Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nosači helikoptera

Francuzi Rusima u tajnosti isplatili 1,1 milijardu eura zbog neisporuke vojnih brodova

Putin Hollande
DPA/PIXSELL
06.08.2015.
u 08:54

Taj je posao između Rusije i Francuske bio opisivan kao najveća prodaja oružja između neke članice NATO-a i Rusije.

Francuska je sa Rusijom postigla dogovor o isplati kompenzacije zbog prošlogodišnje odluke o zaustavljanju isporuke dva vojna broda, piše BBC.

Francuska će u potpunosti vratiti novac Rusiji za dva nosača helikoptera. Ugovor je bio težak 1,2 milijarde eura, a Rusija je unaprijed platila oko 840 milijuna eura. Službena Moskva je izvijestila da smatraju kako je spor ovime potpuno riješen.

U tajnosti isplatili novac

Francuska je zaustavila planiranu isporuku nakon izbijanja sukoba na istoku Ukrajine. Moskva je izvijestila da je Francuska pristala na vraćanje novca. "Francuska je već transferirala ta sredstva i kada vrati opremu, postat će vlasnica brodova", stoji u priopćenju iz Kremlja.

Francuzi su izvijestili da će sa brodova skinuti postavljenu rusku opremu te će je vratiti Rusima. Taj je posao između Rusije i Francuske bio opisivan kao najveća prodaja oružja između neke članice NATO-a i Rusije. Na brodove tipa Mistral može stati 700 vojnika, 16 helikoptera i do 50 oklopnih vozila.

Ruske novine Kommersant pišu da je Francuska "u tajnosti" već prebacila 1,1 milijardu eura kao kompenzaciju za prekid ugovora, piše Sputnik.

>>Austrijski institut: EU riskira 100 milijardi eura i gubitak 2 milijuna radnih mjesta

>>Rusija je gurnula Srbiju u rat kako 
bi izbacila Njemačku 
s Balkana

Komentara 13

GV
golub Vaso
09:46 06.08.2015.

propale pare i radna mjesta, sve zbog toga jer si sluga uncle sam-a

J3
j38k32
14:04 06.08.2015.

Evropa je vec vise puta dokazala kako nije dorasla politici koju vodi.

Avatar nekakav
nekakav
13:41 06.08.2015.

francuzi su dobili takvu šamarčinu koja se u poslovnom svijetu ne pamti. izgubili vjerodostojnost, pouzdanost. što će mistrali francuzima sad, još dva će dodati svojim postrojbama. 5 mil dolara mjesečno treba na jednog od njih trošiti, samo da stoje na na moru. 120 mil dolara godišnje za brodove koji im realno ne trebaju je ozbiljan trošak. amerikanci, novi brodovi, sa laserskim topovima.. ajd pogledati stvarnu iskoristivost tog broda. puno elektronike. a valjda znate za ruski smijeh kad čuju o nekom brodu sa puno elektronike. s jednim avionom blokiraš sve na tom brodu. pitajte amerikance o onom divnom i neopisivom osjećaju od prošle godine u crnom moru, kad im jedan jedini ruski avion blokirao kompletnu elektroniku na brodu. nisu mogli tipkom ni svjetlo ugasiti na brodu. al dobro, prosječni američki ratni protivnici nemaju tu opremu. pa nije za očekivati da će recimo eritrejci ili somalijci blokirati američki ratni brod, koji prati skupinu brodova koji odlažu opasni otpad u more ispred njihove obale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije