Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2016. u 08:30

Šeks je branio svog bivšeg suradnika koji je mladima dilao drogu

Dvije države, dvoje predsjednika i dva pristupa proceduri pomilovanja. Francuski predsjednik François Hollande pomilovao je Jacqueline Sauvage (68), ženu osuđenu na 10 godina zatvora za ubojstvo supruga koji ju je 47 godina maltretirao, tukao i silovao njihove kćeri.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomilovala je, uz još 24 osuđenika, Vanju Goldbergera (43), osuđenog na dvije i pol godine zatvora zbog zloporabe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Sauvage je 2012. osuđena na 10 godina zatvora, a prizivni sud potvrdio je tu kaznu. Goldberger je osuđen 2012. na tri i pol godine zatvora (kazna mu je 2014. smanjena na dvije i pol godine), a policajci su u njegovu stanu pronašli 150 stabljika indijske konoplje, 489 grama marihuane, nešto više od 200 grama kokaina i 200-tinjak tableta ecstasyja te oružje (kalašnjikov).

Inicijativu da se Sauvage pomiluje pokrenule su njezine tri kćeri, a peticiju je na internetu podržalo više od 400.000 osoba. Da se pomiluje Goldbergera, lobirao je Vladimir Šeks, savjetnik hrvatske predsjednice za ustavnopravna pitanja. Hollande se u nedjelju sastao s kćerima i pristao pomilovati njihovu majku, koja će na slobodu u travnju, nakon što je odslužila tri godine kazne.

Bila je 47 godina u braku s Norbertom Marotom, nasilnim alkoholičarom koji ju je tukao i zlostavljao njihove tri kćeri i sina. U rujnu 2012., dan nakon što joj se sin objesio, Sauvage je ubila supruga trima hicima u leđa. Veći dio javnosti bio je na njezinoj strani, ali po francuskom zakonu samoobrana mora biti proporcionalna činu nasilja. Sauvage je branila svoju djecu i zbog toga je ubila muža.

Šeks je branio svog bivšeg suradnika koji je mladima dilao drogu. Hollande je razgovarao s djecom Sauvage koja su mu kazala da će pravda biti provedena ako njihova majka bude pomilovana.

Grabar-Kitarović povjerovala je svome savjetniku a da nije provjerila (najvjerojatnije nije, jer bi onda postupila suprotno) njegov savjet. Šeks je “platio“ ostavkom, ali što je s komisijom? Dva pomilovanja kao nebo i zemlja.

>> Predsjednica ukinula Komisiju za pomilovanja

>> Šeksova izjava razlog je predsjedničine odluke o prestanku mandata Komisije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije