Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordne padaline

FOTO/VIDEO Snažna oluja ulice New Yorka pretvorila u rijeke: Gledamo realnosti u oči

Flooding in New York City
Foto: BING GUAN/REUTERS
1/6
30.09.2023.
u 09:11

Poplave su pogodile oko 23 milijuna ljudi, a guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i dolinu Hudson zbog "kišnog događaja koji ugrožava živote"

Snažna oluja izbacilla je u petak nad New Yorkom gotovo 20 cm kiše u samo 24 sata, pretvorivši ulice u rijeke. Zbog izlijevanja vode zatvorena je i podzemna željeznica. Oluja je pogodila američki velegrad dvije godine nakon što je uragan Ida izazvao veliku štetu i odnio najmanje 13 života u više stambenih četvrti te pokazao koliko je Velika Jabuka ranjiva pred ekstremnim vremenskim pojavama pojačanim klimatskim promjenama.

Zatvoreno je više cesta, automobili su potopljeni, a nekoliko gradskih autobusa zarobljeno je u bujicama. Podzemne i nadzemne željeznice te zračni promet zaustavljeni su ili znatno kasne, a najmanje jedna škola u četvrti Brooklyn evakuirana je za vrijeme oluje, prenosi NBC News. "Gledamo realnosti u oči. Klimatske promjene postaju sve ekstremnije, ne možemo ih predvidjeti i zahtijevaju sve više investicija" rekao je Joseph Kane, stručnjak za infrastrukturu s instituta Brookings, dodajući kako se obično radi "premalo i prekasno".

Flooding in New York City
1/23

"Infrastruktura u New Yorku, posvuda u SAD-u i iskreno, u mnogo, mnogo dijelova svijeta, jednostavno ne može podnijeti klimatske pojave kakve vidimo danas, a pogotovo ne one koje nas čekaju u budućnosti" smatra Steve Bowen, posrednik globalne osiguravajuće kuće. 

Poplave su pogodile oko 23 milijuna ljudi, a guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje za New York, Long Island i dolinu Hudson zbog "kišnog događaja koji ugrožava živote". Gradske vlasti poručuju da nije napravljeno dovoljno kako bi se ojačalo New York nakon oluje Sandy 2012. godine i bolje pripremilo velegrad na izazove ekstremnih vremenskih uvjeta. 

"Ne popravljamo stvari jednakom brzinom kojom se klima mijenja i to će ostati izazov svaki put kad se pojavi ovakva oluja ili uragan" upozorila je Louise Yeung iz gradske uprave.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Vodopadi u podzemnoj u New Yorku

Ključne riječi

Komentara 6

IK
Ikarus
09:07 30.09.2023.

Gdje god su demokrati u vlasti te države su u velikim problemima tj socijalisti kao Zagreb sustavi zaštite ne funkcioniraju

Avatar Crni labud
Crni labud
09:28 30.09.2023.

Jučerašnjih 20mm vam je danas odjednom naraslo na 20cm. Eh kad bi to tako bilo i u stvarnom životu.

ZP
Zabranjen pristup
09:38 30.09.2023.

Salju vise raketa da ispaljuju u ukrajini da se ublaze klimatske promjene. Koje su to gluposti,ljude peglaju a toliko su licemjerni da vise ne ide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije