Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvatljive cijene za građane

Vlada objavila Uredbu po kojoj će INA sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Andrej Plenković
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2022.
u 18:33

Iz Ine su u srijedu poručili da će učiniti sve što je u njihovim tehničkim i tehnološkim mogućnostima kako bi ostvarili postavljen cilj o povećanju proizvodnje prirodnog za 10 posto do 31. ožujka 2024.

Vlada je u srijedu donijela Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojom se, između ostaloga, nalaže Ini povećanje proizvodnje prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024.

Kako su izvijestili iz Vlade u Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije („Narodne novine“, broj 104/22.), članak 1. mijenja se i glasi:

"Ovom Uredbom se, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu električnom energijom, način i uvjeti formiranja cijena za određene kategorije kupaca električne energije i toplinske energije, nadzor nad primjenom cijena određenih ovom Uredbom, te posebni uvjeti obavljanja energetskih djelatnosti.

Uredbom se također, zbog poremećaja na domaćem tržištu energije, uređuju posebne mjere za trgovinu plinom, način i uvjeti formiranja cijena plina, osiguravanje uvjeta za sigurnost opskrbe plinom za određene kategorije kupaca plina, te posebni uvjeti obavljanja energetskih djelatnosti plinom.

Posebne mjere iz stavka 1. ovoga članka su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Nadalje, i za Iza članka 5. dodaju se članci 5.a i 5.b.

"Proizvođač prirodnog plina INA- Industrija nafte d.d. dužan je, radi osiguranja zaliha plina te povećanja raspoloživosti prirodnog plina u Republici Hrvatskoj, u razdoblju iz članka 1. stavka 4. ove Uredbe, cjelokupni proizvedeni prirodni plin u Republici Hrvatskoj prodati Hrvatskoj elektroprivredi d.d.

Cjelokupni proizvedeni prirodni plin iz stavka 1. ovoga članka, odnosi se i na prirodni plin koji je do dana stupanja na snagu ove Uredbe proizveden, neovisno je li za njega proizvođač prirodnog plina iz stavka 1. ovoga članka sklopio ugovor o prodaji plina prije stupanja na snagu ove Uredbe, a čije važenje uključuje razdoblje iz članka 1. stavka 4. ove Uredbe", stoji u članku 5.a.

U Članku 5.b. stoji da proizvođač prirodnog plina iz članka 5.a stavka 1. ove Uredbe, radi osiguranja zaliha plina te povećanja raspoloživosti prirodnog plina u Republici Hrvatskoj, povećat će proizvodnju prirodnog plina za 10 % u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024.

Prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije možete pogledati OVDJE

Odluka da plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u zemlji nije dogovorena s MOL-om, no Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, izjavio je u srijedu nakon sjednice vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Oglasili se iz Ine: Učinit ćemo sve da povećamo proizvodnju plina za 10 posto 

Iz Ine su u srijedu poručili da će učiniti sve što je u njihovim tehničkim i tehnološkim mogućnostima kako bi ostvarili postavljen cilj o povećanju proizvodnje prirdnog za 10 posto do 31. ožujka 2024.

"Ina će kao i do sada poštivati sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata. Kada su u pitanju odredbe Uredbe o povećanju proizvodnje prirodnog plina za 10 posto u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024., Ina će učiniti sve što je u njenim tehničkim i tehnološkim mogućnostima kako bi ostvarila postavljen cilj", navodi Ina u svom priopćenju.

Prije svega se to odnosi na puštanje u proizvodnju postojećih plinskih polja i bušotina za koje se čekaju potrebne dozvole, dodaju iz Ine.

Ključne riječi

Komentara 2

EB
Em-Be.123
19:47 14.09.2022.

Jel' to po Kradezeovoj liniji: Škugorov zamjenik(INA-HDZ) - PIS Istočna Slavonija (zamjena, također iz HDZ) - Husić mali (zamjena, takodjer HDZ) - Švicarska (DWT, ili slično) - pa kupuje od njih Hrvatska (HDZ). CIjena je u tom napornom papirnatom putu narasla za 7-8 puta, premda se hrvatski plin nije pomaknuo iz hrvatskog podzemlja....koji ste vi lopuže, a mi Hrvati povijesno dokazani naivci (pušioničari)....Jasno, nije vas sram, jer je sram rezerviran za moralne ljude....

AN
ante7
22:19 14.09.2022.

Živeo samoupravni socijalizam. Živeo drug Plenki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije