Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirno u mirovinu

Evo zašto je važno da sami izaberete svoj obvezni mirovinski fond

Mirno u mirovinu
Foto: Envato Elements
1/2
20.12.2023.
u 11:06

O izboru mirovinskog fonda i štednji tijekom cijelog radnoga vijeka ovisi mirovina koju ćete primati jednog dana

Kada biramo svoga obiteljskog liječnika, zubara, učitelja ili frizera, uvijek želimo onog najboljeg/najbolju za sebe. Provjeravamo, raspitujemo se, ocjenjujemo jesu li se u stanju dobro brinuti za naše zdravlje, obrazovanje, izgled. No, kada je naša mirovina u pitanju i izbor fonda, koji će brinuti o novcu koji se iz naših primanja uplaćuje za mirovine, često smo površni i nedovoljno informirani. A riječ je o vrlo važnom pitanju za svakog od nas i danima kada više nećemo biti u radnom odnosu i kada ćemo dobivati mirovinu koja nam je često jedini izvor prihoda pod stare dane. Zato je iznimno važno znati kako funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj, kako funkcioniraju i kako se odabiru mirovinski fondovi te kako možemo ulaganjem u sebe ostvariti bezbrižniju starost.

Birati možete između 12 mirovinskih fondova

Većina zaposlenih u Hrvatskoj članovi su jednog od dvanaest obveznih mirovinskih fonda. Iznimka su oni koji su u trenutku uvođenja drugog stupa 1. siječnja 2002. imali između 40 i 50 godina te su tada mogli birati žele li obvezno mirovinsko osiguranje. Iz naše mjesečne bruto plaće izdvaja se 5% mirovinskog doprinosa na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Taj se novac ne troši za isplatu tekućih mirovina, nego je to vaša individualna kapitalizirana štednja – štednja u drugom mirovinskom stupu. Kad jednog dana odete u mirovinu, svoju mirovinsku štednju iz drugog stupa primat ćete kao dodatak mirovini iz prvog stupa. Novac na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu je vaša, nasljedna imovina.

Foto: Shutterstock

Mirovinska društva i mirovinski fondovi

Što su mirovinski fondovi, a što mirovinska društva? Mirovinski fondovi mogu biti obvezni ili dobrovoljni, a osnivaju se zbog prikupljanja sredstva s ciljem povećanja vrijednosti imovine fonda zbog isplate mirovinskih davanja svojim članovima. Mirovinsko društvo pak osniva mirovinski fond koji njime i upravlja. Mirovinski fondovi imaju a, b i c kategoriju, a mirovinski fondovi različitih kategorija imaju različite strategije ulaganja. Članovi mogu izabrati fond ovisno o tome koliko godina im je ostalo do stjecanja uvjeta za mirovinu.

Kako možete odabrati mirovinski fond

Nakon prvog zaposlenja, svi mlađi od 40 godina imaju rok od mjesec dana za odabir obveznoga mirovinskog fonda. Fond morate odabrati i ako ste obrtnik, poljoprivrednik ili imate samostalnu djelatnost. To možete učiniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u bilo kojoj poslovnici Fine ili online. Ne učlanite li se sami, REGOS će vas automatski rasporediti u jedan od fondova. Mirovinsko društvo je dioničko društvo ili društvo s ograničenom odgovornošću koje osniva obvezne mirovinske fondove i njima upravlja. Novac, koji uplaćujete u drugi mirovinski stup, nalazi se na vašem osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu. Ukupnom imovinom mirovinskog fonda upravlja mirovinsko društvo koje novac ulaže na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. U Hrvatskoj postoje četiri društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima.

Kako promijeniti mirovinski fond

Obvezni mirovinski fond možete promijeniti u bilo kojem trenutku, ali bez naknade to možete tek nakon treće godine članstva. Odlučite li promijeniti fond već u prvoj godini, platit ćete izlaznu naknadu u iznosu od 0,8% vrijednosti imovine na osobnom računu. Za izlazak u drugoj godini članstva izlazna je naknada 0,4%, a u trećoj godini iznosi 0,2% vrijednosti imovine na osobnom računu. Izlazna se naknada, dakle, obračunava na vrijednost sredstava koja se nalaze na vašem osobnom računu obveznoga mirovinskog fonda. Obvezni mirovinski fond možete promijeniti s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u Financijskoj agenciji ili online.

Vaša osobna mirovinska štednja na računu u fondu

Na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu prikuplja se vaša osobna mirovinska štednja: 5% bruto plaće, koji svaki mjesec uplaćuje vaš poslodavac, uvećano za prinos koji ostvaruje mirovinski fond. Redovito provjeravajte stanje na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu i pratite prinose jer o tome ovisi vaša buduća mirovina. Dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu jedina je na koju možete ostvariti državne poticaje od 15% godišnje, prinose fonda i olakšice za poslodavce. Država na dobrovoljnu mirovinsku štednju daje još 15% poticaja, uz maksimalan iznos od 99,54 eura ili 750 kuna godišnje. To znači da ćete na uplatu dobrovoljne mirovinske štednje tijekom jedne kalendarske godine do ukupno 663,61 eura ili 5000 kuna od države dobiti poticaje u iznosu od 99,54 eura ili 750 kuna. Mirovinski fond pritom ostvaruje prinose i na vaše uplate i na državne poticaje. Štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima potpuno je fleksibilna jer sami birate koliko i kada želite uplaćivati. Važno je znati da dobrovoljnu mirovinsku štednju možemo početi koristiti već sa 55 godina, a do 30% te svoje ušteđevine moguće je podići jednokratno.

*Izvor: izačun je napravljen prema kalkulatoru jednog dobrovoljnog fonda, a evo popisa kalkulatora svih dobrovoljnih mirovinskih fondova:

AZ mirovinski fond

Croatia osiguranje dobrovoljni mirovinski fond

Erste Plavi

Reiffesien dobrovoljni mirovinski fond

Sadržaj donosimo u suradnji s UMFO-om

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije