Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupljenje

FINA i Pošta znatno podigle naknade za plaćanje računa: Nismo mi socijalna institucija

Šibenik: Kontrola covid potvrda  u javnim i državnim ustanovama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
16.02.2022.
u 10:30

U FINA-i je naknada za plaćanje računa skočila 48 posto

U valu poskupljenja kojem se ne nazire kraj svoje cijene podignula je i FINA te je građanima naknada za plaćanje računa skočila 48 posto. Podizanje naknada u FINA-i pravdaju velikim padom prihoda.

– Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima tako i FINA-i, i jednostavno smo morali korigirati cijene – pojasnila je za RTL Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije FINA-e.

Iako je minimalni i maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen, povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna.

– Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav jednostavno ne bi opstao – kaže Svalina.

Novi cjenik ima i Hrvatska pošta. Uzmemo li za primjer plaćanje računa od 400 kuna, prije poskupljenja naknadu bismo platili 7.20 kuna. S novim cjenikom naknadu za isti račun platit ćemo 11.44 kune – odnosno, naknada je porasla za gotovo 60 posto, javlja RTL.

Oglasili su se i iz Hrvatske pošte:

– Cjenik kojim su povišeni iznosi naknade za gotovinski platni promet na snazi je od srpnja 2021., odnosno više od pola godine. Stavljanje tog poskupljenja u današnji kontekst zlonamjerno je i senzacionalističko prikazivanje teme. Na sličan način prikazano je i poskupljenje naknade za plaćanje računa. Naime, korisnik koji plaća račun od 400 kuna od srpnja prošle godine platit će ukupno 411,44 kuna, dok je prije srpnja 2021. to iznosilo 407,20 kuna. Za korisnika je ukupni trošak tog računa porastao samo jedan posto.

Također želimo naglasiti da Hrvatska pošta ima sklopljene ugovore s brojnim partnerima te se naknada ne naplaćuje prilikom plaćanja računa za čak 320 ugovornih partnera. Popis ugovornih partnera možete provjeriti na internetskoj stranici Hrvatske pošte: https://www.posta.hr/placanje-bez-naknade-161/161.

Video – I cijene kave lete u nebo: Pripremite se na poskupljenja omiljenog napitka do travnja

Komentara 15

DU
Deleted user
10:52 16.02.2022.

Za platiti račune i u FINA i u HP je građanima nužna potvrda o cijepljenju - zato su ubilježili masovne gubitke jer su građani radije plaćali na benz. crpkama ili kioscima, a i tamo su ionako niže tarife po računu nego FINA ili HP. Kao odgovor na tu pojavu, da su napravili glupost - sad su još više podigli naknade i izgubit će, slijedom još više cijene, daljnje korisnike usluga. Pa ti budi manager u državnom sektoru - jedna stupidarija slijedi drugu...

Avatar babinjak1984
babinjak1984
10:56 16.02.2022.

Love u mutnom.To su državne firme.

Avatar olala04
olala04
13:51 16.02.2022.

FINA to nema nigdje,treba ju ukinuti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije