Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLADE

Fini: Berlusconi nije demokrat

Gianfranco Fini
AFP
30.07.2010.
u 14:15

Talijanski je premijer Silvio Berlusconi iz svoje stranke izbacio predsjednika zastupničkog doma Gianfranca Finija, od kojeg sada traži i ostavku na položaj predsjednika donjeg doma, što je treća po rangu državna funkcija.

RIM – Berlusconi se nije ponašao demokratski, kao predstavnik institucije, već poduzetnički i autokratski, izjavio je danas poslijepodne predsjednik talijanskoga zastupničkog doma Gianfranco Fini na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što ga je u četvrtak navečer talijanski premijer Silvio Berlusconi izbacio iz svoje stranke. Fini je praktički optužio Berlusconija za nedemokratsko ponašanje. Roberto Menia, podtajnik u Berlusconijevoj vladi, čovjek blizak Finiju, kazao je kako je "staljinističkom metodom" Fini izbačen iz stranke koju je osnovao prije dvije godine zajedno s Berlusconijem. Ne samo što ga je izbacio iz Stranke sloboda nego Berlusconi traži i Finijevu ostavku na položaj predsjednika donjeg doma, što je treća po rangu državna funkcija. Fini je odgovorio kako nije na premijeru da odlučuje o predsjedniku zastupničkog doma pa je s parlamentarcima koji ga podržavaju osnovao skupinu koju je nazvao "Budućnost i sloboda". Oko 35 zastupnika i 10 senatora istupilo je iz Berlusconijeve stranke i pridružilo se Finiju. Prema nekim proračunima, Berlusconijeva vlada više ne bi imala većinu u parlamentu, ali se još ne zna hoće li Fini sa svojima ostati u većinskoj koaliciji. No, Finijevi pristaše prije svakog glasovanja odlučivat će hoće li biti uz prijedlog vlade ili ne. Moguća je, dakle, i kriza Berlusconijeve vlade nakon samo dvije godine mandata.

Politički brak između Berlusconija i Finija se, tako, raspao nakon 17 godina. Talijani drže broj 17 (a ne 13 kao u Hrvatskoj) nesretnim (to datira još iz vremena Rimskoga Carstva). Još jedan zanimljiv podatak: Finijev i Berlusconijev raskol formalno se dogodio 29. srpnja kada je premijer pročitao priopćenje Stranke sloboda (PDL) o isključivanju iz nje predsjednika zastupničkog doma. A 29. srpnja 1883. rođen je Benito Mussolini, fašistički čelnik. Fini je bio čelnik pokreta MSI, koji je bio nadahnut fašističkom strankom te ga je pretvorio u Nacionalni savez, suvremenu stranku desnice, te na koncu raspustio tu stranku radi stvaranja nove s Berlusconijem. Protjerivanjem Finija iz Stranke sloboda praktički je nestala i ta stranka.

Fini se protivio zakonima, koje je Berlusconi forsirao, o ograničavanju slobode tiska, o davanju imuniteta premijerima i ministrima, itd. Kap koja je prelila Berlusconijevu čašu bila je kada je Fini kazao kako bi svi političari protiv kojih se pokrene istraga, bez obzira na to dokaže li im se u procesu krivnja ili ne, odmah trebali podnijeti ostavke. Inzistirao je na moralu političara. Berlusconi, protiv kojeg se vode brojni procesi koji su sada zamrznuti jer je njegova većina donijela zakon kojim ga se štiti, Finijevu je izjavu ocijenio napadom na sebe te je "najurio" bivšeg saveznika.

Sada se otvara više scenarija. Pitanje je i hoće li ministri, bivši članovi Finijeva Nacionalnog saveza, izaći iz Berlusconijeve vlade. Berlusconi je kazao kako su oni dobro radili u vladi i kako ne trebaju izlaziti iz nje. No, pitanje je koliko će dugo u trpjeti Berlusconijevo autokratsko ponašanje.

U zastupničkom domu ima 630 zastupnika. Potrebna većina je 316, a Berlusconijeva koalicija (PDL plus Sjeverna liga) ima 344 zastupnika. Ako 34 zastupnika odu s Finijem, onda Berlusconi više neće imati većinu. U Senatu ima 315 izabranih senatora i 6 doživotno izabranih senatora pa je potrebna većina 162. Berlusconi zasad ima 174 senatora. Još se ne zna koliko će ga senatora napustiti.

Oporbeni lijevi centar na čelu s Pierluigijem Bersanijem, kao i ostale oporbene stranke, traži od Berlusconija da u parlamentu izvijesti o stanju vlade te podnese ostavku ako više ne bude imao većinu.

Komentara 9

OB
-obrisani-
15:15 30.07.2010.

I piše ovako “..Politički brak između Berlusconija i Finija se, tako, raspao nakon 17 godina...“ kao i drugi Berlusconijevi brakovi i ovaj je pred raspadom, sigurno je našao nekog ljepšeg, mlađeg i zanimljivijeg od Finija, tako to i inače biva

Avatar bakunjin
bakunjin
18:48 30.07.2010.

Ma daj Fini!!! Berlusconi nije demokrat!!! Sedamnaest godina ti je trebalo da to shvatiš??? A ti si Fini neki demokratski fašist?

MM
Mladen Miletić
11:01 31.07.2010.

Fini: Berlusconi nije demokrat, naravno i drugi vole srat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije