Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
probuđeni duhovi prošlosti

Film "Trst je naš" uvrijedio i zabrinuo Tršćane

tito
pixsell
01.11.2009.
u 10:14

Film je naljutio dio Tršćana koji ne zaboravljaju teške dane Titove okupacije Trsta kada je deportirano mnogo Talijana, od kojih su neki bačeni u fojbe, kraške jame u Istri.

RIM – Kratkometražni igrani film "Trst je naš", mladog slovenskog redatelja Žiga Virca, naljutio je dio Tršćana, a predsjednik Unije Istrana, Massimiliano Lacota, uputio je pismo talijanskom ministarstvu vanjskih poslova tražeći talijansku intervenciju pri slovenskim vlastima kako bi se zabranilo njegovo prikazivanje.

Žiga Virc, koji priprema diplomski rad iz filmske i televizijske režije, načinio je 16 milimetarski film od 27 minuta pod naslovom "Trst je naš" s podnaslovom "Bitka koje nije nikada bilo", koji će biti prikazan 6. studenoga u Sežani. Sama činjenica da nosi naslov "Trst je naš", da se u njemu pojavljuju slovenski partizani sa slovenskom zastavom s petokrakom, naljutila je dio Tršćana koji ne zaboravljaju teške dane Titove okupacije Trsta kada je deportirano mnogo Talijana, od kojih su neki bačeni u fojbe, kraške jame u Istri.

Prosvjed Massimiliana Lacote prenijeli su ne samo tršćanski mediji, nego je i talijanska javna televizija RAI, prenijela, prikazujući i propagandni snimak za film, kako je njegov sadržaj "suprotan duhu mirnog suživota i obostranog poštovanja", te kako sadrži "poticanje na rasnu mržnju". Tako je film ocijenio Lacota. Kratkometražni igrani film će se prikazati u Domu kulture "Srečko Kosovel" u Sežani.

"To je film koji nema nikakve veze s politikom. Riječ je o parodiji u kojoj se ismijava dio partizana", izjavio je odgovorni za kulturnu aktivnost doma "Kosovel" David Tercon. Prema onome što se vidi iz najavne propagandne snimke filma riječ je stvarno o parodiji u kojoj se ismijava slovenski partizanski nostalgičar koji u današnjim danima želi pokrenuti svoju borbu za osvajanje (oslobađanje) Trsta. Zaustavlja ga slovenska policija. No, sama činjenica da film nosi naslov pod kojim su Titovi partizani zauzeli Trst, te da mašu sa zastavom na kojoj je petokraka, kao i to što su odjeveni u partizanskim uniformama i s kapama s petokrkama, uvrijedila je osjećaje dijela Tršćana koji drže kako je prošlo premalo vremena za takav način, pa i irončki, prikazivanja onih događaja. Ipak, prema snimkama koje su se do sada mogle vidjeti, film ismijava slovenske partizane.

Ključne riječi

Komentara 109

ZA
zaistinu1
11:30 01.11.2009.

Zlo je uvijek popularno. Kod Engleza niti jena prica o politici ne zavrsi bez Hitlera tako kod nas bez diktatora i masovnog ubice Broza ili Pavelica . Samo sto su Brozove zrtve mnogobrojnije pa je i popularniji.

OB
-obrisani-
11:44 01.11.2009.

Lijepo to krenulo slovence. Prvo Trst je naš, pa piranski zaljev je naš, a još malo će i tražiti koridor do Banja Luke da imaju direktan kontakt sa svojim babom i užom familijom.

MA
marjanca
11:43 01.11.2009.

01.11.2009. u 11:40h profesorzag je napisao/la: Zaistinu, što je vrjednije: Istra, Rijeka, Dalmacija, Međimurje i Baranja ili Srednja Bosna, Zapadna Hercegovina i Posavina? ............ Profesor, to je tako, kot če vprašaš, kaj je bolj pomembno. Srce, pluča, jetra ali možgani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije