Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean-Yves Le Drian

Francuski ministar diplomacije: Rusko priznanje separatističkih teritorija bila bi 'agresija bez oružja'

French Foreign Minister Le Drian meets his Dutch counterpart Hoekstra in Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/4
15.02.2022.
u 22:58

Francuski ministar vanjskih poslova ujedno je rekao da su francuske škole u Kijevu zatvorene, a obitelji francuskih diplomata mogu, ako žele, napustiti Ukrajinu zbog sve veće napetosti na granici s Rusijom.

Rusko priznanje separatističkih teritorija na istoku Ukrajine bilo bi "agresija bez oružja", upozorio je u utorak navečer francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon poziva ruskih zastupnika u tom smislu.

"Bila bi to nemoguća situacija, oblik neoružane agresije i neoružano narušavanje ukrajinskog jedinstva i cjelovitosti", istaknuo je pred vanjskopolitičkim odborom Narodne skupštine.

Duma, donji dom ruskog parlamenta, glasovao je u utorak o pozivu predsjedniku Vladimiru Putinu da Rusija prizna neovisnost proruskih separatističkih teritorija koji, uz njezinu potporu, već osam godina ratuju s ukrajinskom vojskom na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da trenutačno ne postoji "nikakva službena odluka" o tome, ali da zahtjev zastupnika "odražava mišljenje ruskog naroda".

Priznanje tih teritorija značilo bi završetak mirovnog procesa na istoku Ukrajine i ugovora iz Minska potpisanog 2015. pod francusko-njemačkim pokroviteljstvom, po kojemu se na kraju predviđa njihovo vraćanje pod nadzor Kijeva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je od Vladimira Putina da ne prizna neovisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luhanska, priopćila je u utorak Elizejska palača.

"Ruski predsjednik je rekao da je riječ o parlamentarnoj inicijativi koju on ne odobrava", dodaje ured francuskog predsjednika. "I ubuduće ćemo biti pozorni i pozvat ćemo ga da ne ispuni Dumin zahtjev".

Francuski ministar vanjskih poslova ujedno je rekao da su francuske škole u Kijevu zatvorene, a obitelji francuskih diplomata mogu, ako žele, napustiti Ukrajinu zbog sve veće napetosti na granici s Rusijom.

"U sadašnjim okolnostima nismo ocijenili prikladnim mijenjati sjedište našeg veleposlanstva", rekao je pak Jean-Yves Le Drian dok su Sjedinjene Države donijele takvu odluku preselivši svoje predstavništvo u Lavov (Ljviv) na zapadu Ukrajine.

 

Komentara 5

KI
kimi
23:09 15.02.2022.

Vrlo licemeran princip dvostrukih aršina zapada. Ako zapad brine o ruskom priznanju separatistički odvojene teritorije u Ukrajini zašto su onda dozvolili da se to isto desi na Kosovu? Taj presedan je nepovratno otvorio Pandorinu kutiju a posledice će tek da se osete

JO
jorgen
09:30 16.02.2022.

Zanimljivo, može li gospodin francuski ministar onda potvrditi da po navedenim pravilima nisu priznali Kosovo? Da se nisu zalagali za kurdsku državu na sjeveru Sirije? Da ne žele samostalni Tajvan? Ili da, konzistentnosti radi, ne zagovaraju autonomiju pokrajine Xinjang u Kini, kao i Tibeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije