Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera u Francuskoj

Fillon zbog plaće supruge gubi od Le Pen?

Marine Le Pen, French National Front political party leader and candidate for the National Front in the Nord-Pas-de-Calais-Picardie region, attends a political rally as she campaigns for the upcoming regional elections in Lille, France, November 30, 2015.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.01.2017.
u 07:00

Favorita za francuskog predsjednika optužuju da je fiktivno zaposlio svoju ženu

Predsjednički kandidat koji Francuskoj obećava da će smanjiti javnu potrošnju, provesti tržišne reforme i vratiti visoke moralne standarde u politiku suočen je s neugodnom istragom koja se vodi protiv njegove supruge zbog sumnje da ju je fiktivno zaposlio kao asistenticu dok je bio parlamentarni zastupnik te da je ona tako zaradila pola milijuna eura u osam godina.

François Fillon, kandidat francuskih republikanaca na predsjedničkim izborima u travnju, kao zastupnik u parlamentu između 1998. i 2002. imao je pravo raspolagati proračunom od 9561 euro mjesečno, namijenjenih za plaće asistenata u uredu.

Fillon je zaposlio svoju suprugu, koja je ostala raditi u istom uredu još dvije godine nakon što je on otišao iz parlamenta u vladu.

Francuski propisi dozvoljavaju da zastupnici zaposle člana svoje obitelji: prema pisanju medija, otprilike deset posto zastupnika koristi takvu mogućnost. No, nakon što je satirički tjednik Le Canard Enchaîné ovoga tjedna otkrio da Fillonova supruga Penelope zapravo nije obavljala nikakav posao, francusko državno tužiteljstvo otvorilo je preliminarnu istragu.

– Vidim da je počela sezona blaćenja – reagirao je François Fillon.

– Ali neću to komentirati jer se nema što komentirati, samo ću reći da sam zgrožen mizoginijom i prijezirom koji izviru iz tog članka. Zar zato što je moja supruga ne smije uopće raditi? – zapitao se.

Francuska politika tradicionalno je poznata po niskim udarcima kandidata i međusobnom nabacivanju političkim blatom. No, ova istraga mogla bi dodatno otvoriti put prema mogućoj pobjedi Marine Le Pen, liderice krajnje desne, populističke i eurofobne stranke Nacionalna fronta.

Njoj ankete predviđaju ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, a njezini simpatizeri vjeruju da u drugom krugu može iznenaditi i pobijediti na sličan način na koji je američki predsjednik Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Fillon se profilirao kao pošteniji kandidat od bivšeg šefa stranke i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je pod istragom zbog nezakonita financiranja kampanje, što Sarkozy poriče.

Iako su optužbe na račun Fillonove supruge benignije, moguće je da zbog toga izgubi potporu dijela birača.

No, i Marine Le Pen suočena je sa sličnim optužbama (iako ne i formalnom istragom tužitelja): Europski parlament naložio joj je da vrati 340.000 eura isplaćenih dvojici asistenata za koje je EP utvrdio da nisu radili na poslovima vezanim uz njezinu dužnost europske zastupnice.

>> Trumpova pobjeda mora ubrzati 'novi početak EU'

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liskovaca
08:13 28.01.2017.

Idemo Le Pen!!!!

GV
golub Vaso
10:10 28.01.2017.

panika u Soroša i njegovim medijima kao VL

FU
furest
10:56 28.01.2017.

populist su angela i holland

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije