Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI USLUGE BITI SKUPLJE?

Filipović o porezu na ekstradobit: 'Ne vjerujem da će netko od poduzetnika prebacivati taj teret na građane'

Potpisivanje dodataka osnovnog Ugovora o sufinanciranju Projekta uspostave cjelovitog  i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Sibensko-
kninske zupanije
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
01.12.2022.
u 10:55

Što se tiče odluke Ustavnog suda, ako netko postavi to pitanje, nitko ne može prejudicirati kakva će ta odluka biti. Mi smo prilikom pripreme izmjena zakona uzeli u obzir ono što je prije govorio Ustavni sud - kazao je Filipović odgovarajući na pitanje boje li se da će se netko žaliti Ustavnom sudu da se u novom zakonu u radu, kada je pitanje rad nedjeljom, diskriminiraju ostale djelatnosti u odnosu na trgovinu.

Ministar Davor Filipović obratio se novinarima nakon sjednice Vlade te je na konferenciji odgovarao na pitanja o novom porezu tvrtkama na ekstradobit i o izmjenama Zakona o radu kada je pitanje rad nedjeljom. Rekao je kako bi tvrtke trebale biti solidarne u vrijeme krize.

- Kada se govorio o tim katastrofičnim najavama da će sve propasti, da će pasti BDP... to nije tako. Nitko od tih poduzeća koje budu obuhvaćene tim porezom neće propasti. Taj porez se treba gledati kroz prizmu solidarnosti, jer ako smo mi u jesen kroz paket mjera snažno intervenirali kako bi pomogli, ne samo obrtnicima, mikropoduzetnicima, malim i srednjim nego čak i onim velikim kada govorimo o električnoj energiji, onda mislim da treba i uvođenje tog dodatnog poreza gledati kao jedan čin solidarnosti tih poduzeća jer je vlada čvrsto uz sve poduzetnike u ovoj krizi kao što je bila i u COVID krizi - rekao je ministar Filipović. 

Što ako sve te tvrtke ovaj porez preliju na građane?

- Do sada je došlo do povećanja cijena usluga pa prema tome ne očekujem takav potez jer su teška vremena ispred nas. Znam da nikome od poduzetnika nije drago što će morati nešto više uplatiti međutim sav taj novac koji se uplati će opet ići u mjere i u pomoć najpotrebitijima - rekao je Filipović.

- Ne vjerujem da će se netko od njih odlučiti prebacivati taj teret na građane - zaključio je Filipović.

- Vodimo jedna dijalog, sigurno nisu s tim sretni - rekao je.

Ograničavanje rada nedjeljom

- Što se tiče odluke Ustavnog suda, ako netko postavi to pitanje, nitko ne može prejudicirati kakva će ta odluka biti. Mi smo prilikom pripreme izmjena zakona uzeli u obzir ono što je prije govorio Ustavni sud - kazao je Filipović odgovarajući na pitanje boje li se da će se netko žaliti Ustavnom sudu da se u novom zakonu u radu, kada je pitanje rad nedjeljom, diskriminiraju ostale djelatnosti u odnosu na trgovinu.

Komentara 8

ZA
zarko815
11:21 01.12.2022.

Jedna od najboljih poreznih mjera vlade, a trebalo bi proširiti na sve koji stvaraju ekstraprofit, naročito u turizmu na račun prirodnih bogatstava i ljepota a ne svog rada i ulaganja.

RE
reborn
14:35 01.12.2022.

Ekstraprofit treba masno oporezivati, a ekstragubitaše treba subvencionirati i opraštati im porezne dugove. Ipak smo mi sljedbenici društvenog vlasništva i samoupravnog socijalizma, nama su ipak nerad i nesposobnost bitniji od poduzetništva.

GI
gira
22:37 01.12.2022.

Podružnica Sarajevo je ponosna na njega. Što je sporno u mom komentaru? ha ha. demokracija na djelu. nije loše, neznam što bi bilo kad bi se dokopali nivo više u širenju demokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije