Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje proizvodnje plina

Filipović pojasnio MOL-u vladinu odluku, ponovio da se inzistira na promjeni uprave Ine

Zagreb: Upravna zgrada Ine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
15.09.2022.
u 14:07

"Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom razdoblju, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović informirao je predstavnike MOL-a o vladinoj uredbi kojom se Ini nalaže povećanje proizvodnje plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da sav taj plin Ina proda Hrvatskoj elektroprivredi, priopćeno je iz ministarstva.

Filipović se na sastanku s Mađarima koji je održan u srijedu, osvrnuo na aktualni korporativni skandal u Ini te još jednom naglasio važnost provođenja neovisne revizije koju je naložio, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za taj slučaj, kaže se u priopćenju.

Uz reviziju vanjskih stručnjaka Ina provodi i internu reviziju čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni sljedeći tjedan na sjednici nadzornog odbora, dodaje se.

U priopćenju objavljenom u četvrtak stoji i kako je ministar Filipović još jednom ponovio da vlada inzistira na promjeni cijele uprave Ine.

"Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom razdoblju, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetimo, jučer je na sjednici vlade donesena odluka po kojoj će sav plin proizveden u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, za domaće potrebe. Ina će, naime, u državi proizvedeni plin morati prodavati HEP-u.

Ta odluka Vlade bila je prošli tjedan samo najavljena predstavnicima MOL-a, a pojašnjenje odluke uslijedilo je jučer, na spomenutom sastanku predstavnicima mađarskog MOL-a s hrvatskim ministrom gospodarstva. 

Filipović je jučer, nakon sjednice Vlade, kazao i da Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, te da je odluka donesena u skladu sa zakonom

Ina će, inače, sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je jučerašnja cijena plina na burzi bila 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Na jučerašnje pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz tu odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba "sagledati vrijeme u kojem živimo" i kako pomoći građanima i poduzećima. 

Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije  uglavnom posljedica špekulacija. 

Dodao je i da će Ina ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće godine vidjeti, odnosno bude li tehnički moguće proizvodnja će se dodatno povećati.

VIDEO Koliko zapravo vrijedi 813 ukradeni milijun? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije