Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rješavanje problema

Fond za zaštitu okoliša: Sanaciju odlagališta u Supetru i nabavu opreme sufinancirat ćemo s 90%

Šeće li pokojni kipar i dalje po otoku Braču? Štap, cipele i šešir su spremni...
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
23.10.2023.
u 18:13

Temeljem odluke Ministarstva gospodarstva, Fond rješava problematiku odlagališta, uključivo i onih na otoku Braču

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poduzeli su sve da se problem odlaganja i sanacije odlagališta otpada riješi u interesu svih dionika, a pogotovo građana otoka Brača. Gradonačelnica Ivana Marković više je puta bila u Fondu te je na temelju razgovora s njom, ali i s drugim jedinicama lokalne samouprave, proizašao predloženi način sufinanciranja u Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta koja je prošli tjedan objavljena u Narodnim novinama. 

U sklopu svojih aktivnosti Fond sufinancira sanaciju i zatvaranje svih službenih odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske. Također, putem svojih javnih poziva i natječaja sufinancira uklanjanje divljih odlagališta te nabavu komunalne opreme potrebne za odvojeno prikupljanje, transport i zbrinjavanje komunalnog otpada. U samo zadnjih par godina Fond je u tu svrhu uložio više od 150 milijuna eura nacionalnih sredstava te planira i daljnja sufinanciranja jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava do uspostave cjelovitog sustava s izgrađenim centrima za gospodarenje otpadom.

U skladu s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta (Narodne novine br. 120/23) Fond će jedinicama lokalne samouprave, na koje se spomenuta Odluka odnosi, direktno sufinancirati nabavu opreme i uređaja za obradu komunalnog otpada te će sufinancirati program sanacije i potrebna proširenja kapaciteta odlagališta koji će se koristiti do otvaranja odgovarajućeg centra za gospodarenje otpadom. Pri tome se udio od strane Fonda podiže na 90% sufinanciranja prihvatljivih troškova sanacije odlagališta i nabave potrebne opreme.

VEZANI ČLANCI:

Gradu Supetru Fond je već prije povećao stopu sufinanciranja programa sanacije odlagališta s 50% na 75% što ukupno iznosi 454.936,89 eura. Od tog iznosa Grad Supetar je do sada za izradu projektne dokumentacije povukao 55.606,71 eura te mu je na raspolaganju ostalo još 399.330,18 eura. Sukladno spomenutoj Odluci ovaj iznos će se značajno povećati i to ne samo zbog povećanja sufinanciranja sanacije i zatvaranja odlagališta na 90% već i zbog nabave sve potrebe komunalne opreme za Grad Supetar, a sve u cilju povećanja odvajanja otpada te smanjenja količine otpada koji se dovozi na odlagalište Kupinovac. Fond će tako Gradu Supetru sufinancirati svu projektnu i drugu dokumentaciju, radove i stručni nadzor te potrebnu opremu kako bi se povećao kapacitet odlagališta i osigurali uvjeti za odlaganje miješanog komunalnog otpada do izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom.

Uz to novim izmjenama i dopunama Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta uvedena je dodatna kontrola smanjenja odlaganja otpada za sve jedinice lokalne samouprave koje odvoze otpad na druga odlagališta. Fond će im sufinancirati nabavu namjenske opreme i uređaja, a oni moraju podnositi godišnja izvješća o provedenim mjerama i aktivnostima sprječavanja nastanka otpada, odvojenog sakupljanja, reciklaže i oporabe. 

U tom smislu stručne službe Fonda će bez odgađanja obaviti sve potrebne radnje kako bi se predviđene aktivnosti odvijale pravovremeno kako je to bilo i do sada, a sukladno opsegu preuzetih poslova od strane Fonda. Fond će u najskorije vrijeme organizirati sastanak sa svim jedinicama lokalne samouprave na otoku Braču, ali i drugim dionicima, kako bi se razmotrila problematika i dodatno educirale odgovorne osobe jedinica lokalne samouprave vezano za gospodarenje otpadom. Nastavno na gore navedeno, a i činjenicu da je gradonačelnica Marković mogla zatražiti dodatni sastanak ukoliko su joj bila potrebna pojašnjenja, Fond odluku o obustavi zaprimanja otpada iz bračkih općina na odlagalište Kupinovac smatra neprimjerenom. Takav postupak spada u dio predizbornih aktivnosti te nikao ne doprinosi konstruktivnom rješavanju gospodarenja otpadom na otoku Braču.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja. Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu, a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo. Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije