Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEPOKORENE'

FOTO Prosvjednici protiv molitelja: 'Upozoravamo na organiziranu i plaćenu kampanju'

Zagreb: Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom "Tiha misa"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
03.06.2023.
u 11:00

Ove subote prosvjednici u organizaciji Udruge Domino su uz performans postavili i veliku instalaciju na Trgu, i to na hrvatskom i poljskom jeziku ''kako bi poruku mogli razumjeti i poljski “molitelji” okupljeni na navodnoj molitvi krunice''

Ove subote, kao i svake prve u mjesecu, muškarci se okupljaju na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi zajedno molili za ''domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova". Na Trgu su se također okupili i prosvjednici, zajedno s umjetnicom Arijanom Lekić-Fridrih kako bi reagirali na, kako su to nazvali, ''upornu i intenzivirani re-tradicionalizaciju Ustavom definiranog sekularnog društva''.

Ove subote prosvjednici u organizaciji Udruge Domino te Ženske mreže su uz performans postavili i veliku instalaciju na Trgu, i to na hrvatskom i poljskom jeziku ''kako bi poruku mogli razumjeti i poljski “molitelji” okupljeni na navodnoj molitvi krunice''. Radi se o velikom transparentu na podu gdje na oba jezika piše ''nepokorene''. 

''Ovime bismo podsjetili da se Republika Hrvatska evidentno okrenula, ne vjerskom, već mizoginom turizmu u čemu po našim saznanjima prednjačimo u svjetskim razmjerima'', naveli su iz Udruge. 

Zagreb: Udruga Domino održava kontra akciju moliteljima krunice pod nazivom "Tiha misa"
1/37

''Ono što se proteklih mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske odraz je sve  snažnijeg prodora vjerskog fundamentalizma u javni i medijski prostor normalizirajući pritom diskurs koji čini podjele među pravima žena i muškaraca. Ove molitve u stopu prate scenarij iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu“, radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima“ na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti'', poručili su u priopćenju.

VEZANI ČLANCI:

''Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati kakvu budućnost spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi. Ove subote održat će se zato sedma po redu „Tiha misa“, ali i dalje bez reakcije političkih vlasti ili Kaptola. Na nama, kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo sedmi put na javnu i dobro organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva ukidanje jednakosti žena koja je zajamčena Ustavom. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi, a muškarce na koljenima ukloniti s trgova. Nakon toliko nasilja nad ženama, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti'', dodali su te pozvali građane da se pridruže inicijativama u sovjim gradovima.  

>> VIDEO Zagrepčanin isprovociran moliteljima: 'Nepomljivo mi je da netko dođe do mojih kćeri i govori im kako se moraju odjevati'


 

Komentara 36

VI
Vita1
11:20 03.06.2023.

Dragi prosvjednici, upravo sekularna-demokratska država dopušta slobodu ispovjedanja vjere i slobodan odabir svjetonazora. Prema tome, dok su ljudi nenasilni u djelu i riječi, imaju pravo molit za što god hoće.

DU
Deleted user
11:16 03.06.2023.

Na organiziranu i plaćenu kampanju... rekoše organizirani i plaćeni kampanjci.

DU
Duupin
11:49 03.06.2023.

Kako je super biti demokrat kad se boriš za ljevičarska prava ali kad to rade ovi s desna onda zabrani, popljuj, zatvori…gdje nestadoše demokrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije