Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv nasilja u školama

Fuchs poslao dopis ravnateljima: 'Za sprječavanje nasilja najvažnija je suradnja'

Zagreb: Ministar Radovan Fuchs obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
18.05.2023.
u 17:48

Školama su poslane upute o postupanju u slučaju kaznenog djela u okruženju škole. 'S ciljem suradnje na lokalnoj razini uspostavljeni su gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja, poručio je ministar.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs jučer je na adrese ravnatelja i ravnateljica svih hrvatskih škola odaslao upute, točnije smjernice kojih se trebaju pridržavati svi u slučaju bilo kakve ugroze sigurnosti učenika u školama. Smjernice su kako to navodi ministar Fuchs, izrađene u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a sve s ciljem, sprječavanja rizičnih i opasnih situacija koje bi na bilo koji način mogli ugroziti učenike i djelatnike škola.

- Podsjećamo na iznimnu važnost suradnje školskih ustanova s institucijama na lokalnoj razini u sprječavanju i rješavanju nasilja i drugih rizičnih i kriznih situacija. S ciljem suradnje i koordinacije na lokalnoj razini uspostavljeni su gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja koji redovito održavaju koordinacijske sastanke tijekom kojih se razmjenjuju informacije od značaja za postupanje nadležnih službi u kriznim situacijama - poručio je Fuchs u svome dopisu ravnateljima, pritom podsjetivši sve njih da su upravo oni članovi spomenutih timova koji se trebaju odazivati na redovite sastanke kojima koordiniraju načelnici policijskih postaja. Prema ispisanim smjernicama tako se škole podsjeća da u bilo kakvoj ugrozi odmah zatraže hitnu intervenciju policije, ili u slučajevima prijetnje samoozlijeđivanjem da zatraže uz intervenciju policije, i intervenciju hitne službe kao i da odmah pripreme pismenu obavijest nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad.

VEZANI ČLANCI:

Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili koje upućuju da je počinio kazneno djelo u okruženju škole, prema uputama koje su napravila dva ministarstva, djelatnici škole smiju i trebaju zadržati do dolaska policije. - Odgovorne osobe surađuju s policijom i na njihov zahtjev dužni su im ustupiti dokumentaciju od značaja za provedbu izvida. U slučaju saznanja o nezakonitim i potencijalno rizičnim objavama učenika na društvenim mrežama potrebno je sačuvati (kopirati, snimiti, fotografirati ili na drugi način fiksirati) poveznicu na web mjest ili profil, te odmah obavijestiti policiju.

U slučaju da odgovorne osobe škole ne mogu procijeniti ima li ugrožavajuće ponašanje učenika obilježja kažnjive radnje, potrebno je stupiti u kontakt s nadlaženom policijskom postajom - samo su neke od ispisanih smjernica u odaslanom Fuchsovom dokumentu ravnateljima. U samom izrađenom pravilniku sve se djelatnike škola uopućuje da primjerice informacije o međuvršnjačkom nasilju kazneno neodgovorne djece, osim ako se ne radi o ponašanju koje izravno ugrožava život ili sigurnost,  kao i informacije o sukobima učenika koji nisu kažnjivi nije potrebno dojavljivati policiji.

>> VIDEO Masovni prosvjed u Beogradu: 'Djecu su ubili prijatelji, odakle njima oružje?'

Komentara 1

DU
Deleted user
18:33 18.05.2023.

Od kada je ovaj čovjek postao ministar ukinuo je provjeru diploma nastavnika i profesora u školama a ima ih još koji nisu ništa završili s rade sa djecom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije