Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigle kritike

Povučen udžbenik 'Zašto je povijest važna? 4'. Povjesničar: Ovo je skandalozno!

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
17.12.2023.
u 08:40

Ministarstvo nije dalo pojedinosti zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, nego je uputilo na Agenciju za odgoj i obrazovanje

Ministar znanosti i obrazovanja izbrisao je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje „Zašto je povijest važna? 4“ trojice autora, što je jedan od strukovnih portala, historiografija.hr, ocijenio ne samo protivnim „povijesnoj znanosti nego i demokratskom društvu“. Zbog primjedbi različitih dionika iz sustava odgoja i obrazovanja na udžbenik povijesti za učenike četvrtog razreda gimnazije autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, nakladnika Profil Klett, Ministarstvo je od Agencije za odgoj i obrazovanje zatražilo provjeru navoda iz različitih predstavki što je Agencija i napravila, potvrđeno je iz Ministarstva.

Temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ministar znanosti i obrazovanja donio je Rješenje o brisanju spomenutog udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika, kaže se u odgovoru Ministarstva. Ministarstvo nije dalo pojedinosti zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, nego je uputilo na Agenciju za odgoj i obrazovanje.

Dionici koje spominje Ministarstvo su portal narod.hr, saborska zastupnica Marijana Petir i neki povjesničari, objavio je taj portal, uz napomenu da je „više onih koji su se žalili“. Oni su ocijenili da je „posebno problematičan“ dio udžbenika u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i Domovinski rat. Prema istom, Marijana Petir se žalila kako se u udžbeniku djecu pogrešno uči da bl. Alojzije Stepinac nije rehabilitiran.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor na portalu narod.hr u sporne dijelove udžbenika navodi da je ispod naslova „Stvaranje Republike Hrvatske“ stavljena slika Milke Planinc, a nije spomenuto kako je „pobuna dijela građana srpske nacionalnosti tijekom kolovoza 1990. protiv legalne hrvatske vlasti“ koja se naziva „balvan revolucija“ bila oružana.

POVEZANI ČLANCI:

Također, Nazor zamjera da udžbenik ne spominje „Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske“, te smatra da je trebalo „jasno navesti i da se zbog isključive velikosrpske politike rat nije mogao izbjeći“. Portal navodi da su jedan od autora udžbenika, Miljenko Hajdarović, i recenzentica Valerija Turk-Presečki, „bili aktivni zagovaratelji neuspjele kurikularne reforme“.  Urednik portala historiografija.hr, povjesničar i docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Branimir Janković, nazvao je vijest o povlačenju udžbenika skandaloznom.

GALERIJA Ovo su spomenici Franji Tuđmanu u Hrvatskoj

1/37

Svima je naravno jasno da se iza pozivanja na pogreške u udžbeniku, dovođenja u pitanje stručnosti recenzenata i sl. zapravo radi o sprečavanju drugačijih pogleda na očito strogo propisana tumačenja Domovinskog rata i nekih drugih tema iz hrvatske povijesti, napisao je. Janković ističe kako je proglašavanje određenih tumačenja povijesti praktički nepodobnim i time sprečavanje pluralizma pogleda na povijesne kontroverze ne samo protivno povijesnoj znanosti nego i demokratskom društvu.

Ma koliko pokušavali, različite poglede na povijest nije moguće zaustaviti, kazao je. Historiografija.hr najavila je da će pozvati na online potpisivanje „profesionalne povjesničare, nastavnike povijesti i diplomirane povjesničare koji se ne slažu s time i ne pristaju na takvo tretiranje povijesne struke i njezine autonomije“.

Tekst: Ivo Lučić

>> VIDEO Marin Vlahović, novinar koji je razotkrio aferu ‘Mreža‘

Komentara 64

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:58 17.12.2023.

Ministarstvo bi trebalo povući i udžbenike povijesti za osnovne škole jer svi planski falsificiraju povijest, a neki uvode i rodnu ideologiju. Ovako ostajem mišljenja kako se radi o međunakladničkoj borbi za desetke milijuna eura koliko je "težak" udžbenički posao.

CA
cavecanem
10:01 17.12.2023.

Povlačenje ovog sramotnog udžbenika može biti skandalozno samo istoričarima.

BJ
bjmaro
09:53 17.12.2023.

Skandalozno veli uhljeb sa FF. Pluralizam mišljenja DA, ali falscificiranje DR i ljudi najzaslužnijih za stvaranje neovisne Hrvatske -NE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije