Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traktorima na Berlin

FOTO/VIDEO Masovni prosvjed njemačkih poljoprivrednika: 'Nešto opasno se sprema'

Foto: DPA/Reuters/PIXSELL
1/15
Autori: vecernji.hr, Hina
08.01.2024.
u 08:59

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede još je sredinom prosinca izvelo poljoprivrednike na ulice, a izazvalo je napetosti i u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata, zelenih i liberala

Tisuće poljoprivrednika stiglo je sinoć na traktorima u centar Berlina, najavljujući veliki prosvjed diljem Njemačke koji će započeti ovog ponedjeljka nakon što je tamošnja Vlada odlučila ukinuti subvenciju goriva za poljoprivrednike. No, njima su se priključili i vinogradari i svinjogojci, a svi će oni unatoč ublažavanju mjere od danas blokirati sve veće prometnice u Njemačkoj. 

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede još je sredinom prosinca izvelo poljoprivrednike na ulice, a izazvalo je napetosti i u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata, zelenih i liberala. U četvrtak je Berlin popustio pritisku poljoprivrednika i predložio smanjenje subvencija u više faza. U ovoj godini trebale bi biti smanjene za 40 posto, a u 2025. i 2026. za po 30 posto. Time bi se rok potpunog ukidanja pomoći pomaknuo na 2026., no unatoč tome Udruga poljoprivrednika zazvala je prosvjede.

Kako prenosi njemački Bild, situaciju dodatno i komplicira činjenica da se od ponedjeljka tisuće učenika vraća na nastavu, a zbog blokada prometnica njihov dolazak u školu mogao biti biti otežan, pa čak i onemogućen. Zasad nema većih mjera, osim što su pojedine savezne države ove nedjelje ukinule zabranu vožnje nedjeljom za kamione kako bi se sav teret na vrijeme transportirao. 

– Nešto opasno se sprema. U ponedjeljak će biti vrlo veliki, vjerojatno i najveći prosvjed u poslijeratnoj povijesti – komentirao je jedan državni službenik. 

1/15

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 13

ST
Stvarnost
10:48 08.01.2024.

Jako čudno kako je ova vest probila cenzuru .Inace ovo traje skoro dve nedelje a danas pa do petka bi trebali strajkati masinovodje 🤔

DU
Deleted user
11:41 08.01.2024.

U Hrvatskoj se dobro živi

LA
larala
10:15 08.01.2024.

Priča je puno jednostavnija nego li se ovdje prezentira....Poljoprivrednike diljem EU su na osnovu poticaja namamili da se kreditno zaduže a, sad im ne samo da oduzimaju poticaje već je ovo uvod u zabranu rada farmi ...kao i u Nizozemskoj gdje ne mogu više imati farmu krava već njih par što nije dostatno da prežive a, kamoli otplaćuju kredite koje su digli... Svrha svega ovoga je otimanje privatne imovine građanima i izazivanje gladi u svijetu....jer kad nema farmera i farmi, kad nema usjeva i stoke... ljudi diljem svijeta nemaju što jesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije