Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekocid pred očima građana

FOTO Preživjele dva rata i više država, a sad su srušene zbog trgovačkog centra: 'Ovo je sramota'

Foto: Branimir Baradarić
1/5
26.09.2023.
u 15:34

Informacija o rušenju platana izazvala je pravu lavinu reakcija među građanima na društvenim mrežama koji su odmah počeli prozivati gradsku vlast

Tijekom proteklih desetljeća drvored stoljetnih stabala platana, koje se nalaze uz državnu cestu u vukovarskom naselju Priljevo, postale su jedan od prepoznatljivih simbola Vukovara. Prostor oko stoljetnih stabala redovito se održavao, kosio, a o samim platanama vodilo računa. Prije 15-ak godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, platane su bile okićene svjetlećim lampicama što bi tome dijelu grada davalo nekakvu posebnu vedrinu. Platane su preživjele dva rata i više država ali ne i 2023. godinu jer je radi potreba izgradnje cestovnog prilaza novoizgrađenom shopping centru isječeno sedam zdravih, stoljetnih stabala platana.

Informacija o rušenju platana izazvala je pravu lavinu reakcija među građanima na društvenim mrežama koji su odmah počeli prozivati gradsku vlast tvrdeći kako se nešto ovako nije smjelo napraviti posebno jer je bilo načina da se pristup novome shopping centru osigura na drugačiji način.

- Ovo je sramota. Pa zar radi nekoga novog shopping centra, koji gradu neće donijeti ništa novo, se ruše stoljetna stabla zdravih platana koje su desetljećima unazad bile simbol Vukovara. Da su stabla bila trula pa nekako bi se moglo i reći u redu ali isjeći zdrava stoljetna stabla je nešto strašno i to sve radi pogodovanja investitoru kako bi imao osiguran cestovni prilaz centru. Gradske vlasti nisu smjele na ovako nešto pristati posebno jer je postojao i drugačiji način da se riješi prilaz centru – samo je jedno od mišljenja ogorčenih građana.

Građani su uz to postavljali i niz fotografija iz cijeloga svijeta gdje se može vidjeti kako su neki drugi gradovi i države rješavale ceste oko stabala i gledale da ih sačuvaju na svaki način. Kako to i bude ubrzo se u cijelu priču uključila i politika pa su tako iz vukovarskog SDP-a postavili pitanje zašto se ruše stabla širom Vukovara.

- Zadnje uklanjanje platana na Priljevu šokiralo nas je i zaista ne razumijemo koji to prometni ili bilo koji drugi razlog može biti povod uklanjanja sto godina starih platane koje su ujedno i simbol Vukovara. One su preživjele dva rata i mnoge "barbare", a sada su doživjele da ih netko, iz javnosti još uvijek nepoznatih razloga, jednostavno samo posječe – navode iz SDP-a.

Reagirao je i vukovarski HDZ koji su poručili kako za ekocid nema opravdanja. - Žalosno i razočarano. Tako se danas osjeća svaki Vukovarac koji prolazi kroz Priljevo gledajući ekocid pred svojim očima. Platane Priljeva simbol su Vukovara, simbol otpora i života. Ovime se nastavlja niz Penavanih ozbiljnih i iznimno štetnih postupaka. Ono što nije uspio rat i tenkovi, ono što nisu uspjele suše i oluje, uspio je tajfun Penava! U konačnici to i je zaštitni znak njegove politike – rušenje i uništavanje – navode iz HDZ-a.

VEZANI ČLANCI:

Inače, sječa platana započela je u prošli petak da bi ovoga tjedna bila izvađena i njihova korijena koja su veličine prosječnog osobnog automobila što samo govori o tome koliko su stabla bila stara ali i zdrava. Međutim, unatoč protoku vremena ogorčenje građana se ne smiruje koji traže odgovornost onih koji su naložili rušenje ovoga simbola Vukovara. Pojašnjavajući zašto je došlo do rušenja vukovarski gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Dražen Čulig koji je rekao kako su gradske vlasti svjesne ogorčenosti građana ali i da ih pozivaju na razumijevanje "jer se nekada, za realizaciju velikih projekata koji će biti od koristi za Vukovar, sve njegove građane i njegov daljnji napredak i razvoj nailazi na razne izazove, situacije koje često nije lako riješiti i projekte čiji uvjeti nekada nažalost ne mogu biti idealni iz svih aspekata.

- Sam drvored se nalazi u pojasu državne ceste D2 i Grad Vukovar u suradnji sa Hrvatskim cestama nije imao puno izbora oko realizacije prometnog rješenja križanja neposredno uz novi trgovački centar i pristupne ceste Vukovarskoj gospodarskoj zoni. Investitor novog shopping odredišta HEY PARKA koji će biti drugi otvoreni u Hrvatskoj, već sljedeći mjesec posaditi 10 platana (većeg promjera min opsega 20-30 cm) u neposrednoj blizini uklonjenih – poručio je Čulig.

Dodao je i kako su svjesni vrijednosti i značenja koje drvored platana ima za sve građane ali i podsjetio na sustavnu i kontinuiranu skrb o zelenilu i okolišu u Vukovaru kao i na urbanističko planiranje prilikom rada na njegovom razvoju.

VIDEO Nastavlja se suđenje Zavadlavu 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Baja Kalifornija
Baja Kalifornija
15:45 26.09.2023.

Treba sve izbetonirat, sve!

Avatar argus100
argus100
21:11 26.09.2023.

Hajdemo onda pošteno pa reći kako nisu posječene sve platane u tom drvoredu kojih ima 38, nego 5 komada koje su u poprilično lošem stanju i pune gelera od Domovinskih rata.

JW
Jim West
18:07 26.09.2023.

O, lepo, lepo. Srušili krasne platane da bi posadili nove, veće i starije. Sramotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije