore, ne vide ništa i ne mogu se nositi s konkurencijom. Hrabro u Europu – kazao je Milanović.

Füle je kazao da je izvješće pozitivno te ponovio da je Hrvatska ispunila sve zahtjeve po svim poglavljima za pristupanje u EU. – Vjerujemo da će Hrvatska biti spremna za pristupanje 1. srpnja. To je rezultat dugog i temeljito provedenog procesa – rekao je Füle i dodao da je Hrvatska "dobila čist zdravstveni karton, ali ne može spavati na lovorikama".

– Hrvatska je sada drukčija država nego na početku procesa pregovora i ulazi bolje pripremljena nego neke druge države koje su prije pristupile – rekao je Füle i dodao da je Hrvatska "uspješna priča proširenja".

– Hrvatska je dobar primjer za druge države u regiji – kazao je povjerenik EK za proširenje. – Hvala i čestitam Hrvatskoj – kazao je Füle.

Milanović je na pitanje novinara je li zadovoljan što je u izvješću pohvaljeno zalaganje Vlade za uvođenje ćirilice u Vukovaru kazao da mu je drago što je Europska komisija time prepoznala da smo pravna država.

Milanović: Mogućnost ciparskog scenarija u Hrvatskoj ne postoji

– Drago mi je da s druge strane imamo predstavnike srpske zajednice, da su razumni i suzdržani u traženju nekih prava jer razumiju situaciju. Zakon je dobar i provodit će se – rekao je Milanović. Kazao je i da smatra kako nakon ovog izvještaja neće biti problema s ratifikacijom pristupnog sporazuma u njemačkom parlamentu.

– Mogućnost ciparskog scenarija u Hrvatskoj ne postoji – kazao je Milanović i dodao da je Cipar bio država "koja je živjela od provizije" te da ga zadovoljava brza reakcija EU u rješavanju toga problema.

Povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije Stefan Füle ujutro se sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem na Pantovčaku da bi mu predstavio posljednje izvješće o monitoringu nad Hrvatskom.

>>Füle: Morate nastaviti 
s reformama, posebno 
u gospodarstvu

Komentara 78

OB
-obrisani-
11:34 26.03.2013.

U planovima EU,Hrvatskla je zacrtana kao država bez svoje industrije,koja se morala zatvoriti ,sa jeftinim tržištem radne snage,koju će uskoro preplaviti još jeftinija radna snaga iz Rumunjske,Bugarske itd.

DA
danho
11:04 26.03.2013.

E sad trebamo mi građani inzistirat da JAVNO OBJAVE gdje ide svaka kuna od toga sto daje EU!!!

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
10:40 26.03.2013.

Bilo je već i vrijeme, bolje sa Njemačkom nego sa dragom južnoslavenskom braćom južno od Drine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije