Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crni fejs

Facebook: Ne ostavljajte ružne komentare, prebit će vas, ošišati...

'rod1_521897S1'
Foto: ''
1/5
02.10.2012.
u 18:00


Uloga je Facebooka golema, ali bizarni slučajevi sve više pogađaju fanove

A trebao je to biti događaj za pamćenje. I bio je. Šestero ozlijeđenih, među kojima troje teško, 34 uhićenih, razbijeni izlozi i opljačkane trgovine, zapaljeni automobili, iz asfalta iščupani semafori i prometni znakovi... tragična su bilanca noći na 22. rujna u kojoj je 600 interventnih policajaca pokušalo obuzdati vandale, mahom mlade ljude. Uzvanici rođendana iz pakla stigli su u nizozemski Haren, gradić sa 18.000 stanovnika, kada je 16-godišnjakinja greškom na javnom dijelu Facebooka objavila rođendansku pozivnicu za svoje uzvanike. Odazvalo ih, naime, 4000. I tako je Facebook, od prvog dana ustoličen kao virtualno mjesto za izlazak, u tom slučaju opravdao tako sročen epitet.

O blagodatima te društvene mreže ispisane su tisuće novinskih kartica. Neosporna je uloga Facebooka u prošlogodišnjoj uličnoj revoluciji diljem sjeverne Afrike. Upravo je aktivnost na toj društvenoj mreži nakon desetljeća građanske uljuljkanosti tisuće demonstranata potjerala na protuvladine prosvjede koji su se valjali zagrebačkim ulicama. No, u posljednje vrijeme i mediji sve glasnije podsjećaju korisnike Facebooka da \"sve što kažete online može se upotrijebiti i bit će upotrijebljeno protiv vas\", a sociolozi upozoravaju da ta mreža promiče površno shvaćanje prijateljstva.

Bizarni slučajevi samo se redaju, a samo koji su ovdje navedeni dogodili su se tijekom mjesec dana.

\"Počivaj u miru\"

Nijedan teoretičar novih medija, vjerojatno, nije mogao predvidjeti što će tog 20. rujna osjećati majka Cheryl Jones koja je, zavirivši na zid svoje kćeri, ugledala poruke tipa – počivaj u miru. Potpuno izvan sebe, žena je dograbila mobitel i nazvala kćer, no umjesto nje javio se policajac.

– Žao mi je zbog svega, kolega će uskoro doći do vas – začula je očajna majka prije nego što se onesvijestila. Potom je doznala da joj je kći preminula prije tri sata. Najstrašnije od svega bilo je to što su majka i kći živjele udaljene nekoliko kuća jedna od druge. Virtualne susrete, kako se ispostavilo, pretpostavile su svakodnevnim susretima \"uživo\". U virtualnom su se svijetu sastajale i ondje su se i zauvijek rastale.

Deset budističkih hramova i 40 kuća u Bangladešu zapalila je nedavno razjarena gomila od stotinjak ogorčenih muslimana nakon što je na Facebooku osvanula fotografija spaljenog Kurana. Vlasti su jedva uspjele obuzdati nasilnike koji su tijekom osvetničkog pohoda ozlijedili dvadesetak ljudi. Dok sudionici vatrenog prosvjeda tvrde da su budističke hramove spalili jer je autor fotografije koja prikazuje spaljenu svetu islamsku knjigu dječak budističke konfesije, mladić tvrdi da je spornu fotografiju na Facebook profilu objavio sasvim slučajno te da je nedugo nakon objave njegov profil ugašen. Očito – prekasno.

Aktivan život na Facebooku vode i talibani. Ondje su pronašli načina kako do informacija o neprijatelju pa na toj društvenoj mreži otvaraju profile pod ženskim korisničkim imenom te se predstavljaju koristeći fotografije atraktivnih žena i potom šalju zahtjeve za prijateljstvo australskim vojnicima, njihovim obiteljima i prijateljima kako bi ih špijunirali.

Naime, zbog informacija koje su članovi obitelji vojnika podijelili na društvenoj mreži u napadu afganistanske vojske nekoliko je australskih vojnika ubijeno u vojnoj bazi.

Bizarnih posljedica druženja na Facebooka ima i u našem susjedstvu, u Negotinu u Srbiji, gdje su dvije tinejdžerice prebile i do gole kože ošišale 13-godišnjakinju jer im se nije svidio komentar koji je ostavila na fejsu.

\"Dižemo Vladu u zrak\"

Opasnost, međutim, prijeti i u našem dvorištu. Na Facebook profilu Vlade Republike Hrvatske nedavno su osvanule dvije izravne prijetnje. Naime, korisnik, stanoviti Cias Colossus Blatine zaprijetio je atentatom na predsjednika Josipovića, a u drugom statusu napisao je: \"Ja i Ancola Sedlar dižemo zgradu Vlade u zrak\".

Gotovo 35 posto stanovnika Hrvatske ima profile na Facebooku, što znači da 1.563 milijuna korisnika Facebooka stavlja Hrvatsku na 70. mjesto u svijetu i 27. u Europi po broju registriranih profila. Profile na Facebooku u Hrvatskoj ima 51 posto muškaraca i 49 posto žena, a najviše su zastupljeni korisnici između 18 i 24 godine. Ne pokazuju znakove posustajanja u načinu života koji su odabrali. Oni drugi uvijek se mogu priključiti skupini \"Mrzim Facebook\", koja je također na Facebooku.

Ključne riječi

Komentara 3

XN
xnet0822
18:46 03.10.2012.

Treba skinuti i trajno zabraniti pristup tipovima kao što je Željko Bockalo i njemu slični ... A da ne spomenem one luđake koji jedni drugima prijete smrću i sličnim glupostima pastajući SPAM-ove tamo gdje ne treba !

MA
mareiaco
14:53 03.10.2012.

Osobno mislim da fejs mora biti čista privatna stvar ,ali to nije od prvog dana pa svako mora znati što piše.

DU
Deleted user
19:42 02.10.2012.

Bio sam samo tri dana a cetvrti sve zatvorio. To su 100% vrazija posla-bjezite od te kuge sto prije!!! Dali znate da svaki E-Mail, Fax ili Tel.razgovor se snima bilo gdje se nalazite- Preko mobitela - telefona - faxa ili e-maila-samo pricati o vremenu i kako se krava otelila ili koliko je macka pojela miseva?Samo te stvari ili obino bla.bla i nista drugo.Pozor!Sve se slusa i snima !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije