Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni uspjeh

Francuska oduševljena novom knjigom Miroslava Radmana

radman
Arhiva VL
07.06.2011.
u 19:03

Radman naglašava potrebu promjena, bez kojih nema ni biološkog niti kulturnog preživljavanja

Najnovija knjiga Miroslava Radmana pod nazivom "Nadići naša biološka ograničenja", koja govori o životu i smrti, istraživanju i istraživačima s dobrom dozom kritike te o duhu vremena (Zeitgeist) u kojem živimo, naglašavajući potrebu da se emancipiramo i od ograničenja svoje biologije, ali i od kojekakvih tradicija koje njegujemo kao intelektualne parazite koji koče razvoj, privukla je veliku pozornost francuske javnosti.

Radman naglašava potrebu promjena, bez kojih nema ni biološkog niti kulturnog preživljavanja, upirući pri tome prstom u sterilnost pretjeravanja u primjeni ''principa opreza'' naglašavajući važnost vizija i vizionara nasuprot strahu od imaginacije i kreativnosti kao motora ljudskog razvoja. Posebno se osvrće na uzroke ekonomskog i tehnološkog zaostajanja Europe iza Kine i SAD-a pitajući se zašto su Europljani tako uplašeni i konzervativni do ekološki zeleno obojene samokastracije.

Glavna Radmanova teza je ova: Osim što je ipak poželjnije živjeti duže nego kraće, mi smo Homo sapiensi radi znanja, kulturne evolucije, a ne biološke evolucije (DNK nam je 99% identična s DNK čimpanze). Naš životni vijek kao rezultat biološke evolucije (razmnažanje) postaje prekratak da bi se optimalno iskoristio potencijal našeg mozga: biološka evolucija postaje kočnica kulturne evolucije. Kada bismo mogli postati najkorisniji za društvo, razbolijevamo se, starimo i umiremo. Dakle, ako smo stvarno nešto novo u svijetu živoga, zar ćemo zauvijek ostati robovi svojih primatskih gena. Postanimo konačno ljudi – a što to znači, ostavimo u amanet djeci, unucima i praunucima, neka i oni rješavaju svoje probleme kao što su to radili i naši preci! Nije na nama da sve anticipiramo jer nismo dovoljno pametni nego samo da osiguramo preživljavanje svog potomstva koje će se suočavati sa svojim problemima.

Komentara 10

PR
promjena2
23:05 08.06.2011.

Nije samo Francuska odusevljena nego je cijeli svijet odusevljen sa novom knjigom MIROSLA RADMANA, HAZU + a Hrvatski akademci samo seru Hrvatskom narodu po nosu.

OB
-obrisani-
12:09 09.06.2011.

slično su vrancuzi bili oduševljeni i pozorišnom predstavom pod naslovom \"volim srbe jer su hrvati ubojice\"

OB
-obrisani-
22:58 08.06.2011.

Miro, prećera si ga rad mane. Isti si ka oni reVOLuCIONari, ki su svašta obećavali raji, da će bit berićetno sutra, samo kad se istrijebe svi oni koji su protiv i kada \"svijest svih poraste\" :) moš si mislit... Bitii konzervativan i oprezan oličenje je mudrosti - utrti putevi su najsigurniji, a bespuća društvene zbiljnosti - nesigurna i jako opasna, u što se svijet uvjerio, pa i vrancuzi - koštalo je to stotinu milijuna života u kratkom vrimenu. Pojedini znanstvenici si previše umišljaju - da mogu prkositi prirodi, biologiji, genetskim ograničenjima, da im sadašnji tempo razvoja, \"progresa\", neobuzdane produkcije, zagađenja prirode, genetskih intervencija nije dovoljno brz, kao da nema već i danas prevelikih socijalnih raslojavanja i osiromašenja većine ... Naprotiv, morali bi odgovorni malo stat na loptu, sagledati današnju zbiljnost, pogibelji koje prijete uništenjem svijeta i odrediti smjernice prihvatljivog razvoja i produkcije, genetskog inženjeringa, znanosti, tehnologije, ali ponajviše - društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije