Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA PREMIJERKA

Finska donijela povijesnu odluku o slanju oružja Ukrajini

Press conference of the Finnish government, in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/3
28.02.2022.
u 18:53

I Italija će poslati Ukrajini vojnu opremu, priopćila je u ponedjeljak vlada Marija Draghija, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme

Finska, nesvrstana, ali članica Europske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela "povijesnu" odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija.

"Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku povijesna odluka", rekla je premijerka Sanna Marin na tiskovnoj konferenciji. Riječ je o 2500 jurišnih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane, rekao je njezin ministar obrane Antii Kaikkonen.

I Italija će poslati Ukrajini vojnu opremu, priopćila je u ponedjeljak vlada Marija Draghija, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.

Talijanska vlada je sjednici odlučila "poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu" na temelju "odluke o žurnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize", navodi vlada.

Zasad se ništa ne zna o vrsti i o vrijednosti opreme koja će se poslati.

Talijanska odluka o slanju vojne pomoći Ukrajini dolazi nakon slične odluke Sjedinjenih Država, Europske unije i niza drugih europskih zemalja, među kojima su Njemačka i Francuska.

Italija je u nedjelju uplatila 110 milijuna eura pomoći ukrajinskoj vladi, "što je konkretan znak solidarnosti i potpore", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Ministar je u obrazloženju te odluke rekao da je "Ukrajina pod opsadom a da nije ništa skrivila i ruska vlada ju napada neprekidno je bombardirajući".

"Mir je cilj na kojemu svi svakodnevno radimo i na rusko oružje ćemo odgovoriti sankcijama", dodao je. "Europska unija i svi saveznici moraju se ujediniti i dalje biti jedinstveni".

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Ukrajinci u gradu Berdiansku uzvikuju: "Putine, j*bi se!"

Ključne riječi

Komentara 5

IB
iva.begovic
21:23 28.02.2022.

Što je humano u slanju oružja? Ljudi pate, žene i djeca su u izbjeglištvu. Slanje oružja neće pomoći. Neka Finska otvori svoje granice za izbjeglice.

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
21:37 28.02.2022.

Povesna odluka neće pomoći Ukrima , produžiće im patnje , doprineti razaranjima , a navući na sebe bes Rusije. Kome pametnom treba razjareni mega džin na granici ? Finska više ne može da se smatra pametnom zemljom. Šta im ovo treba ?

Avatar mason
mason
19:59 28.02.2022.

Rusi jos pamte kako Finci udaraju, evo mjesaju se u sukob da vidimo sto ce Putin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije