Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trostruko ubojstvo

Filip Zavadlav na sudu: 'Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?

Split: Počelo novo ročište na suđenju Filipu Zavadlavu u ponovljenom postupku za trostruko ubojstvo
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2023.
u 13:16

Filip Zavadlav u prvom je postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana, ali Visoki je sud presudu ukinuo i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva.

Održano je prvo ročište na ponovljenom suđenju Filipu Zavadlavu koji je u prvom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana, ali Visoki je sud presudu ukinuo i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva. Nakon što mu je danas pročitana optužnicu izjasnio se da nije kriv.

 

Psihijatri Klinike za psihijatriju Vrapče Goran Arbanas i Aleksandar Haid, prije nego je pročitana optužnica, još su jednom utvrdili kako je optuženik raspravno sposoban te da je njegovo "psihičko stanje otprilike podjednako kakvo je bilo prilikom posljednjeg vještačenja". "On i danas razumije za što ga se tereti, razumije pravne posljedice koje iz toga mogu proizaći, ima ideju kako se braniti i razgovarati sa svojim braniteljem", rekao je karlovački psihijatar Arbanas.

Nije zato Zavadlavu bilo jasno kako su to "momci", kako je oslovio psihijatre, mogli zaključiti da on poznaje i govori talijanski jezik. "Iz citata dijela vještva kojeg je ekipa napravila ispada da su momci nešto krivo shvatili. Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?, kazao je Zavadlav.

Na to mu je sutkinja Višnja Strinić uzvratila kako to nisu "momci" već stručnjaci koji su dobili zapisnik s ranije održanog ročišta na kojem je Zavadlav koristio isključivo talijanski.

Na pitanje želi li da ga i dalje brani splitski odvjetnik Tadiša Milošević, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, izjavio je da mu odvjetnik i ne treba, a među osobne podatke dodao je i da je od ove godine student Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Njegov otac Ante i brat Stanislav u svojstvu svjedoka pozvani su na raspravu, ali su iskoristili zakonsku mogućnost da ne govore. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem drugih svjedoka.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zavadlav se u sudnici pojavio vidno mršav, u odijelu ispod kojeg je bila žuta košulja. Imao je tenisice, a oko zglobova su mu bili lanci. 

Split: Počelo novo ročište na suđenju Filipu Zavadlavu u ponovljenom postupku za trostruko ubojstvo
1/18

Filip Zavadlav raspravno je sposoban, zaključili su vještaci u Psihijatrijskoj klinici Vrapče gdje ga je sutkinja Višnja Strinić poslala na vještačenje nakon što se na početku ponovljenog suđenja za trostruko ubojstvo u splitskoj Varoši u sudnici služio isključivo talijanskim jezikom tražeći prevoditelja.  Na novom ročištu trebao bi se izjasniti o krivici. Filip Zavadlav u prvom je postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana, ali Visoki je sud presudu ukinuo i naložio da se u novom suđenju veća pozornost posveti utvrđivanju motiva.

U prvom postupku nije utvrđeno kako je ubojstva počinio iz bezobzirne osvete kako je navelo tužiteljstvo pa je osuđen za tzv. obična, a ne teška ubojstva kako ga tereti optužnica.

Dokaže li se kako su ubijeni bili dileri koji su prodavali drugu njegovom bratu Stanislavu, dolazili kod njih kući i pokušavali utjerati dug, Filip Zavadlav u drugom bi postupku mogao dobiti i maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora.

Video: Suđenje Filipu Zavadlavu: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir!

Podsjetimo, Zavadlav je pisao i sutkinji Višnji Strinić. Pismo je pisao na talijanskom jeziku, kojim se Zavadlav isključivo služio i na početku ponovljenog suđenja. "Malo sam tužan jer ste prošli put prekinuli sudsku raspravu i niste htjeli sa mnom razgovarati, samo se nadam da niste previše ljuti na mene", napisao je Zavadlav. Razlog zbog kojega joj piše je to što smatra da je zakazivanje rasprave u 9.30 prerano, s obzirom na to da ga na sud u Split dovoze iz zatvora u Gospiću.

"Moram se ustati prije 4.30 i potom putovati vezan u vozilu pravosudne policije, a ovo je problem još i više jer je trenutačnom okrivljeniku propisana psihijatrijska terapija, iako ja mislim da mi ne trebaju ovi lijekovi", napisao je i zamolio sutkinju da ne zakazuje raspravu prije podneva.

"Zapravo je velik problem što svaki put ispred suda osjećam vrlo jako glavobolju, zbunjen sam, smeten i ne razumijem što se tamo govori. Također, preplašen sam zbog šaptajućih glasova koji dolaze s prozora vaše dvorane i iz elektroničkih instalacija", napisao je Zavadlav sutkinji Strinić, a potom se osvrnuo upravo na nju.

"Najveći strah imam od vas jer mi se činite kao jedna zaista okrutna žena, za sljedeći put kad ćemo se susresti želim da na raspravu pozovemo ovlaštenog stalnog objašnjivača i sudskog prevoditelja", napisao je. 

Komentara 18

SA
sabulj
13:44 17.03.2023.

"Filip Zavadlav u prvom je postupku bio osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana" "Dokaže li se kako su ubijeni bili dileri koji su prodavali drugu njegovom bratu Stanislavu, dolazili kod njih kući i pokušavali utjerati dug, Filip Zavadlav u drugom bi postupku mogao dobiti i maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora." Dakle ako ubiješ troje ljudi na eci-peci-pec, manje si kriv nego ako se braniš od dilera koji teroriziraju tebe i tvoju obitelj. Pomoz bog

Avatar NasaPosla
NasaPosla
12:34 17.03.2023.

Sloboda za Zavadlava!

KO
konfederacija
14:12 17.03.2023.

ovo je šprdnja bilo bi najbolje da sa sutkinjom zamjeni mjesta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije