Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ocjenjivali sadržaj

Francuzi, Slovenci i Finci recenzirali tri nova predmeta, evo što su poručili

30.01.2018.
u 11:09

Zeleno svjetlo za francuski, matematiku i tehnički - recenzenti poručili da su moderni i logični.

Nakon pohvala stranih recenzenata iz Velike Britanije, Austrije i Estonije koje se odnose na sadržaj obvezne informatike, na adrese Ministarstva obrazovanja pristigle su i recenzije drugih zemalja na tri nova školska predmeta. Tako su sadržaj matematike, koji će se učiti već od iduće godine u dijelu eksperimentalne provedbe kurikulne reforme, recenzirali iz Slovenskog Zavoda za školstvo, sadržaje tehničkog recenzirali su članovi Agencije za odgoj i obrazovanje u Finskoj, a francuski recenzenti iz Institut français de Croatie recenzirali su sadržaje francuskog jezika.

Zaključak je jednostavan – nastavnici koji su bili angažirani u stručnim radnim skupinama pojedinih predmeta, čini se, obavili su dobar posao jer, kažu recenzenti, sadržaji predmeta su zanimljivi, logični i znanstveno utemeljeni.

Sadržaji su zanimljivi i logični

– Ishodi su dobro ilustrirani različitim primjerima i kriterijima vrednovanja, primjereni razvojnoj dobi učenika i broju sati, a sadržaji relevantni i utemeljeni na znanstvenim spoznajama. Ishodi učenja potpuno slijede europske i svjetske preporuke za matematiku – komentar je to koji su na kurikul matematike Ministarstvu obrazovanja proslijedili Slovenci. U svome su izvještaju ujedno predložili da kurikul sadrži još više korelacija s ostalim predmetima, primjerice, predlažu da se dio geometrijske karakteristike krivulja drugog reda poveže se i s fizikom.

1/7

Francuski su recenzenti poručili da, planira li reforma zaživjeti, nužno je dodatno obrazovati profesore francuskog jezika.

– Predloženi kurikul ima sličnosti s francuskom Strategijom učenja stranih jezika. Sadržaj predloženog kurikula zanimljiv je, logičan i odgovara hrvatskom kontekstu – poručili su iz Institut français de Croatie.

Ovakvim recenzijama zadovoljna je i sama ministrica Blaženka Divjak.

Tehnički prezahtjevan?

– Posebno sam ponosna zbog matematike jer je upravo na Svjetskom obrazovnom forumu oko 90 svjetskih ministara obrazovanja zaključilo da svjedočimo globalnoj krizi poučavanja matematike – kazala je Blaženka Divjak.

Finski recenzenti koji su obradili tehnički poručili su da kurikul ima sličnosti s nekoliko predmeta u njihovu obrazovnom sustavu koji se temelji na primjeni znanja.

No primijetili su da su ishodi i zahtjevni za učenike.

– Ishodi su dobro opisani, ali ponegdje prilično zahtjevni za dob učenika i broj sati koji je na raspolaganju. Primjena ovakvog kurikula zahtijeva dosta materijalnih i financijskih resursa te učiteljskih kompetencija – poručili su finski recenzenti naglasivši da je vrednovanje u kurikulu moderno i multidisciplinarno.

Matematika je dobro ilustrirana, a tehnički je multidisciplinaran 

Slovenija 
- U matematici su ishodi dobro ilustrirani različitim primjerima i kriterijima vrednovanja, primjereni dobi učenika .

Francuska
 - Sadržaj kurikula francuskog jezika zanimljiv je, logičan i znanstveno utemeljen.

Finska
 - Kurikul tehničkog moderan je i usmjeren na ishode učenja te relevantne praktične elemente. Ishodi su dobro osmišljeni, korektni i vrlo jasni. Ishodi su dobro opisani, ali ponegdje prilično zahtjevni za dob učenika.

Komentara 23

NO
nogogaz
18:09 30.01.2018.

dok maja ljeći svoje neznanje i komplekse na slovencima, oni napreduju... na balkanu niš novo...

ŽO
žoržet
15:07 30.01.2018.

a tko će recenzirati biologiju - judith reisman možda? povijest bi u tom slučaju svakako trebao hassanbegović, makar i uz pomoć onog pravaša iz predzadnjeg saziva parlamenta koji je zamalo završio u bruxellesu... i pritom da im j.jurčević bude 'siva eminencija!

SD
sdpesticid
00:28 31.01.2018.

u oš i srednjoj bih objedinio građanski odgoj i vjeronauk pod jednim nazivom: ''kako prepoznati lopova'' ! naravno, fundament obrazovanja moraju biti prirodne znanosti, bezuslovno. možda bi prvo navedeno stavio i u rang s potonjim.., hmm..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije