Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA NOVA ISTRAGA PROTIV DEVET OSOBA

Firma propadala, a oni predsjedniku i članovima uprave Uljanika isplatili milijunske bonuse

Pulski Uljanik ide na javnu dražbu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
18.07.2023.
u 09:11

Što se tiče preostalih osumnjičenika, tužiteljstvo tvrdi da su kao članovi Nadzornog odbora Uljanik grupe od 19. siječnja 2017. do 24. veljače 2017. donijeli odluku kojom se prvoj trojici okrivljenika, unatoč neispunjenju ciljeva uprave za tu godinu, odobrava isplata trećine iznosa bonusa

Već su optuženi  za štetu od oko 900 milijuna kuna, protiv njih je podneseno nekoliko kaznenih prijava, pokrenuto više istraga, podignuta i pokoja optužnica, a sada je pokrenuta još jedna istraga.

Ovaj put ŽDO Pula sumnjiči devet osoba povezanih s posrnulim pulskim brodogradilištem, među kojima su i Gianni Rossanda, bivši predsjednik uprave i dvojica članova uprave, te članovi Nadzornog odbora, za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanje na zloporabu. 

Sumnjiči ih se da su kao predsjednik i članovi uprave Uljanik grupe od ožujka 2014. do kraja listopada 2018. zaključili ukupno 17 ugovora o gradnji brodova. Tužiteljstvo sumnja da im je cilj bio da zaključe što više ugovora, bez obzira na realne mogućnosti i kapacitete Uljanika, a sumnjiči ih se i da su planirali samo formalno započinjanje gradnje brodova, kako bi došli do iz avansa ili kredita za pojedinu gradnju.

Ukupno su, tvrdi tužiteljstvo, za gradnju tih brodova dobili četiri milijarde kuna, no sumnjiči ih se da znatan dio tih sredstva nisu podmirili namjenski, za gradnju brodova, već za podmirenje  prethodno stvorenih drugih obveza. 

Uljanik je bez dotoka novih sredstava ostao tijekom 2018., ugovoreni  brodovi se nisu mogli graditi pa su ugovori o gradnji raskinuti. Rossanda i ostali sumnjiče  da je zbog toga Uljanik grupa imala konsolidirani gubitak u poslovanju od 5,8  milijardi kuna odnosno 771,3 milijuna eura. Sam Uljanik imao je gubitak u poslovanju, čime mu je pričinjena šteta, tvrdi tužiteljstvo, od 3,2 milijarde kuna odnosno 428,6 milijuna eura

POVEZANI ČLANCI:

Krajem listopada 2018. zbog svega navedenog je trajno blokiran račun Uljanik Grupe, a blokirani su i računi drugih društava unutar grupe, te je zbog nemogućnosti daljnjeg poslovanja, u svibnju 2019. otvoren stečajni postupak što je istovremeno rezultiralo otvaranjem stečajnog postupka i nad većinom drugih društava unutar grupe.

Nadalje, tužiteljstvo tvrdi da je Nadzorni odbor  u svibnju i lipnju 2013. s Rossandom i još dvojicom okrivljenika zaključio ugovor o obavljanju poslova predsjednika odnosno člana uprave i ugovor o radu. U tim ugovorima je između ostalog, određeno da, osim bruto plaće, predsjednik i članovi uprave imaju pravo, ovisno o ispunjenju utvrđenih kriterija, na isplatu godišnje nagrade (bonus) u maksimalnom iznosu od dvanaest mjesečnih bruto plaća za predsjednika uprave, odnosno deset mjesečnih bruto plaća za članove uprave. Tužiteljstvo sumnja, da je sukladno tim ugovorima, po proteku obračunskog razdoblja i na temelju odluke NO Rossandi i još dvojici isplaćen bonus za tri godine, od 2013. do 2015. Radilo se o  bruto iznosu od oko 4,6 milijuna kuna  (621.142 eura),  odnosno neto iznosu od 2,5 milijuna kuna odnosno (343.088 eura), čime je Rossandi i još dvojici pribavljena nepripadajuća imovinska korist.

Što se tiče preostalih osumnjičenika, tužiteljstvo tvrdi da su kao članovi Nadzornog odbora Uljanik grupe od 19. siječnja 2017. do 24. veljače 2017. donijeli odluku kojom se prvoj trojici okrivljenika, unatoč neispunjenju ciljeva uprave za tu godinu, odobrava isplata trećine iznosa bonusa. Sumnja se da  je temeljem te odluke u veljači 2017. Rossandi i ostalima   isplaćeno ukupno bruto oko 600.000 kuna ( 80.000 eura) odnosno neto 355.000 kuna (47.116 eura).

VIDEO Murter: Ribarski brod Mašun koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije